10χρονο κορίτσι εξαφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη: Πως μπορούν οι γονείς να "υποψιάσουν" τα παιδιά τους

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Σε συναγερμό βρίσκονται οι Αρχές στην Τούμπα Θεσ/νίκης και το Χαμόγελο του Παιδιού για  την εξαφάνιση της 10χρονης Μαρκέλλας σήμερα το πρωί.

Το μικρό κοριτσάκι εξαφανίστηκε καθώς πήγαινε στο σπίτι της  από το σχολείο που απέχει μόλις διακόσια μέτρα από την οικία της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ,  όπως κάθε μέρα έτσι και σήμερα η μικρή Μαρκέλλα μαζί με έναν συμμαθητή της πήραν τον δρόμο προς το σπίτι τους αμέσως μόλις σχόλασαν από το σχολείο . Σύμφωνα τον συμμαθητή της,  μια άγνωστη γυναίκα, τον άκουσε να τη φωνάζει με το όνομά της και μετά την κάλεσε κοντά της.

«Έλα να σου δώσω κάτι για τη μαμά», φέρεται να είπε η γυναίκα στο κοριτσάκι, που πίστεψε ότι γνώριζε τη μητέρα της και την ακολούθησε προς άγνωστη κατεύθυνση.

Από εκείνη τη στιγμή έχουν χαθεί τα ίχνη του παιδιού.

Σε συνέντευξη που έδωσε η μητέρα του κοριτσιού στα ΜΜΕ δήλωσε:

«Μετά το τελευταίο κουδούνι του σχολείου έφυγε από το πλαϊνό μέρος του σχολείου και επέστρεφε σπίτι της μαζί με ένα συμμαθητή της. Ο συμμαθητής της κατευθύνθηκε προς το σπίτι του ενώ και η κόρη μου συνέχισε. Την πλησίασε μια κυρία που την φώναξε με το μικρό όνομά της στο στενό της οδούς Καισαρείας (αριθμός 38). “Μαρκέλλα έλα να σου δώσω κάτι για την μαμά” και το παιδί πήγε κοντά της και δε γύρισε ποτέ σπίτι» είπε η μητέρα της μικρής μαθήτριας.

Από εκείνη την ώρα αστυνομικές δυνάμεις «χτενίζουν» όλη τη Θεσσαλονίκη, ενώ στις έρευνες συμμετέχουν και εθελοντές. Οι Αρχές αναζητούν μια γυναίκα, γύρω στα 30, με κόκκινα μαλλιά, μικροκαμωμένη και λίγο παχουλή, η οποία φέρεται να πήρε μαζί της τη δεκάχρονη.

Ο κίνδυνος του να εξαφανιστεί ένα παιδί φαντάζει τόσο μακρινός σε όλους μας.... είναι καταστάσεις που βλέπουμε και ακούμε στα ΜΜΕ και συχνά απορούμε πώς μπορεί να συμβαίνουν.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι κίνδυνοι είναι πολύ μακρινοί μέχρι να γίνουν κοντινοί και μας αφορούν όλους.

Ο ρόλος του γονέα είναι να προετοιμάσει το παιδί του για όλους τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει σαν παιδί και σαν ενήλικας. Και η εξαφάνιση είναι ένας από αυτούς τους κινδύνους.

Να θυμάστε πάντα ότι οι δικές σας συμβουλές... μπορούν να του δείξουν το δρόμο για το σπίτι!

Μιλήστε ανοιχτά στα παιδιά σας για τον κίνδυνο της εξαφάνισης.

Το να μιλήσεις σε ένα παιδί για ένα κίνδυνο που μπορεί να αντιμετωπίσει, δεν το αγχώνει ούτε το προβληματίζει. Αντίθετα το προετοιμάζει για μια κατάσταση που μπορεί να βρεθεί και θα κληθεί μόνο του να αντιμετωπίσει.

Γνωρίζετε το πρόγραμμα των παιδιών σας και τις συνήθειες του.

Η γνώση λειτουργεί προληπτικά. Δεν αρκεί να γνωρίζετε τι ώρα σχολάει το παιδί σας αλλά και τι ώρα επιστρέφει. Σε περίπτωση που εξαφανιστεί θα κινητοποιηθείτε άμεσα.

 Γνωρίστε τους φίλους των παιδιών σας.

Η γνώση λειτουργεί προληπτικά. Τα παιδιά μοιράζονται μεταξύ τους χρόνο αλλά και μυστικά. Γνωρίζουν καλά το ένα το άλλο.

 Γνωρίζετε πάντα που είναι τα παιδιά σας και με ποιους.

Η γνώση λειτουργεί προληπτικά. Το να ξέρετε που είναι το παιδί σας και με ποιους, είναι σαφώς καλύτερο από το «είναι έξω και παίζει». Ανά πάσα στιγμή  μπορείτε να το αναζητήσετε και να βεβαιωθείτε ότι είναι καλά. Δεν είναι καταπίεση αλλά ενδιαφέρον.

 Παρατηρήστε πως αντιδρούν τα παιδιά σας σε αγχωτικές καταστάσεις.

Το να εξαφανιστεί ένα παιδί είναι σίγουρα μια κατάσταση που δεν μπορεί να διαχειριστεί αφού κυριεύεται από άγχος και φόβο. Το να ξέρετε πως αντιδρά σε τέτοια συναισθήματα, σας επιτρέπει να «προβλέψετε» το τι κάνει και πως μπορείτε να το βρείτε.

Διδάξτε στο παιδί την σπουδαιότητα της ηρεμίας και βρείτε μαζί του διαδικασίες που το χαλαρώνουν.

Το άγχος είναι σίγουρα ο χειρότερος σύμβουλος μικρών και μεγάλων. Βοηθήστε το παιδί σας να ανταπεξέλθει σε μια δύσκολη κατάσταση, όπως η εξαφάνιση, με το να κάνει ή να σκέφτεται πράγματα που το χαλαρώνουν.

Καλλιεργήστε ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης με τα παιδιά.

Τα παιδιά λειτουργούν ενοχικά και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να στενοχωρούν τους γονείς τους. Έτσι πολλές φορές κρατάνε μυστικά που νομίζουν ότι αν τα πουν θα μπουν τιμωρία ή θα στενοχωρήσουν τους γονείς (όπως για παράδειγμα ότι τους μίλησε κάποιος στο δρόμο ή τους ακολούθησε). Κάντε σαφές ότι στη μαμά και τον μπαμπά λέμε τα πάντα και ότι αυτοί με τη σειρά τους, δεν μαλώνουν αλλά συμβουλεύουν. Θυμηθείτε ότι πολλά παιδιά που ξεχάστηκαν στο παιχνίδι προτίμησαν να μην γυρίσουν καθόλου στο σπίτι με το φόβο μην τα μαλώσουν.

Διδάξτε τα παιδιά σας τα βήματα ασφαλείας.

Ένα παιδί δεν μπορεί να λειτουργήσει σε αγχωτικές καταστάσεις. Η αλήθεια είναι ότι απλά πράγματα όπως δεν μιλάμε σε αγνώστους, δεν μετακινούμαστε πολύ, γνωρίζουμε δωρεάν αριθμούς βοήθειας όπως το 100 ή το 116000, αποδεικνύονται πολύ χρήσιμες

Εξηγήστε στα παιδιά ότι είναι σημαντικότερο να είναι ασφαλή παρά ευγενικά.

Η ευγένεια είναι αρετή. Το να αποκαλύψουμε όμως σε έναν ξένο το όνομα, την διεύθυνση, την ηλικία μας, τα παράπονα που έχουμε από τη μαμά και τον μπαμπά ή να τον ακολουθήσουμε για να τον βοηθήσουμε σε κάτι, δεν είναι ευγένεια αλλά κίνδυνος.

Συμβουλευτείτε την Ευρωπαϊκή Γραμμή για Εξαφανισμένα Παιδιά 116000

Η Ευρωπαϊκή Γραμμή για Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 είναι μια 24ώρη δωρεάν και ανώνυμη  τηλεφωνική Γραμμή, στελεχωμένη από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, όλοι επιστημονικά προσανατολισμένοι σε θέματα παιδιών, τους οποίους μπορείτε να συμβουλευτείτε.

Ακολουθήστε το All4mama.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο φρέσκα νέα που αφορούν εμάς και τα παιδιά μας.

tags:


tags: