Υπάρχουν 4 τύποι ανατροφής των παιδιών! Εσείς σε ποιον τύπο ανήκετε;

Δημοσιεύθηκε στις

Υπάρχουν 4 τύποι ανατροφής των παιδιών! Εσείς σε ποιον τύπο ανήκετε;

Αν υπάρχει ένα πράγμα που γνωρίζουμε για τους γονείς, αυτό είναι ότι κάθε οικογένεια ακολουθεί ένα δικό της μοντέλο διαπαιδαγώγησης των παιδιών της. Και αυτό είναι το γνωστό πλέον "parenting style". Ο όρος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την παιδοψυχολόγο Diana Baumrind στα 1960, όταν διαπίστωσε ότι υπήρχαν 4 διακριτές (και κάπως διαφορετικές) προσεγγίσεις στην ανατροφή των παιδιών, αφού είχε παρατηρήσει αρκετά νήπια και είχε πραγματοποιήσει έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Berkley. Οι 4 τύποι γονικής μέριμνας είναι οι εξής:


  • Απολυταρχικός
  • Επιτακτικός
  • Χαλαρός/ανεκτικός
  • Αμέτοχος

Οι ορισμοί για κάθε έναν τύπο προσδιορίστηκαν από δύο σημαντικά στοιχεία: 1) τις απαιτήσεις των γονέων για τα παιδιά τους και 2) την ανταπόκριση των γονέων στις ανάγκες των παιδιών τους.

Για να σας βοηθήσουμε να γνωρίσετε και να επιλέξετε ποιον τύπο γονέα θέλετε να εφαρμόσετε, παρακάτω σας εξηγούμε τους 4 διαφορετικούς τύπους.

 

Υπάρχουν 4 τύποι ανατροφής των παιδιών! Εσείς σε ποιον τύπο ανήκετε;

 

1. Απολυταρχικός γονέας: Οι κανόνες είναι κανόνες, ό,τι κι αν συμβεί.

• Πιστεύετε σε κανόνες πάνω απ 'όλα.
• Η πειθαρχία δεν είναι διαπραγματεύσιμη, ανεξάρτητα από τα συναισθήματα.

Για να είστε απολυταρχικός γονέας, πιστεύετε ότι οι κανόνες έχουν σημασία και οι ενέργειες έχουν συνέπεια. Εάν, για παράδειγμα, ένα παιδί αμφισβητεί το σκεπτικό πίσω από μια απόφαση, θα ρωτήσει: "Γιατί πρέπει να φάω μπρόκολο;". Η απάντησή σας είναι σύντομη και γλυκιά. "Επειδή το είπα, γι 'αυτό". Στην πραγματικότητα, σε αυτό το στυλ γονικής μέριμνας δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις. Τα παιδιά σάς αντιμετωπίζουν σαν όργανο επιβολής κανόνων χωρίς να δίνετε χώρο για συζήτηση. Επίσης, δεν επιτρέπετε στα παιδιά σας να συμμετέχουν στην επίλυση προβλημάτων ή να εκφράσουν τη γνώμη τους σχετικά με τη δική τους πειθαρχία ή τα λάθη τους. Αντ' αυτού, οι ποινές έχουν προτεραιότητα και έτσι τα παιδιά αισθάνονται αμέσως λύπη για τις ενέργειές τους.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα: Ενώ αυτή η προσέγγιση στο γονεϊκό περιβάλλον καθιστά τα όρια ξεκάθαρα, υπάρχει σίγουρα ένα μειονέκτημα, σύμφωνα με την Psychology Today. Τα παιδιά με αυταρχικούς γονείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν θέματα αυτοεκτίμησης, επειδή οι σκέψεις και τα συναισθήματά τους δεν υπολογίζονται ποτέ. Επιπλέον, τείνουν να είναι πολύ πιο εχθρικά και επιθετικά - όχι στο σπίτι, αλλά στο σχολείο ή σε άλλες καταστάσεις όπου δεν αντιμετωπίζουν την άμεση οργή των γονέων τους και αυτός είναι ένας τρόπος να διοχετεύσουν την οργή τους.

2. Χαλαρός/ανεκτικός γονέας: Υπάρχει δυνατότητα παρέκκλισης από τους κανόνες
  • Τα παιδιά γελούν στο άκουσμα της λέξης «κανόνας».
  • Οι συνέπειες είναι κάτι για το οποίο μιλάτε, αλλά ποτέ δεν εφαρμόζετε.
  • Προτιμάτε να είστε γονιός «από απόσταση» (δεν πειράζει να στείλετε και ένα μηνυματάκι για να επιλυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα).

Οι χαλαροί γονείς είναι ανεκτικοί και επιεικείς. Πιστεύουν ότι "τα παιδιά είναι παιδιά", αλλά και ότι οι συνέπειες δεν πρέπει να ακολουθούνται κατά γράμμα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του χαλαρού γονέα είναι ότι τείνει να ενεργεί περισσότερο ως φίλος παρά ως γονιός. Θέλει το παιδί του να του πει τα πάντα για τη ζωή του, αλλά αν έρθει μια συζήτηση όπου ένα παιδί πρόκειται να πάρει μια λάθος απόφαση, επιλέγει να μην εμπλακεί. Επίσης, δε θέτει όρια ή δεν ενθαρρύνει καλές συνήθειες, όπως το καθημερινό πρωινό και βραδινό βούρτσισμα των δοντιών.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα: Η ευελιξία έχει τα πλεονεκτήματά της και είναι σπουδαίο τα παιδιά να έχουν γονείς τους οποίους μπορούν να εμπιστεύονται. Ωστόσο, ένα τέτοιο μοντέλο διαπαιδαγώγησης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την παρέκκλιση των παιδιών από κανόνες και στόχους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στη Διεθνή Εγκυκλοπαίδεια των Κοινωνικών και Συμπεριφορικών Επιστημών. Ακόμη, η έλλειψη ορίων μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά να ζήσουν μια ζωή στα άκρα.

 

Υπάρχουν 4 τύποι ανατροφής των παιδιών! Εσείς σε ποιον τύπο ανήκετε;

 

3. Επιτακτικός γονέας: Υπάρχουν όρια, αλλά δεν τηρούνται πάντα
  • Έχετε προσδοκίες και παρέχετε τους απαραίτητους πόρους στα παιδιά σας για να τις εκπληρώσουν.
  • Είστε πιστός στα όρια και τις συνέπειες, αλλά ξέρετε ότι υπάρχει και μια γκρίζα ζώνη.
  • Το «γιατί» πίσω από κάποια πράγματα έχει μεγάλη σημασία.

Οι επιτακτικοί γονείς θεωρούνται συχνά ο τέλειος συνδυασμός των αυταρχικών και των χαλαρών: Θέτουν τις προσδοκίες και είναι ζεστοί και στοργικοί, αλλά είναι επίσης σαφείς με τα παιδιά τους ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την κακή συμπεριφορά.

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των αυταρχικών και των επιτακτικών γονέων είναι ότι τα παιδιά δεν αναμένεται να υπακούσουν χωρίς ερωτήσεις. Από την άλλη πλευρά, αυτοί οι γονείς προτιμούν να θέτουν στα παιδιά τους ερωτήσεις και να προσπαθούν να κατανοήσουν το σκεπτικό πίσω από την πειθαρχία και τις συνέπειες.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα: Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν μειονεκτήματα σε αυτό το είδος γονικής μέριμνας. Οι επιτακτικοί γονείς συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας των παιδιών τους, αλλά τους διδάσκουν και την υπευθυνότητα και τις καλές επιλογές, όπως έδειξε μελέτη στο Ευρωπαϊκό online περιοδικό των Φυσικών και Κοινωνικών Επιστημών. Ένα επιπλέον θετικό: όταν τα παιδιά ακολουθούν τους κανόνες και την πειθαρχία, ξέρουν τι να περιμένουν, οπότε δεν αισθάνονται άγχος όλη την ώρα ή μπερδεμένα για το ποιος ευθύνεται.

4. Αμέτοχοι γονείς: Τους χαρακτηρίζει η παραμέληση των παιδιών.
  •  Σπάνια ξέρετε πού βρίσκεται το παιδί σας ή με ποιον είναι.
  • Κατά τη γνώμη σας, οι ερωτήσεις που δεν έγιναν είναι οι καλύτερες ερωτήσεις.
  • Έχετε την πεποίθησή ότι τα παιδιά είναι ικανά να μεγαλώσουν μόνα τους.

Το κύριο χαρακτηριστικό ενός αμέτοχου γονέα είναι ότι σχεδόν ποτέ δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει στα παιδιά του. Ελέγχουν, αλλά εμπιστεύονται πανεύκολα κάποιον άλλον που φροντίζει τα παιδιά τους. Αυτή η παραμέληση ή η αδυναμία να αφιερωθεί πολύς χρόνος ή ενέργεια στις ανάγκες ενός παιδιού δε γίνεται πάντοτε σκόπιμα. Θα μπορούσε να σχετίζεται με ένα ζήτημα υγείας (ψυχικό ή σωματικό), χρόνου ή απλά έλλειψη γνώσης σχετικά με την ανάπτυξη των παιδιών και τι απαιτείται για την ανατροφή τους από ηλικία σε ηλικία.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα: Δεν υπάρχουν πλεονεκτήματα σε αυτό το στυλ γονικής μέριμνας. Τα παιδιά με γονείς που δεν ασχολούνται αναπτύσσουν συνήθως προβλήματα αυτοπεποίθησης με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που οδηγεί σε θέματα συμπεριφοράς, ειδικά μέσα στην τάξη. Επίσης, τα παιδιά τείνουν να είναι πιο αγχώδη από τους συνομηλίκους τους, όπως διαπίστωσε μελέτη στο περιοδικό "Journal of Education and Practice".

Πώς να γίνετε πιο επιτακτικός γονέας

Οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν ότι αυτό το στυλ γονικής μέριμνας είναι το καλύτερο. Πώς θα το καταφέρετε όμως να γίνετε και εσείς ένας τέτοιος γονιός; Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι τόσο απλό όσο μία συζήτηση, όπου παραμένετε ανοιχτόμυαλοι, ενώ προσπαθείτε να επιλύσετε ένα πρόβλημα. Μόλις το κάνετε αυτό, οι κυρώσεις που επιβάλλετε στο παιδί σας θα πρέπει να έχουν μια λογική, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κολλέγιο Παιδιάτρων, έτσι ώστε το παιδί σας να έχει ένα σταθερό πλαίσιο για την κατανόηση της πειθαρχίας και των τιμωριών.

 

 

 

 

tags:


tags: