SEARCH

Aπό Δευτέρα... δίαιτα: Τί σημαίνει η καστανή ζάχαρη για τη διατροφή μας; 

από τον Χάρη Γεωργακάκη*

Η ζάχαρη παράγεται κυρίως από ζαχαρότευτλα ή ζαχαροκάλαμα. Τα ζαχαρότευτλα, μετά από ειδική επεξεργασία, συμπιέζονται ώστε να εξαχθεί ο φυσικός χυμός τους. Στη συνέχεια, ο χυμός αυτός βράζεται μέχρι να πήξει και να δημιουργηθούν οι κρύσταλλοι της ζάχαρης, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε μια καστανή κολλώδη ουσία, τη μελάσα. Η καστανή ζάχαρη, λοιπόν, διαφέρει από τη λευκή γιατί περιέχει τη μελάσα.

Είναι πιο μαλακή και αρωματική, αλλά αποδίδει  τις ίδιες θερμίδες με τη λευκή, περίπου είκοσι ανά κουταλάκι του γλυκού. Η μελάσα είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, κάλιο, χαλκό, σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αντιοξειδωτικές ουσίες. Ποσοστό αυτών των θρεπτικών συστατικών εμφανίζονται και στη καστανή ζάχαρη που περιέχει μελάσα.

Σε αντίθεση με τη λευκή ζάχαρη, η καστανή είναι ακατέργαστη και δε περιέχει χημικές ουσίες. Έχει απαραίτητα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός, και μάλιστα το κάλιο που περιέχει η μελάσα φαίνεται να μειώνει τις κράμπες της περιόδου. Είναι ευεργετική για το δέρμα και αποτελεί σημαντικό συστατικό σε πολλά προϊόντα για τη φροντίδα του δέρματος. Προσφέρει άμεση ενέργεια και θεωρείται ωφέλιμη για το πεπτικό σύστημα.

*Χάρης Γεωργακάκης
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc
Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής
Διευθυντής διατροφικού portal και επιστημονικής ομάδας "Νέα Διατροφής" (www.neadiatrofis.gr)
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος ραδιοφωνικού σταθμού EASY 97,2 (του Ομίλου ΑΝΤ1)
1ο γραφείο :Ριζάρη 26, 11635, Χίλτον
2ο γραφείο : Μυκόνου 8, Βούλα
τηλ. 2107255644