Ανησυχητική αύξηση της μητρικής θνησιμότητα στις ΗΠΑ - Ποιες κινδυνεύουν περισσότερο

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας στις ΗΠΑ αυξήθηκε ακόμη περισσότερο το 2020 και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και μισό αιώνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και τα οποία δείχνουν ότι οι μαύρες γυναίκες κινδυνεύουν τρεις φορές περισσότερο να πεθάνουν σε σχέση με τις λευκές.

Η μητρική θνησιμότητα ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ο θάνατος που επέρχεται στη διάρκεια της κύησης ή 42 ημέρες μετά τη γέννα από μια αιτία που συνδέεται ή επιδεινώνεται από την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό.


Συνολικά 861 γυναίκες πέθαναν το 2020 στις ΗΠΑ. Το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας στη χώρα ανέρχεται σε 23,8 θανάτους ανά 100.000 γεννήσεις, σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των βιομηχανοποιημένων χωρών. Ο Καναδάς την ίδια χρονιά είχε καταγράψει 7,5 θανάτους ανά 100.000 γεννήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Εξάλλου η κατάσταση στις ΗΠΑ επιδεινώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια: το 2019 το ποσοστό της μητρικής θνησιμότητας ήταν 20,1 θάνατοι ανά 100.000 γεννήσεις και 17,4 θάνατοι το 2018.

Το 2020 «πιθανόν η covid-19 συνέβαλε» στην αύξηση του ποσοστού, σύμφωνα με την Ντόνα Χόγιερτ, η οποία συμμετείχε στη σύνταξη της έκθεσης. Όμως η ασθένεια αυτή δεν αναφέρεται στο 88% των περιπτώσεων θανάτων και κατά συνέπεια δεν ευθύνεται παρά για ένα μέρος αυτών, πρόσθεσε.

Η μητρική θνησιμότητα μειώθηκε τον 20ο αιώνα σε παγκόσμιο επίπεδο χάρη στις ιατρικές προόδους. Όμως από τη δεκαετία του 2000 στις ΗΠΑ παρατηρείται εκ νέου άνοδος των θανάτων, μια αντίθετη πορεία σε σχέση με άλλες χώρες.

Η τελευταία φορά που η μητρική θνησιμότητα στις ΗΠΑ ήταν τόσο υψηλή ήταν το 1968, αν και από το 2018 χρησιμοποιείται νέα μεθοδολογία για την καταγραφή των θανάτων αυτών.

Παράλληλα τα στοιχεία δείχνουν μεγάλες ανισότητες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το 2020 το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας ήταν 55,3 θάνατοι ανά 100.000 γέννες μεταξύ των Αφροαμερικανίδων, έναντι 19,1 θανάτων μεταξύ των λευκών γυναικών.

«Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι οι μαύρες γυναίκες δεν λαμβάνουν το ίδιο επίπεδο φροντίδας» στις ΗΠΑ, εξήγησε η Έμπονι Χίτον αναισθησιολόγος στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και ειδική στις ανισότητες στην πρόσβαση υπηρεσιών υγείας.