Αντισύλληψη: Ανδρική στείρωση μία δύσκολη απόφαση για τον άντρα

Δημοσιεύθηκε στις

Παντρευτήκατε (ή όχι), κάνατε τα παιδιά που θέλατε ως ζευγάρι και αναρωτιέστε τι θα γίνει με την αντισύλληψη τώρα; Ένα ερώτημα που τίθεται μετά την ολοκλήρωση του οικογενειακού προγραμματισμού. Την ευθύνη της αντισύλληψης φέρουν συνήθως οι γυναίκες. Ορισμένοι άνδρες αναρωτιούνται αν η στείρωση είναι η σωστή λύση.

Βαζεκτομή

Πρόκειται για ένα θέμα, στο οποίο η σύντροφος του Χάικο Ότο έχει κατά καιρούς αναφερθεί  – τώρα όμως, μετά τη γέννηση και του τρίτου τους παιδιού, έχει επανέλθει και πάλι για τα καλά στο προσκήνιο. Ο λόγος για την ανδρική στείρωση, μία διαδικασία που είναι γνωστή και ως βαζεκτομή.

«Όλες οι άλλες αντισυλληπτικές μέθοδοι κρύβουν κάποια παγίδα, ενώ η στείρωση είναι μια πολύ πιο πολύπλοκη διαδικασία για τις γυναίκες, σε σύγκριση με τους άνδρες», λέει ο Ότο. «Οι γυναίκες συχνά φέρουν εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την αντισύλληψη, πράγμα που δεν είναι βέβαια δίκαιο. Η σύντροφός μου θεωρεί πως θα ήταν καλό να το αναλάβω εγώ». Ωστόσο ο 41χρονος δεν είναι σίγουρος, κάνει λόγο για μια «φάση αναζήτησης».

Όπως επισημαίνει ο Βερολινέζος Ότο, αυτό «δεν έχει να κάνει τόσο με τον φόβο μπροστά στη διαδικασία αυτή καθ' εαυτή, αν και φυσικά έχει κι αυτό κάποια σημασία – όσο με το γεγονός ότι έχει κάτι το αμετάκλητο». Η βαζεκτομή περιλαμβάνει άλλωστε την απομόνωση των σπερματικών πόρων, με σκοπό να διασφαλιστεί ότι ο άνδρας δεν μπορεί να τεκνοποιήσει.

Αναστρέψιμη επέμβαση σε αρχικό στάδιο

Η επέμβαση μπορεί να θεωρηθεί αναστρέψιμη, με πολύ καλές πιθανότητες επιτυχίας κατά τα πρώτα δύο έως τρία χρόνια. Ωστόσο στη συνέχεια αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο, λέει ο ουρολόγος Μαρκ Αρμπρούστερ από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη. «Είναι ένα βήμα που πρέπει να θεωρηθεί οριστικό». Άλλωστε λίγοι είναι οι άνδρες που αργότερα αναθεωρούν την απόφασή τους.

Ενίοτε τίθεται το ερώτημα αν η επέμβαση επηρεάζει τη λίμπιντο, ωστόσο ο Γερμανός ουρολόγος απαντά αρνητικά. Σε περίπτωση που παρατηρηθούν διαταραχές, αυτές έχουν συνήθως ψυχολογικά αίτια.

Μία δύσκολη απόφαση

Ο Τίμο Στορκ, καθηγητής κλινικής ψυχολογίας στο Βερολίνο, τονίζει ότι πρόκειται για μία πολύ προσωπική, ατομική απόφαση, η οποία πρέπει να ζυγιστεί καλά: «Μερικές φορές μάλιστα αυτή μπορεί να έχει και άλλες προεκτάσεις, όπως το πώς αντιμετωπίζει κανείς τα σημαντικά βήματα στη ζωή και τις δεσμεύσεις». Επιπλέον, ένα άλλο σημαντικό ερώτημα που θέτει είναι αν κάποιος θέλει να υποβληθεί σε μία χειρουργική επέμβαση, εφόσον εκείνη δεν κρίνεται απαραίτητη.

Ο Αρμπρούστερ παρατηρεί πως όσοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον στον ίδιο για μία επέμβαση βαζεκτομής, είναι κατά μέσο όρο τέλη 30, έχουν δυο παιδιά και έχουν ολοκληρώσει τον οικογενειακό προγραμματισμό τους. Υπάρχουν ωστόσο και νεότεροι άνδρες που δεν έχουν παιδιά και δεν θέλουν, αν και αυτοί αποτελούν μάλλον την εξαίρεση. Η βεβαιότητα για την απόφαση είναι σύμφωνα με τον ίδιο βασική προϋπόθεση: «Οι άνδρες που φτάνουν ως εδώ έχουν ήδη πάρει την απόφασή τους και δεν έχουν πλέον καμία επιφύλαξη».

Πηγές: DW, DPA