Άσκηση μετά τον τοκετό! Πότε είναι ασφαλές να ξεκινήσεις και πως;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ένα νέο μωρό φέρνει μαζί του αρκετή κούραση και έλλειψη προσωπικού χρόνου, αλλά μόλις μια νέα μαμά καταφέρει να προσαρμοστεί στη νέα αυτή πραγματικότητα τότε είναι και η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει πάλι να ασκείται.

Από την Ιφιγένεια Μπάκα


Το μεγάλο ερώτημα που πάντα παραμένει και απασχολεί όλες τις γυναίκες είναι το πότε θα είναι ασφαλές να ξεκινήσει ξανά τακτικά την άσκηση;

Εμείς, στα Breath Pilates Studio (Ταύρος, Πετράλωνα & Βοτανικός) είμαστε δίπλα σε όλες τις νέες μανούλες για να τις στηρίξουμε στην νέα αυτή πραγματικότητα. Φυσικά πέρα από τις συμβουλές που σας δίνουμε παρακάτω, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας ή  κάποιον ειδικό.

Άσκηση μετά τον τοκετό! Πότε είναι ασφαλές να ξεκινήσεις και πως;

Τα βασικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι τα εξής:

Τα οφέλη από την άσκηση μετά τον τοκετό

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός μπορεί να εξαντλήσουν σωματικά και ψυχικά μια γυναίκα. Αυτός είναι και ο πιο σημαντικό λόγος για τον οποίο μια νέα μανούλα θα πρέπει να προσέχει τον εαυτό της, να τρέφεται σωστά και να ασκείται, καθώς αυτά θα αποτελέσουν και βασικό παράγοντα στην αποκατάσταση της.

Επιλέγοντας το Prenatal Pilates κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το Postnatal pilates  μετά τον τοκετό, θα τη βοηθήσει να ελέγξει την αύξηση του βάρους της,να ενισχύσει τον έλεγχο της λεκάνης κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό και κατά τη διάρκεια του τοκετού αλλά και μετά. Τέλος αυτό το είδος θα ενισχύσει επίσης και την ενέργεια της νέα μανούλας, καθώς δρα σαν αγχολυτικό και θα τη προφυλάξει από την επιλόχεια κατάθλιψη.

Πότε μπορεί μια νέα μανούλα να ξεκινήσει την άσκηση;

Μπορεί μια νέα μαμά να έχει να τη διάθεση να ξεκινήσει την άσκηση το συντομότερο δυνατό, αλλά σημαντικό παράγοντα στην απόφαση αυτή είναι η συμβουλή – έγκριση του γυναικολόγου της.

Η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει θα εξαρτηθεί κυρίως από τον τρόπο γέννησης του παιδιού.

Συνήθως, οι μητέρες που γέννησαν φυσιολογικά μπορούν να ξεκινήσουν να ασκούνται 4 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Αλλά εκείνες που γέννησαν με καισαρική τομή (ή και οποιαδήποτε επιπλοκή), θα πρέπει να περιμένουν λίγο ακόμα. Η συμβουλή του γιατρού είναι πολύ σημαντική σε τέτοιες περιπτώσεις.

Άσκηση μετά τον τοκετό! Πότε είναι ασφαλές να ξεκινήσεις και πως;

2+1 tips για άσκηση μετά την απόκτηση μωρού

Η εκγύμναση του σώματος μια νέας μανούλας μέσω του Pilates είναι από τους πιο ασφαλείς και αποτελεσματικούς τρόπους για την άμεση ενδυνάμωση του σώματός της και φυσικά για την αντιμετώπιση της διάστασης των κοιλιακών ένα συχνό φαινόμενο που προκαλείται μετα τον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης.

  1. Ξεκινήστε με εύκολες ασκήσεις. Το Pilates αποτελεί το πιο κατάλληλο είδος εκγύμνασης καθώς μπορεί να προσαρμοστεί ακριβώς στις ανάγκες του ασκούμενου.Είναι η βάση όλων των μορφών άσκησης ώστε να προετοιμάσει σωστά το σώμα της νεας μανούλας για την νέα απαιτητική καθημερινότητα .
  2. Ακούστε το σώμα σας. Όταν αισθάνεστε πως κουράζεστε, κάντε ένα διάλειμμα.Μην ξεχνάτε πως το μωράκι σας έχει ανάγκη, άρα θα πρέπει να έχετε αποθέματα ενέργειας για να ανταποκριθείτε σε αυτό!
  3. Μην αγχώνεστε. Όσο το σώμα σας εκκρίνει θετικές ορμόνες, τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθετε και ψυχικά και σωματικά.

Εμείς έχουμε ετοιμάσει μια σειρά ασκήσεων για όλες τις νέες εκείνες μανούλες που θέλουν σιγά σιγά να επανέλθουν με προσοχή και έλεγχο. Στο παρακάτω βίντεο σας προτείνουμε μερικές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε με ασφάλεια, ένα μόλις μήνα μετά τον τοκετό σας (φυσιολογικό τοκετό).

Για οποιαδήποτε άλλη απορία μπορείτε επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα που θα βρείτε εδώ ή να επισκεφτείτε ένα από τα studio μας.

  • Pilates Studio Tavros - Πατριάρχου Γρ. 58-60, Ταύρος, Αθήνα, 17778.

  • Pilates Studio Petralona - Κηφισοδοτου 31, Πετράλωνα, Αθήνα, 11852.

  • Breathpilates Fitness Hall - Γρεβενών 23, Βοτανικός, Αθήνα, 11855.

Άσκηση μετά τον τοκετό! Πότε είναι ασφαλές να ξεκινήσεις και πως;