Aγόρι 4 ετών τραυματίστηκε στο Καστελλόριζο και μεταφέρθηκε στην Τουρκία για περίθαλψη

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τις ελλείψεις στις δομές υγείας των ακριτικών νησιών έφερε στην επιφάνεια, ο τραυματισμός ενός μικρού παιδιού στο Καστελλόριζο το οποίο μεταφέρθηκε για περίθαλψη στην Αττάλεια καθώς δεν ήταν δυνατή η άμεση μετακίνησή του στο νοσοκομείο της Ρόδου.

Ειδικότερα, το παιδί μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια γιατρού του Πολυδύναμου Ιατρείου να επικοινωνήσει με το νοσοκομείο Ρόδου για να εγκριθεί αεροδιακομιδή με το ΕΚΑΒ, μεταφέρθηκε με σκάφος στο Κας και από εκεί χρειάστηκε να μεταβεί στην Αττάλεια όπου υπεβλήθη σε επέμβαση καθώς είχε σοβαρό τραύμα στο δάχτυλο και επέστρεψε στο Καστελλόριζο σήμερα χθες το απόγευμα.


Οι ελλείψεις στις δομές υγείας των νησιών, αναδείχθηκαν και πάλι με αφορμή τον τραυματισμό του 4χρονου αγοριού στο Καστελλόριζο το οποίο χρειάστηκε να μεταφερθεί με σκάφος στην Τουρκία αφού δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με το ΕΚΑΒ -λόγω βλάβης στο τηλεφωνικό σύστημα του νοσοκομείου Ρόδου όπως έγινε γνωστό αργότερα.

Υποστελέχωση των δομών υγείας

Στο Καστελλόριζο των περίπου 500 συνολικά κατοίκων εκ των οποίων οι 250 μόνιμοι που ζουν και μεγαλώνουν τις οικογένειές τους στο νησί, όπου το καλοκαίρι ο πληθυσμός αυξάνεται κατακόρυφα λόγω και των επισκεπτών, ιατρός γενικής ιατρικής δεν υπάρχει στα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια!

Οι ανάγκες καλύπτονται από δύο αγροτικούς ιατρούς και μια νοσηλεύτρια, με τις αεροδιακομιδές να είναι μια συνήθης διαδικασία για τους κατοίκους και μάλιστα για περιστατικά που θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Καστελλορίζου αν ήταν επαρκώς στελεχωμένο με βάση το οργανόγραμμά του.

Τα κίνητρα τα οποία δίνονται στους γιατρούς για να υπηρετήσουν στην άγονη γραμμή είναι προφανές ότι δεν επαρκούν γι΄αυτό και δεν αποτελούν προτεραιότητα για τους γιατρούς ειδικότητας.

Το κόστος διαβίωσης, η συγκοινωνιακή απομόνωση, οι δύσκολες συνθήκες εργασίας, η έλλειψη σύγχρονου εξοπλισμού και η αδυναμία εύρεσης κατοικίας, είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που αποτρέπουν τους γιατρούς να υπηρετήσουν στις δομές υγείας των νησιών, από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα. Γι΄αυτό και η υποστελέχωση των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας, των πολυδύναμων και περιφερειακών ιατρείων, σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, αποτελούν σήμερα την μεγαλύτερη πληγή του ΕΣΥ.

Μόλις πρόσφατα και με αφορμή τα τεράστια προβλήματα στο Νοσοκομείο της Κω, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως έχει γίνει πρόσκληση για γιατρούς με επιπλέον αμοιβή 1.800 ευρώ τον μήνα πέραν του μισθού τους. «Το υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα στελέχωσης στα νησιά μας, με τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη όλων των κενών των ακριτικών μας νησιών παρέχοντας επιπλέον κίνητρα 1.800 ευρώ σε κάθε γιατρό τον μήνα και 1.200 ευρώ σε κάθε νοσηλευτή πλέον των μισθών που λαμβάνουν για κάθε μετακίνηση».

Η κατάσταση που επικρατεί στο Καστελλόριζο δεν διαφέρει από την κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και όχι μόνο στη λεγόμενη άγονη γραμμή.

Οι εκατοντάδες κενές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ξεκινώντας από το Νοσοκομείο της Ρόδου το οποίο ως Γενικό (θα έπρεπε να) εξυπηρετεί όλα τα νησιά του νομού, το Νοσοκομείο της Κω, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία και καταλήγοντας στο πιο μικρό ιατρείο της Δωδεκανήσου προκαλούν ανασφάλεια αλλά και μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών οι οποίοι χρειάζεται πολλές φορές να μετακινούνται δαπανώντας χρόνο και χρήμα αφού δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στον τόπο κατοικίας τους ακόμα και για τις πιο απλές ιατρικές πράξεις, τις περισσότερες φορές.

Το φιλότιμο, όπως λέει ο αντιδήμαρχος Μεγίστης κ. Στράτος Αμύγδαλος στη «δημοκρατική», των εθελοντικών ομάδων και οργανώσεων που επισκέπτονται κατά καιρούς τα νησιά δεν επαρκεί για να καλύψει τις πάγιες ανάγκες των κατοίκων που με προσωπικές θυσίες ζουν οι ίδιοι και μεγαλώνουν τα παιδιά τους σε ακριτικές περιοχές όπως είναι το Καστελλόριζο.

Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Μεγίστης, με αφορμή το περιστατικό τραυματισμού του μικρού αγοριού, ακόμα και τα πρόσφατα οικονομικά κίνητρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας χωρίς την υποχρέωση παραμονής των γιατρών και νοσηλευτών στις ακριτικές νησιωτικές περιοχές, δεν θα επιφέρουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Όπως λέει είναι σημαντικό να θεσπιστεί ικανό χρονικό όριο διάστημα για να υπηρετούν στα νησιά γιατροί ειδικοτήτων και επιπλέον να απελευθερωθούν οι θέσεις οι οποίες οργανικά φαίνονται καλυμμένες όμως επί της ουσίας δεν είναι καθώς οι γιατροί που τις καλύπτουν δεν είναι στις θέσεις τους με το δικαίωμα που τους δίνει ο νόμος και για το οποίο όπως λέει, πολλές φορές γίνεται κατάχρηση, εις βάρος των κατοίκων των νησιών.

Ο πατέρας του παιδιού έκανε γνωστή την περιπέτεια του 4χρονου αγοριού με μια συγκινητική ανάρτησή του στο facebook, στην οποία μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι το παιδί είναι καλά στην υγεία του και επέστρεψε στο νησί

«Όλα καλά με τον μικρό μας ήρωα, γιατί είναι ήρωας μέσα σε ένα τέτοιο πικρό  και πολύ χρονοβόρο ταξίδι… Ευχαριστώ για τα μηνύματα σας, δεν είχα τηλέφωνο να απαντήσω… Επιστρέψαμε στο νησί κι όλα καλά.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά, έστω από εδώ το ιατρικό επιτελείο του νησιού μας αυτά τα δύο γενναία παιδιά για την τεράστια προσπάθεια που έκαναν στον ήρωά μας …. Θα μείνω μόνο σε αυτό το κομμάτι δεν θα μπω στο θέμα του ΕΚΑΒ, αυτό θα γίνει σε επίσημο έγγραφο….

Θα ήθελα να ευχαριστήσω λιμεναρχείο, τελωνείο, αστυνομία, το πρακτορείο του νησιού και φυσικά τον καπετάνιο Νίκο Μάτσο με το «Ελεονόρα» με το οποίο και μεταφέρθηκε ο ήρωας στο Κας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καϊμακάμη του Κας που με το πρώτο κάλεσμα που έκαναν γνωστοί μας έδωσε το πράσινο φως για την είσοδο στην χώρα της Τουρκίας. Σας ευχαριστούμε…

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Λιμεναρχείο, το Τελωνείο, την Αστυνομία, το ΕΚΑΒ της Τουρκίας που μας περίμενε για περισσότερο από μισή ώρα στο λιμάνι του Κας και έγινε η μεταφορά του ήρωά μας …..

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον γιατρό και φίλο μας Τζεμ για όλες τις ενέργειες που έκανε κι αλλάξαμε 2 νοσοκομεία και 2 ιδιωτικές κλινικές…. Και φυσικά τον γιατρό Χακάν που  ξύπνησε μεσάνυχτα κι ήρθε αμέσως να φτιάξει τον ήρωα μας …..

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους αδελφούς μου και φίλους μου στην Τουρκία για όλοι την οργάνωση και την ψυχολογική υποστήριξη που μας έδιναν αυτές της δύσκολες ώρες που ήμασταν εκεί  από την άφιξη μας μέχρι και την αναχώρησή μας …..

Και ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου την οικογένεια της Hurigül Bakirci Magiafi που από το πρώτο δευτερόλεπτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό ήταν δίπλα μου και ειδικά ο αδελφός της Εμρέ, που δεν έχω λόγια να περιγράψω όλη αυτήν την κούραση, τις ατελείωτες ώρες οδήγησης… Τα ατελείωτα τηλεφωνήματα, χωρίς φαγητό, χωρίς ύπνο, χωρίς τίποτα και ακόμα αλλά πολλά… Εμρέ δεν έχω λόγια να σε ευχαριστήσω για όλα αυτά που έκανες για τον γιο μου… Σε ευχαριστώ αδελφέ μου.

Και φυσικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Νίκο Ασβέστη που δεν έλειψε ούτε δευτερόλεπτο από το πλάι μου σε όλο αυτό το ταξίδι

Ευχαριστώ πατέρα.

Ευχαριστώ για την άψογη εξυπηρέτηση και για την υπέροχη φιλοξενία αδέλφια μου.

Σας ευχαριστώ  μέσα από την καρδιά μου

Με εκτίμηση…….

Χρήστος Δούλος

Χωρίς γιατρό γενικής ιατρικής για πάνω από τρία χρόνια».

Πηγή: dimokratiki.gr