SEARCH

Aπό Δευτέρα... δίαιτα: Γιατί διατροφή και αλκοόλ δεν πάνε μαζί;

 

*από τον Χάρη Γεωργακάκη

Η κατανάλωση αλκοόλ, όταν υπερβαίνει τον κανόνα του μέτρου, αφενός επιδρά αρνητικά στην υγεία, αφετέρου μπορεί να δυσκολέψει την προσπάθεια απώλειας ή διατήρησης του σωματικού βάρους, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα συστατικό που αποδίδει ενέργεια. Ένα μικρό ποτήρι (120 mL) κρασί προσφέρει περίπου 80-100 θερμίδες, ανάλογα με το αν είναι ξηρό ή γλυκό, ένα κουτάκι μπύρας (330 ml) γύρω στις 150 θερμίδες, ενώ τα πιο «δυνατά» ποτά, όπως η βότκα, το ουίσκι, το τζιν, το ρούμι ή το ούζο αποδίδουν 100-120 θερμίδες ανά μερίδα, όταν καταναλώνονται σκέτα. Από την άλλη, «ειδική» κατηγορία αποτελούν τα κοκτέιλ, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή το καλοκαίρι, αφού συχνά σερβίρονται σε μεγάλα ποτήρια και μπορεί να περιέχουν ποικιλία θερμιδογόνων συστατικών. Ειδικότερα, η θερμιδική αξία ενός κοκτέιλ μπορεί να κυμαίνεται από 150 έως και 400 θερμίδες. "

*Χάρης Γεωργακάκης
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc
Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής
Διευθυντής διατροφικού portal και επιστημονικής ομάδας "Νέα Διατροφής" (www.neadiatrofis.gr)
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος ραδιοφωνικού σταθμού EASY 97,2 (του Ομίλου ΑΝΤ1)
1ο γραφείο :Ριζάρη 26, 11635, Χίλτον
2ο γραφείο : Μυκόνου 8, Βούλα
τηλ. 2107255644