Άνοιγμα σχολείων: Ποια ημερομηνία είναι πλέον η πιο πιθανή

Το άνοιγμα των σχολείων έχει μετατραπεί σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να πάρουν τις σωστές αποφάσεις.

από τη Μαργαρίτα Αργυροπούλου

Η κυβέρνηση ήθελε ως πρώτο βήμα χαλάρωσης του lockdown να ανοίξει τα σχολεία, ωστόσο αυτό δεν θα συμβεί. Οι μαθητές δεν θα επιστρέψουν στα θρανία στις 7 Δεκεμβρίου, όπως ήταν το αρχικό πλάνο, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο είναι ακόμα υψηλό. Έτσι η χαλάρωση των μέτρων ξεκινάτε Δευτέρα με το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων.

Στη χθεσινή σύσκεψη, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν κατέληξε σε μια κοινή σύσταση προς την κυβέρνηση για τα σχολεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα αλλά δεδομένης και της απόφασης της κυβέρνησης για παράταση του lockdown έως και τις 14 Δεκεμβρίου και τις διαφορετικές τοποθετήσεις των επιστημόνων κρίθηκε κατάλληλο η όποια απόφαση της Επιτροπής να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα.

Μεταξύ των προτάσεων ήταν το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Δεκέκεμβρίου, εφόσον όμως υπάρξει βελτίωση της πορείας της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα και αντίστοιχη απόφαση για σταδιακή έξοδο από τα μέτρα περιορισμού.

Ωστόσο, σημαντικό έδαφος φαίνεται να κερδίζει η πρόταση για άνοιγμα των σχολείων μετά τα Χριστούγεννα, με πιθανότερη την 7η Ιανουαρίου, δηλαδή μετά την περίοδο των εορτών, αν έχουν μειωθεί τα κρούσματα.

Να υπενθυμίσουμε ότι και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, είχε προτείνει να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές με την δυνατότητα μάλιστα να γίνεται τεστ σε μαθητές και καθηγητές, ενώ είχε επισημάνει πως ήδη αρκετοί εκπαιδευτικοί έχουν νοσήσει από κορονοϊό.

Εικόνα για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία θα έχουμε προς το τέλος της ερχόμενη εβδομάδα, οπότε η κυβέρνηση θα αποφασίσει και υπό ποιες συνθήκες και μέτρα περιορισμού θα περάσουμε τα Χριστούγεννα.

Να σημειωθεί πάντως ότι οι Εμπειρογνώμονες διατύπωσαν την άποψη – και προς την υπουργό Παιδείας - ότι θα εκτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση κοντά στην Πρωτοχρονιά (περίπου στις 28 με 29 Δεκεμβρίου), ώστε να μπορούν να κρίνουν εάν είναι ασφαλές το άνοιγμα στις 7 Ιανουαρίου.