6 + 1 πλεονεκτήματα της άσκησης μετά την εγκυμοσύνη

Δημοσιεύθηκε στις

Ως μητέρα μετά τον τοκετό, η ενσωμάτωση της άσκησης στην ημέρα σας μπορεί να είναι «τρομακτική».

Από την Ιφιγένεια Μπάκα


Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και μια μικρή δραστηριότητα μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής σας μετά το μωρό.

Επιπλέον η επαναφορά του σώματος μετά τον τοκετό σημαίνει πολλά περισσότερα από την απώλεια κιλών για να καταφέρουμε να μπούμε και πάλι στο παντελόνι που αγαπάμε.

Σημαίνει επούλωση του σώματος, λειτουργικότητα στην καθημερινότητα καθώς αγάπη και χαρά με τον εαυτό μας!

6 + 1 πλεονεκτήματα της άσκησης μετά την εγκυμοσύνη

Πότε θα επιστρέψει μια γυναίκα στην άσκηση;

Το πότε θα επιστρέψει μια γυναίκα στην άσκηση έχει να κάνει με αρκετούς παράγοντες, όπως το αν γυμνάζονταν πριν την εγκυμοσύνη και αν γυμνάστηκε κατά τη διάρκεια της.

Όπως και να έχει σε πρώτη φάση θα πρέπει να ξεκινήσει με πολύ ήπια κινητοποίηση και ασκήσεις που ενδείκνυνται στη φάση που βρίσκεται.

Επιπλέον η επανένταξη στην άσκηση έχει να κάνει με το είδος του τοκετού που είχε η γυναίκα και πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό της ο οποίος είναι ο ειδικός και γνωρίζει της ιδιαιτερότητες της κάθε εγκυμονούσας.

Ύστερα από την εμπειρία μου ως μαμά και ως δασκάλα pilates μπορώ με απόλυτη σιγουριά να σας πω, πως το pilates είναι η πιο κατάλληλη μέθοδος εκγύμνασης για να ξεκινήσει μια γυναίκα όταν γεννήσει!

Αυτό γιατί το Pilates εστιάζει στο κέντρο μας, όπου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν το σπίτι του μωρού μας.

6 + 1 πλεονεκτήματα της άσκησης μετά την εγκυμοσύνη

Η γυναίκα που μόλις γέννησε είναι πολύ πιθανόν να έχει υποστεί διάσταση στους κοιλιακούς της, ένα πολύ συχνό φαινόμενο στη εγκυμοσύνη που αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα πόνου στην οσφυ, ακράτειας ούρων , λάθος στάσης και γενικότερης μειωμένης λειτουργικότητας .

Οι ασκήσεις του Pilates έχουν προσαρμογές που απευθύνονται σε αυτήν την κατάσταση και βοηθούν το σώμα της γυναίκας να επουλωθεί και να αποκτήσει ξανά τον έλεγχο του κορμού και του πυελικού εδάφους.

Επιπλέον οι ασκήσεις βασίζονται στη σωστή ευθυγράμμιση του σώματος και στην σωστή τεχνική της αναπνοής κάτι το οποίο ενισχύει την ενδυνάμωση και τη βελτίωση της στάσης του σώματος .

Είναι τεράστιας σημασίας να μπορέσει η γυναίκα να αποκτήσει και πάλι τη δύναμη και λειτουργικότητα της ώστε να κατάφερει να ανταπεξέλθει στην νέα καθημερινότητα με το μωρό στο σπίτι.

Ωστόσο, επειδή το σώμα σας εξακολουθεί να αναρρώνει από την καταπόνηση της διαδικασίας του τοκετού και γενικότερα της όλης εγκυμοσύνης, θα πρέπει να αποφύγετε οποιαδήποτε έντονη άσκηση.

Είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και τα σημάδια που σας δίνει ώστε να έχετε ποιότητα στην ρουτίνα σας και να αισθάνεστε όμορφα με το σώμα σας !

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της άσκησης μετά τον τοκετό;

Ιδανικό είναι να αρχίσετε να κάνετε πιο ήπιες ασκήσεις τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό διότι:

  1. Βοηθάνε στη βελτίωση της διάθεσης και αυξάνουν την έγκριση θετικών ορμονών. Οι μεταγεννητικές ασκήσεις θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε τον πραγματικό σας εαυτό.
  2. Θεραπεύουν το σώμα σας και σας απαλλάσσουν από τυχόν πόνους.
  3. Ενισχύουν τη σωστή διαχείριση απώλειας βάρους, συνδυαστικά πάντα με μια ισορροπημένη διατροφή.
  4. Γεμίζουν το κουρασμένο σώμα σας με ζωντάνια, την οποία χρειάζεται για να φροντίσει ένα βρέφος.
  5. Ενισχύει τα επίπεδα αντοχής, βοηθώντας σας να αναλάβετε την ευθύνη που προκύπτει από τη μητρότητα.
  6. Τονώνει το σώμα σας και το κάνει πιο ευέλικτο.
  7. Σας βοηθάει να διατηρήσετε υγιές το μυαλό σας.

Συμβουλή

Αν μπορούσα να σας δώσω κάποια συμβουλή πριν ξεκινήσετε τη γυμναστική αυτή θα ήταν να εμπιστευτείτε μια ειδική και πιστοποιημένη prenatal pilates instructor η οποία θα μπορέσει να σας κατευθύνει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα !

Τέλος ένα πραγμα που δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι πως η επαναφορά του σώματος μετά τον τοκετό είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο για να γίνει σωστά ! Και εκει είναι ολη η μαγεία του postnatal ταξιδιού σας , καθώς έτσι ανακαλύπτετε δυνατότητες σας που μέχρι τότε δεν ξέρατε και διευρύνετε τα όρια σας !

Εμείς, στα Breath Pilates Studio (Ταύρος, Πετράλωνα & Βοτανικός) είμαστε δίπλα σε όλες τις νέες μανούλες με ειδικό ασκησιολογιο και φυσικά την επιλογή της ιδιωτικής προπόνησης (personal training).

Επιπλέον, στο παρακάτω βίντεο θα βρείτε μια σειρά ασκήσεων τις οποίες μπορείτε να κάνετε με προσοχή και έλεγχο στο σπίτι σας, δύο μήνες μετά το τοκετό (φυσιολογικό τοκετό).

6 + 1 πλεονεκτήματα της άσκησης μετά την εγκυμοσύνη

Για οποιαδήποτε άλλη απορία μπορείτε επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα που θα βρείτε εδώ ή να επισκεφτείτε ένα από τα studio μας.

  • Pilates Studio Tavros - Πατριάρχου Γρ. 58-60, Ταύρος, Αθήνα, 17778.
  • Pilates Studio Petralona - Κηφισοδοτου 31, Πετράλωνα, Αθήνα, 11852.
  • Breathpilates Fitness Hall - Γρεβενών 23, Βοτανικός, Αθήνα, 11855.