Άδεια μητρότητας σε παρένθετες μητέρες και για υιοθεσίες - Στην Κύπρο είναι μπροστά!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Δημογραφικό πρόβλημα δεν έχει μόνο η Ελλάδα, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με πρώτη στην κορυφή την Ιταλία (η χώρα μας είναι στη δεύτερη θέση της λίστας με εντονότερο πρόβλημα). Ανάμεσα σε αυτές είναι και η Κύπρος, η οποία όμως κάνει σημαντικά βήματα, για να βοηθήσει τις οικογένειες και τις νέες μητέρες.

Σε νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής, στις 5 Νοεμβρίου, υπάρχουν σημαντικές τροποποιήσεις, υποστηρικτικές προς τις γυναίκες που εγκυμονούν ή σκέφτονται να αποκτήσουν παιδί.


Καταρχήν, αυξάνεται η άδεια μητρότητας από το δεύτερο παιδί και πάνω και φτάνει μέχρι τις 26 εβδομάδες! Επίσης, προβλέπεται άδεια μητρότητας και για τις παρένθετες μητέρες, αλλά και για αυτές που υιοθετούν παιδιά! Και μόνο θαυμασμό μπορούμε να νιώσουμε για την Κύπρια υπουργό Εργασίας κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου, που δημιούργησε το νέο σχέδιο νόμου.

Η υπουργός Εργασίας εξήγησε τις πρόνοιες του νέου νομοσχεδίου που θα βελτιώσουν τις υπάρχουσες και αφορούν ουσιαστικά τρία σημεία. Το πρώτο και σημαντικότερο, είναι πως η άδεια μητρότητας για το δεύτερο παιδί αυξάνεται από 18 σε 22 εβδομάδες και για το 3ο παιδί σε 26 εβδομάδες. Απ’ εκεί και πέρα όσες γυναίκες αποκτούν από τέσσερα παιδιά και άνω, η άδεια θα παραμένει στις 26 εβδομάδες για κάθε φορά.

Παράλληλα, τροποποιείται σημείο του νομοσχεδίου κατά το οποίο εφεξής θα διευκρινίζεται ότι την συγκεκριμένη άδεια θα δικαιούνται όσες γυναίκες εγκυμονούν, οι παρένθετες μητέρες, αλλά και όσες υιοθετούν ένα παιδί.

Μάλιστα, η τρίτη σημαντική πρόνοια, είναι ότι από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα επωφεληθούν και όσες μητέρες εγκυμονούν τη δεδομένη στιγμή, νοουμένου ότι βρίσκονται στην 17η με 18η εβδομάδα της κύησης. Αρκετές οργανώσεις και θεσμοί της χώρας καλοδέχθηκαν τις αλλαγές, που βοηθούν τις μητέρες, αλλά και γενικότερα τα νέα ζευγάρια, που θέλουν να μεγαλώσουν ένα παιδί.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, δεν προβλέπονται τέτοιες άδειες, παρά μόνο γονικές από τη στιγμή που το παιδί, θα ενταχθεί στην οικογένεια.