Αποταμίευση: Πως θα σπουδάσουν τα παιδιά σας χωρίς άγχος

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η αποταμίευση για τις σύγχρονες μητέρες είναι συχνά άγνωστη λέξη, αφού τα έξοδα των παιδιών και του νοικοκυριού αυξάνονται διαρκώς, με νέες ανάγκες να προκύπτουν καθημερινά. Δεν παύει ωστόσο να είναι μια σκέψη που απασχολεί τις περισσότερες στην προσπάθεια τους να προγραμματίσουν το μέλλον, τις σπουδές ή τον επαγγελματικό προσανατολισμό των παιδιών αλλά και να δημιουργήσουν ένα κεφάλαιο για έκτακτες ανάγκες, όπως θέματα υγείας ή άλλα απρόοπτα.

Πώς μπορώ να αποταμιεύω περισσότερα κάθε μήνα;

Η εξασφάλιση ενός σημαντικού κεφαλαίου για τις μελλοντικές ανάγκες της οικογένειας είναι εφικτή ακόμα και όταν τα έξοδα πολλαπλασιάζονται. Η αποταμίευση είναι μια καλή συνήθεια που μπορούμε εύκολα να υιοθετήσουμε αλλά και να μεταλαμπαδεύσουμε την αξία της στα παιδιά.


H πανδημία μας έδωσε άλλωστε ένα καλό μάθημα εξοικονόμησης χρημάτων. Ανακαλύψαμε δημιουργικούς τρόπους για να περάσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας στο σπίτι, ήρθαμε πιο κοντά στη φύση και τα σπορ ενώ οι ανέξοδες online δραστηριότητες μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας. Αρκεί να συνεχίσουμε μερικές από αυτές και θα δούμε τον κουμπαρά να... γεμίζει!

Πώς να ξεκινήσω την αποταμίευση;

Δε θα πρέπει να συνδέσετε την αποταμίευση με τη «θυσία» ενός άλλου αγαθού. Θέστε ένα ρεαλιστικό στόχο, ξεκινήστε με ένα μικρό ποσό κάθε μήνα και φροντίστε να είστε συνεπείς. Σύντομα το ποσό που θα συγκεντρώσετε θα είναι από μόνο του κίνητρο για να αποταμιεύετε περισσότερο, ενώ θα σας κάνει να αντιληφθείτε ότι η αποταμίευση δεν είναι «τιμωρία» αλλά επιβράβευση.

Μάλιστα, η επιβράβευση θα είναι μεγαλύτερη αν εξελίξετε την αποταμίευση σε επένδυση. Τοποθετώντας τα χρήματά σας σε ένα επενδυτικό-αποταμιευτικό πρόγραμμα, θα έχετε επιπλέον κέρδος.

Αποταμίευση: Πως θα σπουδάσουν τα παιδιά σας χωρίς άγχος

Εμπιστευθείτε τους ειδικούς

Όταν πρόκειται για επενδύσεις, κλείστε τα αυτιά σας στις σειρήνες που υπόσχονται εύκολο κέρδος και απευθυνθείτε σε μια αξιόπιστη εταιρεία διαχείρισης. Η αlphαtrust, o παλαιότερος ανεξάρτητος διαχειριστής κεφαλαίων στην Ελλάδα, διαθέτει το ευέλικτο πρόγραμμα συστηματικής επένδυσης- αποταμίευσης Ψιλά-Ψηλά, έναν έξυπνο κουμπαρά που μετατρέπει τα κέρματα από το πορτοφόλι σας σε ένα κεφάλαιο που μπορεί να φτάσει Ψηλά σε βάθος χρόνου. Αρκεί ένα μόλις ευρώ την ημέρα! Τα χρήματά σας επενδύονται σε Αμοιβαία Κεφάλαια της επιλογής σας, ενώ έχετε τη δυνατότητα διακοπής του προγράμματος, μερικής ή ολικής ρευστοποίησης, καθώς και επαναδραστηριοποίησής του, όποτε εσείς επιθυμείτε.

Το παρακάτω διάγραμμα αποτελεί ένα παράδειγμα του πως θα είχε διαμορφωθεί η αξία των ενός κεφαλαίου μέσω μηνιαίων καταβολών €50,€100 ή €200 στο πρόγραμμα «Ψιλά-Ψηλά», τα οποία θα είχαν επενδυθεί στο Α/Κ ALPHA TRUST ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ-R* από την έναρξή του την 19/04/1994 έως την 30/09/2021:

Αποταμίευση: Πως θα σπουδάσουν τα παιδιά σας χωρίς άγχος

*Άδεια σύστασης: Απόφ.Επιτρ.Κεφαλ.: 6η/29.3.1994/7Β

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Σημαντική διευκρίνιση: Το κέρδος έχει υπολογισθεί βάσει της υπόθεσης πως οι καταβολές πραγματοποιούνται την πρώτη εργάσιμη του κάθε μηνός (αν η πρώτη εργάσιμη είναι αργία, η επένδυση λαμβάνει χώρα την τελευταία εργάσιμη του προηγούμενου μήνα). Εξαιρείται η τελευταία δόση.

Σωρευτική απόδοση A/K ALPHA TRUST ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ-R: 1 έτος (30/09/2020–30/09/2021): 4,28%, 3 έτη (29/09/2018–30/09/2021): 47,23%, 5 έτη (30/09/2016 – 30/09/2021): 123,13%.Σημαντική Σημείωση: Για το Α/Κ οι τοποθετήσεις σε κινητές αξίες και σε μέσα χρηματαγοράς έκδοσης Ελληνικού Δημοσίου κατά την 30/09/2021 υπερέβαιναν το 65% του καθαρού ενεργητικού.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Α/Κ ALPHA TRUST, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών πληροφοριών τυχόν κατηγοριών μεριδίων τους, μπορούν να αντληθούν από τα έγγραφα «Βασικές Πληροφορίες για τους Επενδυτές» (KIID), τα σχετικά ενημερωτικά δελτία, τους κανονισμούς, τις εξαμηνιαίες και τις ετήσιες εκθέσεις. Τα προαναφερόμενα έντυπα καθώς και άλλες πληροφορίες όπως οι τιμές των μεριδίων των Α/Κ, διατίθενται στην ελληνική γλώσσα μέσω διαδικτύου από την ιστοσελίδα της εταιρείας https://www.alphatrust.gr ή δωρεάν σε έντυπη μορφή από τα γραφεία της εταιρείας (Τατοΐου 21, 145 61 Κηφισιά) και τους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της ALPHA TRUST.

«Σημείωση: Τα στοιχεία αποδόσεων είναι ακριβή και επικαιροποιημένα έως 31/10/2021»

Μάθετε στα παιδιά σας την αποταμίευση

Δώστε στα παιδιά το καλό παράδειγμα. Εξηγήστε τους λόγους για τους οποίους αποταμιεύετε και ζητήστε τους να θέσουν τους δικούς τους στόχους. Ένα καινούριο ποδήλατο στο τέλος της χρονιάς ή ένα πάρτι γενεθλίων που θα σχεδιάσουν μόνοι τους θα τους προτρέψει να σας μιμηθούν.

Συνδέστε την αποταμίευση με μια καλή συνήθεια

Μια μικρή αλλαγή μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη. Αν αποφασίσετε για παράδειγμα να κόψετε το κάπνισμα ή να περιορίσετε το junk food και να τρώτε σπιτικά και υγιεινά όχι μόνο θα βελτιώσετε την υγεία και την καθημερινότητα σας αλλά θα εξοικονομήσετε και χρήματα. Τα χρήματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν την αρχή για το πλάνο επενδύσεων σας.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να έχετε αρκετά χρήματα για να ξεκινήσετε την αποταμίευση. Αρκεί να σκεφτείτε ένα δώρο που θα κάνετε στον εαυτό σας ή την οικογένεια σας και να παραμείνετε συνεπείς στο στόχο σας.

Ακούστε ένα ενδιαφέρον podcast του all4mama  για την αποταμίευση εδώ

 

 

Αποταμίευση: Πως θα σπουδάσουν τα παιδιά σας χωρίς άγχος