6 συχνές ερωτήσεις μιας νέας (αγχωτικής) μαμάς για το μωρό της

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

..Και οι απαντήσεις τους!

6 συχνές ερωτήσεις μιας νέας (αγχωτικής) μαμάς για το μωρό της


Μερικές φορές το να είσαι μαμά, ειδικά πρωτάρα, σου δημιουργεί πολύ άγχος και αρκετά ερωτήματα!

Από τα πιο σύνθετα μέχρι τα πιο περίεργα!

Διαρκώς αναρωτιέσαι αν τα κάνεις όλα σωστά και όπως πρέπει..

Συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις μιας νέας μαμάς για το βρέφος της! Όσο για τις απαντήσεις; Είναι εξίσου σουρεαλιστικές

 

"Ήταν πάντα ο θηλασμός ο καλύτερος τρόπος διατροφής για τα μωρά; Μήπως θα του κάνω κακό αν του δώσω συμπλήρωμα"

Xαλαρώστε ! Αν σκεφτεί κανείς ιστορικά πώς οι άνθρωποι μεγάλωναν τα παιδιά τους , με γάλα από κατσίκες και αγελάδες, με καθόλου γάλα, με ψωμί και μπύρα και με τρόπους  τόσο ανορθόδοξους για τα σημερινά δεδομένα τότε η απάντηση είναι απλή. Αφού εκατομμύρια παιδιά  κατάφεραν να επιβιώσουν με τόσο extreme μεθόδους διατροφής σκεφτείτε ότι τα δικά μας παιδιά που μεγαλώνουν με τόσες ανέσεις θα τα πάνε μια χαρά είτε θηλάσετε είτε δώσετε συμπλήρωμα!

 

 "Μα γιατί έχει τόσο συχνά λόξυγγα;" 

Πολλά μωρά το παθαίνουν πριν ακόμη γεννηθούν. Αυτοί οι σπασμοί είναι κινήσεις που εξασκούν το διάφραγμα, έναν μυ που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αναπνοή. Ο συχνός λόξυγκας μπορεί να συνεχίσει για αρκετούς μήνες μετά τη γέννηση. Καμιά φορά είναι σημάδι ότι το μικρό σας έχει υπερδιεγερθεί. Άλλες φορές τον προκαλεί ο θηλασμός, ως ένα βαθμό ακριβώς γιατί το διάφραγμα είναι ακόμη ανώριμο. Κατά τον τρίτο με τέταρτο μήνα, το διάφραγμα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και ο λόξυγκας εμφανίζεται με μικρότερη συχνότητα.

 

"Μα πότε θα χαμογελάσει πραγματικά. Είναι μόλις 3 εβδομάδων και ήδη μου χαμογέλασε"

Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, τα περισσότερα μωρά, πριν να γίνουν 4 με 6 εβδομάδων, δεν χαμογελούν με την έννοια που δίνουμε στο χαμόγελο αλλά είναι προϊόν μιας μπουρμπουλήθρας αέριων. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι κενό συναισθήματος. Μπορεί να είναι σημάδι ανακούφισης ή και ικανοποίησης. Επίσης πολλά μωρά χαμογελούν όταν κοιμούνται, όταν ουρούν ή όταν τους χαϊδεύετε το μάγουλο. Το πρώτο αληθινό χαμόγελο θα το καταλάβετε σίγουρα. Μέχρι τότε όμως απολαύστε εκείνα τα φευγαλέα χαμόγελα που είναι αξιολάτρευτα.

 

"Ανησυχώ γιατί τα δάχτυλα των ποδιών είναι γυρισμένα προς τα μέσα και τα πόδια του στραβά"

Η κοιλιά της μαμάς έχει περιορισμένο χώρο, οπότε το μωρό μεγαλώνει με τα χέρια και τα πόδια σταυρωμένα, τους γοφούς και τα γόνατα λυγισμένα, τα πόδια στραμμένα προς τα μέσα και την πλάτη καμπυλωμένη.

Μόλις οι μύες των γοφών και των ποδιών δυναμώσουν και επιμηκυνθούν, καθώς θα μπορούν πια να κινούνται ελεύθερα (συνήθως δύο μήνες μετά τη γέννηση), ο κορμός και τα πόδια του μικρού ξεδιπλώνονται. Τα πόδια θα δυναμώσουν ακόμη περισσότερο κατά το δεύτερο και τρίτο χρόνο της ζωής του, αλλά θα παραμείνουν στραμμένα προς τα μέσα μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Εφόσον μπορείτε με απλές κινήσεις να φέρετε τα ποδαράκια του στη φυσική τους θέση χωρίς να το πονάτε, δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα.

 

"Όταν κάνει κακάκια του γίνεται κατακόκκινο. Μήπως είναι δυσκοίλιο";

Επειδή το έντερο του μωρού δεν κινείται όσο βρίσκεται μέσα στη μήτρα, οι κοιλιακοί μύες δεν ασκούνται. Έτσι, λοιπόν, αμέσως μετά τη γέννηση, είναι αδύναμοι και το μικρό σας πρέπει να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να κινητοποιήσει το έντερο. Εφόσον τα κόπρανα είναι μαλακά, να ξέρετε ότι δεν είναι δυσκοίλιο. Και μην ξεχνάτε ότι τις περισσότερες φορές το μικρό κάνει κακά του ξαπλωμένο. Για δοκιμάστε να το κάνετε χωρίς να σφίγγεστε!

 

"Σωστό ή λάθος; Όσο πιο γρήγορα το μωρό μου αναπτύσσεται ( στην κίνηση, τον λόγο, τα κιλά) τόσο πιο έξυπνο θα γίνει μεγαλώνοντας"

Λάθος! Πιστέψτε μας στις επιδόσεις στο σχολείο και αργότερα στο πανεπιστήμιο δεν παίζει καθόλου ρόλο αν το παιδί σας είχε πιο γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης όταν ήταν μωρό! Άλλωστε αυτό διαφέρει από παιδί σε παιδί αλλά δεν είναι ούτε δείκτης ευφυίας ούτε ένδειξη ότι γεννήσατε τον επόμενο Αινστάιν. Βέβαια όλες λίγο πολύ καμαρώνουμε με τα εκάστοτε κατορθώματα των μωρών μας!