Παιδί Υδροχόος

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από την Έλλη Ντράκοβιτς

Ο χαρακτήρας του και η σχέση του με τους γονείς του ανάλογα με το ζώδιο τους!


Το υδροχοάκι είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση παιδιού, από τα πιο αγαπημένα γιατί είναι έξυπνο, ανεξάρτητο, χαρούμενο, ετοιμόλογο, ελκυστικό και συχνά πολύ όμορφο.
Από τη νηπιακή ηλικία δίνει την αίσθηση ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη συναισθηματική σχέση για να είναι καλά και ισορροπημένο, πράγμα που είναι αληθές εν μέρη. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα σταθερό περιβάλλον, μία ρουτίνα να το απαλλάσσει από επιπλέον κατανάλωση ενέργειας αφού η καύσιμη ύλη βρίσκεται στο μικρό του κεφαλάκι, και πολλά ερεθίσματα για να το κρατούν σε εγρήγορση.
Οι σχέσεις που δημιουργεί με το περιβάλλον βασίζονται κατά κύριο λόγο στην ανταλλαγής γνώσης και σκέψης. Συνήθως μιλάει νωρίς και χρησιμοποιεί πολύ καλά το λόγο. Το ενδιαφέρει πολύ να ξέρει πώς λειτουργεί το κάθε τι με προτίμηση τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Αργότερα η ανάγκη του να «ξέρει» επεκτείνεται και σε τομείς των κοινωνικών επιστημών.
Η συμπεριφορά του είναι συχνά απρόβλεπτη γεμάτη αντιφάσεις. Ο τρόπος που προσεγγίζει και ανακαλύπτει τον κόσμο είναι καθαρά εγκεφαλικός. Η ψυχρή λογική συνυπάρχει με ένα ισχυρό ένστικτο του «δικαίου» και μια τάση προστατευτική απέναντι στους ανίσχυρους χωρίς όμως να συμπάσχει ή να δείχνει αισθήματα συμπόνιας. Έτσι ο βαθύς και πηγαίος ουμανισμός του εκφράζεται απρόσωπα χωρίς συναίσθημα, αλλά με μια διάθεση ανατροπής γι’ αυτό που προκαλεί το «άδικο». Ενώ γενικά έχει περιορισμένη σωματική (φυσική) ενέργεια, το μυαλό του είναι τόσο δυναμικό και ερευνητικό που το κάνει ζωηρό και περιπετειώδες. Θέλει να κάνει τα πράγματα με το δικό του προσωπικό και μοναδικό τρόπο. Ενώ το «εγώ» του δεν είναι ισχυρό μπορεί να δείξει δείγματα έπαρσης κυρίως σε ότι αφορά τα διανοητικά του επιτεύγματα. Ενώ αγαπά τις περιπέτειες δεν αγαπά τις αλλαγές που αφορούν την καθημερινότητα του. Συνήθως είναι ισχυρογνώμων, και ενώ το μυαλό του είναι ιδιαίτερα κινητικό, οι κατασταλαγμένες του απόψεις είναι αμετάβλητες.
Χρειάζεται τον προσωπικό του χώρο και πολλά ερεθίσματα για να είναι ευτυχισμένο και δημιουργικό, καθώς και επικοινωνία με φίλους. Είναι ιδιαίτερα κοινωνικό, ομιλητικό, αστείο και σπιρτόζικο, όμως η οικειότητα δεν είναι το φόρτε του. Οι στενές σχέσεις, που από τη φύση τους είναι πολύπλοκες, αποφεύγονται, αποφεύγοντας έτσι κόπο και σπατάλη ενέργειας. Κάποιες φορές δυσανασχετεί και στις αγκαλιές και στα χάδια. Η συναισθηματική απόσταση είναι ένας τρόπος να διατηρεί την προσωπική του ανεξαρτησία.
Έχει γρήγορη αντίληψη και αν βρίσκει ενδιαφέρον το μάθημα ή αν ο δάσκαλος κεντρίσει το ενδιαφέρον του, μαθαίνει πολύ γρήγορα, διαφορετικά βαριέται και αδιαφορεί εντελώς. Συχνά αφαιρείται,  ίσως είναι ένας μηχανισμός αποφόρτισης από την υπερβολική διανοητική ενέργεια, αλλά όταν ενδιαφέρεται για κάτι συγκεντρώνεται πολύ αποτελεσματικά. Το μυαλό του έχει περισσότερο θετική κατεύθυνση και είναι γεμάτο καινοτόμες ιδέες, όμως του λείπει η οργάνωση που χρειάζεται για γίνουν πράξη.
Δεν του αρέσει η πειθαρχία και πρέπει από νωρίς να διδάσκεται τους κανόνες και τα όρια αλλά με ένα τρόπο ήπιο που να σέβεται τη νοημοσύνη του.
Έλκεται από το παράξενο και το ασυνήθιστο. Η τάση του αυτή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην εφηβεία που οι παρέα και η φιλία είναι τα κύρια ενδιαφέροντά του. Πρέπει να μάθει από νωρίς να διακρίνει τις πράξεις και τις προθέσεις των άλλων.
Καλό είναι να ενθαρρύνεται σε σωματικές, ομαδικές δραστηριότητες για να εκτονώνει την περίσσια διανοητική του ενέργεια, να γυμνάζεται και ταυτόχρονα να δημιουργεί φιλίες και κοινωνική ζωή που είναι απαραίτητη για την εξέλιξή του.

Η διαπαιδαγώγησή του είναι υπόθεση για πολύ συνειδητοποιημένους γονείς. Η αγάπη και η φυσική παρουσία δεν αρκούν, πρέπει να επιδιώκετε την επαφή περνώντας αρκετό δημιουργικό χρόνο μαζί. Δώστε του ερεθίσματα, πολλά βιβλία και «επιστημονικά όργανα», τηλεσκόπια, μικροσκόπια κ.λ.π. για να μελετούν τον κόσμα που τα περιβάλλει. Κουβεντιάστε μαζί τους για οτιδήποτε από το «αν υπάρχει ο θεός και πού ζει» έως «γιατί έχει 40 πόδια η σαρανταποδαρούσα και εμείς μόνο δύο». Είναι ευφυέστατο και θα διασκεδάσετε με τις προχωρημένες και σουρεαλιστικές ατάκες του.  Η επαφή με την τέχνη, ιδιαίτερα με τη μουσική και το θέατρο, μπορεί να δώσει ένα σχήμα τις αφηρημένες σκέψεις, και βέβαια είναι ένας τρόπος επικοινωνίας  με τον εσωτερικό του κόσμο. Η λογική και το συναίσθημα πρέπει να είναι αλληλοσυμπληρούμενοι μηχανισμοί αντίληψης . Όσο πιο εγκεφαλικό, τόσο πιο αποστασιοποιημένο είναι από τη συναισθηματική του φύση. Το συναίσθημα έχει ένα αρχέγονο βιολογικό υπόστρωμα πολύ σημαντικό για την επιβίωση και πρέπει να του το διδάξετε εσείς. Πρέπει να του μάθετε να αναγνωρίζει, ανάλογα με την ηλικία του, τα συναισθήματα όπως αγάπη,  χαρά, λύπη, θυμό, φόβο, έκπληξη, μοναξιά, απογοήτευση, ντροπή. Παίξτε μαζί του με γκριμάτσες και φτιάξτε μικρές ιστορίες με τα ζωάκι ή κουκλάκια τους να βιώνουν συναισθήματα που προκαλούνται από συγκεκριμένες εμπειρίες.  Παίξτε παιγνίδια με ρόλους και αναθέστε του να μπει στη θέση του άλλου, έτσι ενισχύεται η ενσυναίσθηση. Όσο πιο νωρίς εκπαιδευτεί τόσο πιο ολοκληρωμένο και ευτυχισμένο θα είναι.
Υ.Σ. Τις περισσότερες φορές υπάρχει κάποιο στοιχείο του αστρολογικού του χάρτη σε ζώδιο του νερού οπότε υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ νόησης και συναισθήματος.

Σχέση με γονείς.
Ανεξάρτητο, έχει την ανάγκη να αποστασιοποιείται από το στενό οικογενειακό περιβάλλον. Η οικογένειά του είναι οι φίλοι και τα ενδιαφέροντά του. Δείξτε του την αγάπη σας χωρίς εξαρτήσεις, εκείνο που θέλει από εσάς είναι να το εμπιστεύεστε, να το ακούτε,  να αποδέχεστε την ατομικότητά του.

Με γονείς που ανήκουν σε ζώδιο του αέρα
Οι σχέσεις είναι πολύ αρμονικές. Έχουν την ίδια εξωστρεφή ενέργεια και διάθεση για επικοινωνία. Οι γονείς του προσφέρουν τα διανοητικά ερεθίσματα που χρειάζεται για να είναι ένα χαρούμενο παιδάκι. Η ψυχρότητα (Υδροχόος και Δίδυμοι) μπορεί να κάνει προβληματικές και ανεπαρκείς τις σχέσεις του παιδιού αργότερα.

ΟΙ Υδροχόοι έχουν ένα θέμα στο να παραδεχτούν ότι έχουν κάνει λάθος. Η επιμονή στις θέσεις των δύο μπορεί να δημιουργούν προστριβές, πείσματα και κόντρες μέχρι τελικής πτώσης. Τα πείσματα του παιδιού πρέπει να αντιμετωπίζονται με κατανόηση και σταθερότητα. Ο ρόλος ατόμου στην οικογένεια με καλύτερο επίπεδο ενσυναίσθηση θα είναι πολύ χρήσιμος. Κατά τ’ άλλα η επικοινωνία τους σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών και ενδιαφερόντων είναι πολύ καλή.

Οι Δίδυμοι  παρέχουν πολλές πληροφορίες και ερεθίσματα στο παιδί τους, είναι χαρούμενοι, και ενθουσιώδεις και αυτό το αέρινο και εγκεφαλικό παιδί είναι ότι πρέπει για να περνάνε όμορφα και δημιουργικά μαζί. Χαίρονται με το πνεύμα του μικρού τους.  Χρειάζεται να είναι πιο σταθεροί και ξεκάθαροι στους κανόνες που θέτουν στο παιδί και να μην είναι υποχωρητικοί στα πείσματά του.

Οι Ζυγοί, είναι οι πιο συναισθηματικοί από τα ζώδια του αέρα, και αυτό τους κάνει ιδανικούς γονείς γι’ αυτά τα εξαιρετικά παιδιά. Μπορεί να του διδάξει να είναι πιο διαλλακτικό και με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και δεκτικότητα στις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων. Να του μάθει τη συντροφικότητα που βασίζεται στον σεβασμό στις απόψεις του άλλου και τη διπλωματία ως τον πιο «αναίμακτο» τρόπο να διεκδικεί αυτά που θέλει.

Γονείς στο ζώδια της φωτιάς
Ενθουσιώδης, έλκονται από την προσωπικότητα του ανεξάρτητου και ιδιαίτερου παιδιού. Αυτό που μπορεί να τους τρελάνει είναι η έλλειψη έκφρασης του «εγώ» του παιδιού και η χαμηλή του ζωτικότητα. Συνήθως θεωρούν ότι οι ιδιότητες του παιδιού κατασπαταλώνται εξαιτίας της αφηρημάδας του, της δυσκολίας να υλοποιεί τις ιδέες του πρακτικά και της αδιαφορίας να επαίνους και πρωτιές.

Ο Κριός του προσφέρει εμπειρίες που αφορούν κυρίως τη σωματική δράση. Η βιασύνη του δεν εναρμονίζεται με τους αργούς ρυθμούς του παιδιού που έχει μειωμένη ζωτικότητα αλλά υπερτερεί σε διάνοια από τον γονέα. Καλό είναι να ενθαρρύνεται για κοινές δραστηριότητες αλλά προσαρμοσμένες στους ρυθμούς και τα ενδιαφέροντά του. Ο στόχος του Κριού είναι ν’ αποδείξει κοινωνικά την δυναμική του, το παιδί δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τέτοιου τύπου επιβράβευση.

Ο Λέων με το υδροχοάκι του μπορεί να έχουν μια καταπληκτική σχέση, γεμάτη χαρά και αλληλεπίδραση ή μία σχέση χωρίς σημείο επαφής, σαν πλάσματα από άλλο πλανήτη. Εξαρτάται βέβαια από την ωριμότητα του γονιού. Εξαρτάται από το πόσο μπορεί να αποδεχθεί την διαφορετική φύση του παιδιού, την ελευθερία και την απρόβλεπτη συμπεριφορά του, τον αντικομφορμισμό και την αδιαφορία του να επιδείξει τις ιδιότητές του. Πρέπει να ξέρει ότι το πατρονάρισμα και ο αυταρχισμός μπορεί να δημιουργούν προστριβές και να αφήσει το παιδί να κάνει τα πράγματα με το δικό του μοναδικό και πρωτότυπο τρόπο.

Ο Τοξότης και το υδροχοάκι του ζούνε τη αρμονική σχέση με ελευθερία και ιδανική καθοδήγηση από τον γονιό. Τα ενδιαφέροντάς τους έχουν κοινά στοιχεία. Πρέπει ο γονιός να βοηθήσει το παιδί να βρίσκει τρόπους να εφαρμόζει τις ιδέες του με πιο πρακτικό τρόπο. Η σχέση είναι ζωντανή, χαρούμενη με πολύ καλή επικοινωνία.

Γονείς στα ζώδια της Γης
Είναι κάπως συντηρητικοί, κολλημένοι στις συνήθειες και στις απόψεις τους, όμως μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να μάθει να οργανώνει τη σκέψη του και να κατευθύνει τις ενέργειές του με πιο πρακτικό τρόπο. Οι ίδιοι αν ανοιχτούν στο παιδί θα διδαχτούν να βλέπουν μακριά στο μέλλον χωρίς να φοβούνται ότι θα χάσουν τα κεκτημένα τους.

Ο Ταύρος είναι ένας τρυφερός γονιός, πεισματάρης με καλές προθέσεις που προσπαθεί να εξασφαλίσει στο παιδί του όλα τα μέσα που χρειάζεται για την εκπαίδευση και τις απολαύσεις της ζωής. Η ψυχρή εγκεφαλική φύση του παιδιού μπορεί να μην γίνεται κατανοητή και να δημιουργεί απόσταση ιδιαίτερα στην εφηβεία. Η αδιαλλαξία και των δύο και ο συντηρητισμός του γονέα θα είναι ακόμα ένα σημείο που θα προκαλεί ένταση. Ο γονιός πρέπει να πάρει μαθήματα «ελευθερίας» από το παιδί του.

Ο Παρθένος επικοινωνεί καλύτερα με το υδροχοάκι σε σχέση με τ’ άλλα γήινα ζώδια. Τα διανοητικά τους ενδιαφέροντα είναι κοινός τόπος και ένας τρόπος να επικοινωνούν και να αλληλεπιδρούν. Ο τρόπος που σκέφτονται είναι τελείως διαφορετικός και αν ο γονιός ελέγξει την τάση του να είναι κριτικός και επικριτικός τότε η σχέση μεταξύ τους μπορεί να είναι πολύ γόνιμη. Ο γονιός παρέχει στο παιδί του τα εργαλεία που θα κάνουν τον τρόπο σκέψης του πιο αναλυτικό και πρακτικό, έτσι ώστε να μάθει πώς η θεωρία γίνεται πράξη, το δε παιδί ανοίγει τους ορίζοντες του γονιού σε νέα πεδία.

Ο Αιγόκερος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να διδάξει τις ηθικές του αρχές στο παιδί, να του μάθει την αυτοπειθαρχία και την υπευθυνότητα, αλλά μπορεί να γίνει πολύ πιεστικός και να καταστείλει τη χαρούμενη διάθεση του παιδιού γεμίζοντάς το αισθήματα ενοχής. Ο συντηρητικός τρόπος διαπαιδαγώγησης μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις και προβλήματα στην εφηβεία. Ο γονιός πρέπει να μάθει να σέβεται και ν’ αποδέχεται τις ιδιαιτερότητες του παιδιού του. Πολύ συχνά η επικοινωνία είναι πιο εύκολη γιατί ως διπλανά ζώδια μπορεί να έχουν κοινούς πλανήτες τον Ερμή ή την Αφροδίτη ή ο ένας στο ζώδιο του άλλου.

Γονείς στα ζώδια του Νερού.
Μια πονεμένη ιστορία. Ο γονιός μπορεί να βιώνει  τη σχέση του με το παιδί ως ατελή.
Η συναισθηματική σας ισορροπία δεν χρειάζεται να κλυδωνίζεται κάθε φορά που η πράξεις αγάπης θα πέφτουν πάνω στο τοίχος από «αδιαφορία» γι’ αυτά που του προσφέρετε. Το απόλυτο δέσιμο που επιθυμείτε να έχετε με το παιδί σας δεν θα το κερδίσετε με σφιχτές αγκαλιές, φιλιά και χαϊδέματα. Μπορείτε να μείνετε κοντά του μόνο αν μπορέσετε να παρακολουθήσετε την εκτόξευσή του προς το μέλλον, το ξεπέταγμά του από την αγκαλιά σας. Ιδιαίτερα για τις μητέρες που έτσι κι αλλιώς έχουν πιο στενή σχεδόν βιολογική σχέση με το παιδί.

Ο Καρκίνος είναι λίγο γκρινιάρης και κατηφής  και αρέσκεται να βλέπει την σκοτεινή όψη των πραγμάτων. Το υδροχοάκι είναι ένα χαρούμενο παιδί που νιώθει αμηχανία μπροστά στη μελό ή στην πληθωρική έκφραση των συναισθημάτων του Καρκίνου. Ιδιαίτερα οι μητέρες έχουν την τάση να αρνούνται και να παρεμποδίζουν με διάφορους τρόπους την αυτονόμηση του παιδιού τους γιατί εκτός των άλλων νιώθουν καταργείτε ή απαξιώνεται ο ρόλος τους ως τροφός. Από την άλλη ένα υδροχοάκι μέσα από τη σχέση του με αυτό το γονιό μπορεί ν’ αναπτύξει καλύτερα την ικανότητα  κατανόησης των συναισθηματικών αναγκών των άλλων. Ακολουθήστε την ανάπτυξη του παιδιού, χωρίς να το πνίγετε.

Με το Σκορπιός οι σχέσεις είναι από τις πιο δύσκολες. Και οι δύο θέλουν να γίνονται τα πράγματα με το δικό τους τρόπο και με πεισματικό τρόπο αρνούνται ν’ αλλάξουν στο ελάχιστο. Το παιδί μπορεί να επιδείξει ακραίες συμπεριφορές στην προσπάθειά του να διαφυλάξει την ατομικότητα και την ελευθερία του από ένα γονιό που θέλει να ελέγχει τα πάντα. Ο ανταγωνισμός είναι πιο έντονος και εμφανής στις σχέσεις του ίδιου φύλου.  Χρειάζεται αρκετή προσοχή και ωριμότητα από μέρους του γονιού για να μην εξωθεί τα πράγματα στα άκρα. Πρέπει να ελέγξει τον αυταρχικό του τρόπο και ν’ «ανοίξει» τη ματιά του.

Ο Ιχθύς είναι πολύ τρυφερός, διαισθητικός και δεκτικός στις ανάγκες του παιδιού, έτσι συχνά μετεωρίζεται ανάμεσα στην έκφραση των πληθωρικών του συναισθημάτων και την ανάγκη του παιδιού για ανεξαρτησία. Χρειάζεται να μην είναι πολύ υποχωρητικός στα πείσματα του παιδιού, έχοντας στο μυαλό ότι η σταθερή του στάση θα βοηθήσει το παιδί να αντιληφθεί τα όρια και τους κανόνες που διέπουν την κοινωνική και οικογενειακή ζωή.

 

 

 

tags:






tags: