Το παιδί στην πόλη: 23+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Δημοσιεύθηκε στις

Από τη Στέλλα Παπαδάκη

Και αυτή την εβδομάδα το All4mama συγκέντρωσε για εσάς τις καλύτερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, για να περάσετε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας.


Μουσείο Συναισθημάτων

Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο «Η Αυτοεκτίμηση μέσα από μια ιστορία!» για παιδιά & εφήβους από 10-15 χρονών και ενήλικες μαζί.

Η μια μάγισσα λέει «δε θα τα καταφέρεις, δε μπορείς, κοίτα τι κρατάς!». Η άλλη μάγισσα λέει «βλέπω αξία. Το αγαπάς; Σε πιστεύεις;». Το κορίτσι στέκεται πίσω από τις κόκκινες, βελούδινες, πυκνές κουρτίνες, κοιτώντας μια την αίθουσα του θρόνου μια στα χέρια της. Άραγε, θα κάνει το βήμα;

Ώρα: 13:00-14:00.

Είσοδος εργαστηρίου: 8 ευρώ (στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στην έκθεση του μουσείου)

Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο «Η Αυτοεκτίμηση μου είναι η Δύναμή μου!» για παιδιά 7 έως και 12 χρονών και ενήλικες.

Ο εαυτός μου! Εγώ! Πώς είμαι; Τι μου αρέσει; Τι θέλω; Τι με δυσκολεύει; Τι καταφέρνω; Η δύναμη μου είναι σε όλα όσα είμαι εγώ, αρκεί να μπορώ να τα δω και να τα εκτιμώ! Ένα εργαστήρι για τον εαυτό μας!

Ώρα: 13:00-14:00.

Είσοδος εργαστηρίου: 8 ευρώ (στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στην έκθεση του μουσείου).

Επίσης στο χώρο του Μουσείο πραγματοποιείται η διαδραστική έκθεση «Στο Παλάτι του Θυμού!» για παιδιά και εφήβους από 5-15 χρόνων και ενήλικες.

Το παιδί στην πόλη: 23+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Κάθε Σαββατοκύριακο οι έφηβοι και οι ενήλικες μαζί, μπορούν να παίξουν και να εξερευνήσουν τη διαδραστική έκθεση του μουσείου!

Να γνωρίσουν καλύτερα το συναίσθημα του θυμού και να ανακαλύψουν δημιουργικούς τρόπους για να αντιμετωπίζουν τη ζωτική του ενέργεια!

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 10.00-13.00.

Εισιτήριο για την έκθεση: 4 ευρώ

Πληροφορίες: Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου 56, 117 41 Φιλοπάππου, τηλ. 210 9218329, www.mce.gr.

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 1-2 ετών, κάθε Σάββατο και Κυριακή και ώρα 10:00-10:50 και για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 2-3 ετών, κάθε Σάββατο και Κυριακή και ώρα 11:10-12:00.

Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα «Χτίζω και γκρεμίζω».

Ολημερίς το χτίζουμε, το βράδυ το γκρεμίζουμε. Παίζουμε με αντικείμενα, μεγέθη, υλικά, δημιουργούμε πύργους, τους γκρεμίζουμε και μαθαίνουμε να ισορροπούμε

Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου θα γίνει το πρόγραμμα «Χρωματιστές μάσκες».

Το παιδί στην πόλη: 23+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Γεμάτος χρώματα ο κόσμος γύρω μας, πράσινο, κόκκινο, κίτρινο, μπλε,…. Ανακαλύπτουμε τα χρώματα  στη φύση, επάνω μας, γύρω.  Πειραματιζόμαστε με διαφορετικά υλικά και ζωγραφίζουμε πολύχρωμες μάσκες για το δωμάτιό μας.

Κόστος συμμετοχής ανά πρόγραμμα: 10€ (για 1 ενήλικα και 1 παιδί).

Επίσης στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο πραγματοποιούνται προγράμματα για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 3-12 χρόνων.

Πρόγραμμα

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

11:15 – 12:00 «Ένας κορμός στο πιάτο μου!», για όλη την οικογένεια

Τι σχέση έχει ένας κορμός με τη μαγειρική; Πειραματιζόμαστε με μυρωδιές, γεύσεις και υλικά και παρασκευάζουμε τον δικό μας σοκολατένιο κορμό.

12:15 – 13:00 «Τέχνη από μουντζούρες», για οικογένειες με παιδιά 3-4 χρόνων

Το παιδί στην πόλη: 23+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Πού αρχίζει και πού τελειώνει μία γραμμή; Συνδυάζουμε τα χρώματα, δημιουργούμε πολύχρωμες μουτζούρες και φτιάχνουμε το δικό μας έργο τέχνης.

13:15 – 14:00 «Παιχνίδια με το γάντι», για όλη την οικογένεια

Πώς μπορούν καθημερινά αντικείμενα να πάρουν ζωή; Κάλτσες, κουμπιά, μαλλί, υφάσματα, κορδέλες ενώνουν τις δυνάμεις τους, παίρνουν μορφή και πρωτότυπες  γαντόκουκλες … γεννιούνται.

14:15 – 15:00 «Επιστήμονες του νερού!», για όλη την οικογένεια

Με έναν συνδετήρα, ένα καλαμάκι, φίλτρα του καφέ, λίγο λάδι, νερό και άλλα υλικά θα πειραματιστούμε, θα ανακαλύψουμε τις ιδιότητες του νερού και θα γίνουμε επιστήμονες του … νερού.

Για την περίοδο των Απόκρεων, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο έχει προγραμματίσει τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα:

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

11:15 – 12:00 «Κέικ …μασκέ», για όλη την οικογένεια

Βούτυρο, κακάο, ζάχαρη, αλεύρι και αβγό, ανακατεύονται, μεταμφιέζονται και είναι έτοιμα για (γ)αστρονομικό ξεφάντωμα!

Το παιδί στην πόλη: 23+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

12:15 – 13:00 «Αστεία γυαλιά», για οικογένειες με παιδιά 3 έως 4 χρόνων

Γυαλιά εδώ, γυαλιά εκεί, γυαλιά και παραπέρα! Γυαλιά – πεταλούδα, γυαλιά – δράκος, γυαλιά και άλλα γυαλιά, αστεία και παράξενα φτιάχνουμε για την Aποκριά!

13:15 – 14:00 «Μια μάσκα μα ποια μάσκα;», για παιδιά 4-6 χρόνων

Το παιδί στην πόλη: 23+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Κορδέλες και κουμπιά, φτερά και χρώματα με τόση φαντασία ελάτε να δημιουργήσουμε μια αποκριάτικη οπτασία!

14:15 – 15:00 «Ν’ αρχίσουν οι μαράκες ρυθμό να δίνουνε!», για όλη την οικογένεια

Τρίγωνα, τετράγωνα, κύκλοι και γραμμές, ηχούν και αντηχούν σε αποκριάτικους ρυθμούς! Εσείς; Χορεύετε;

Κόστος συμμετοχής: 5€ για κάθε παιδί και 2 € για κάθε ενήλικα.

Πληροφορίες: Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄17-19, 106 75 Aθήνα, Τ. 2103312995, www.hcm.gr.

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου παιδιά προσχολικής ηλικίας (3 έως 5 ετών) μαζί με τους γονείς τους θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Μια μέρα με τον Χουμ και την Νταν».

Δύο άνθρωποι από κάποια μακρινή εποχή ανοίγουν τη σπηλιά τους και μας υποδέχονται γύρω από τη φωτιά τους. Ακολουθώντας ίχνη, θα μάθουμε μερικά από τα μυστικά τους. Πώς ζούσαν; Τι έτρωγαν; Υλικά όπως η πέτρα και ο πηλός θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε την καθημερινότητά τους.

Ο Χουμ και η Νταν μας υποδέχονται στη καθημερινότητα τους που σήμερα φαντάζει μυθική. Ίχνη ζώων μας οδηγούν στην σπηλιά τους για να ανακαλύψουμε μία εστία, πέτρες, βραχογραφίες, κοχύλια, εργαλεία, καρπούς ή αλλιώς τον τρόπο με τον οποίο ζούσαν ου άνθρωποι στα προϊστορικά χρόνια!

Ώρα: 11:30-12:40.

Κόστος συμμετοχής: 8 ευρώ το παιδί, 4 ευρώ ο ενήλικας (απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα).

Το παιδί στην πόλη: 23+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου θα γίνει το εργαστήριο «Υλικά και εργαλεία στο εργαστήρι του Φειδία», για παιδιά νηπιαγωγείου και μαθητές έως Γ’ Δημοτικού.

Μάρμαρο, χρυσός, ελεφαντόδοντο αρκούν για να δώσει ζωή στα έργα του ο ξακουστός γλύπτης. Ο Φειδίας έκανε «θαύματα»! Θα γνωρίσουμε το γλύπτη και θα δημιουργήσουμε τα δικά μας έργα χρησιμοποιώντας την τεχνική decoupage!

Ανακαλύπτουμε αρχικά τα έργα του Φειδία και στη συνέχεια και άλλα σημαντικά γλυπτά του αρχαίου κόσμου από τον 7ο έως και τα ρωμαϊκά χρόνια. Εξετάζουμε τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα, τις διαφορετικές τεχνικές αλλά και το τι απεικονίζουν.

Ώρα: 12:30-14:00.

Κόστος συμμετοχής: 8,50 ευρώ.

Πληροφορίες: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Την Κυριακή 10/2 θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο «Παιδικό δωμάτιο- Στην κάμαρά μου την παιδική…»,  για παιδιά 2-3,5 ετών (Απαραίτητη η παρουσία γονέα).

Ανοίγοντας την πόρτα στο παιδικό δωμάτιο πέφτουμε πάνω σε παιχνίδια, κάλτσες, κούκλες, παπούτσια, τρενάκια, στρατιωτάκια, σπιτάκια, τουβλάκια και πολλά άλλα. Με αυτά θα παίξουμε σε αυτό το αποκριάτικο εργαστήριο! Αναστάτωση όμως δεν επικρατεί μόνο στο παιδικό δωμάτιο αλλά και στο παραμύθι μας. Όλα τα ζώα ξεσηκώθηκαν και η ζούγκλα έγινε άνω κάτω, μέχρι τη στιγμή που το λιοντάρι πήρε τα πράγματα στα χέρια του.

Με έμπνευση το παραμύθι και το κεφάλι του κυκλαδικού ειδωλίου θα παίξουμε με τα αποτυπώματα που αφήνουν διάφορα αντικείμενα (σφουγγάρια, καλαμάκια, φελλοί και άλλα) και θα γεμίσουμε το τεράστιο πορτρέτο μας με τα ίχνη που αφήνουν τα παιχνίδια μας. Στο τέλος γονείς και παιδιά θα έχουν μαζί τους μικρά και μεγάλα αποκριάτικα πορτρέτα για να στολίσουν το παιδικό δωμάτιο.

Υ.Γ. 1 Κάθε παιδί να φέρει μαζί του 2-3 πλαστικά παιχνίδια (αυτοκινητάκια, τουβλάκια, μπουλντόζες, κουκλάκια κ.α.). Υ.Γ. 2 Γονείς και παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα και ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

Ώρα: 11.30-13.00

Εισιτήριο: €15

Το παιδί στην πόλη: 23+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Το Σάββατο 16/2 θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα «Τι να φορέσω; - Το ένδυμα στην αρχαία Ελλάδα», για γονείς και παιδιά 6-12 ετών.

«Να το υφάνω στον αργαλειό ή να το πάρω έτοιμο;»,«Αν βάλω αυτό το χρώμα τι θα σκεφτούν για μένα;» ,«Αυτός ο χιτώνας δείχνει καλύτερα σκέτος ή με ζώνη;» Πόσο καλοντυμένοι ήταν οι αρχαίοι Έλληνες; Από τι υλικά έφτιαχαν τα ρούχα τους; Πόσο συχνά ανανέωναν την γκαρνταρόμπα τους; Υπήρχαν διάσημοι μόδιστροι;

Παρατηρούμε τα αγγεία και τα γλυπτά του μουσείου και προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε όσα περισσότερα στοιχεία μπορούμε για την αρχαία ελληνική ενδυμασία. Αν τα καταφέρουμε, στο τέλος της διαδρομής, θα ντυθούμε με αντίγραφα αρχαίων ενδυμάτων.

Ώρα: 11:00-12:00.

Εισιτήριο:  €5 το άτομο

Πληροφορίες: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα, τηλ. 210 7294220, www.cycladic.gr.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στο Αίθριο του Μεγάρου στρώθηκε και φέτος πάγος, άναψαν τα φώτα, έβαλαν μουσική και έφτιαξαν το πιο γιορτινό παγοδρόμιο της πόλης με παγοπίστα έκτασης 350 τ.μ. και προστατευτικό στέγαστρο. Ως τις 24 Φεβρουαρίου λοιπόν το παγοδρόμιο του Μεγάρου σας περιμένει να το επισκεφτείτε.

Το παιδί στην πόλη: 23+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Ώρες: Καθημερινές: 16:00 – 23:00, Σαββατοκύριακα: 11:00 – 23:00

Εισιτήρια: 10 € για όλες τις ηλικίες, ιδιαίτερο μάθημα για αρχαρίους (διάρκειας 15 λεπτών): 10 € χωρίς ραντεβού.

Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα, www.megaron.gr, 210 7282 333.

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μια διαφορετική βόλτα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης» για παιδιά 4-8 ετών.

Το παιδί στην πόλη: 23+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Μια διαφορετική βόλτα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης που θα ξεκινήσει από τον αρχαιότερο δρόμο της Αθήνας, την οδό Τριπόδων και το Μουσείο Σχολικής Ζωής, όπου ο Παρθενώνας στο λόφο της Ακρόπολης φαντάζει στα μάτια των παιδιών σαν κάστρο ιπποτών! H κουκουβάγια η Σοφία, μια απ΄τις πολλές που ζουν από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα στη γειτονιά της Πλάκας, θα  βοηθήσει τα παιδιά να ξετυλίξουν τους μύθους και να ανακαλύψουν την ιστορία που κρύβουν τα αρχαία μνημεία της πόλης!

Πριν και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης τα παιδιά με τη βοήθεια της κουκουβάγιας Σοφίας, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τις ιστορίες που κρύβουν σημαντικά εκθέματα του μουσείου όπως ο Τρισώματος, ο Μοσχοφόρος, οι Καρυάτιδες, η Μέδουσα, ο Ιππέας, η Σφίγγα και τόσοι άλλοι θησαυροί του μουσείου. Η κουκουβάγια θα βοηθήσει τα παιδιά να σκεφτούν για τη ζωή των αρχαίων ελλήνων, τα υλικά, τα χρώματα, την τέχνη και τη φιλοσοφία τους!

Φτάνοντας στο Μουσείο θα ακολουθήσουμε συγκεκριμένη διαδρομή, όπου θα σταματήσουμε σε επιλεγμένα εκθέματα και μέσα από μικρές δράσεις η ομάδα θα ενεργοποιηθεί  και θα φωτίσουμε  λίγο παραπάνω αυτό που κάθε μνημείο έχει να πει στα παιδιά που σήμερα επισκέπτονται το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Έξω από το μουσείο θα χαρούμε όλοι μαζί τον αττικό ουρανό και το κάθε παιδί θα φτιάξει τη δική του κούκλα-κουκουβάγια!

Κόστος Συμμετοχής: 15€.

Διάρκεια: 11:30-13:00.

Δεν περιλαμβάνεται το εισιτήριο εισόδου για τους ενήλικες στο Μουσείο της Ακρόπολης

Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το βιωματικό εργαστήριο «Καλωσήρθατε, του Barroux», για παιδιά από 2-4 ετών.

Το παιδί στην πόλη: 23+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Είμαι μια πολική αρκούδα. Η ζωή στο παγόβουνο είναι ήσυχη και ξέγνοιαστη αλλά για μια στιγμή, τι φασαρία είναι αυτή; Κραακ!

Ώρα: 12:00-13:00.

Κόστος Συμμετοχής: 12€

Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου θα γίνει το βιωματικό εικαστικό εργαστήριο «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι», Johannes Vermeer, για παιδιά 4-7 ετών.

Το παιδί στην πόλη: 23+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Αυτό το Σάββατο θα συναντήσουμε ένα κορίτσι που έρχεται από μια άλλη εποχή… που βρίσκετε και τι να σκέφτεται; θα το ανακαλύψουμε μαζί, παρατηρώντας το πορτρέτο της έτσι όπως το ζωγράφισε ο Βερμεέρ.. θα γίνουμε μικροί ζωγράφοι και θα φτιάξουμε και εμείς πορτρέτα παίζοντας και δοκιμάζοντας διάφορα ρούχα και διάφορες εκφράσεις!

Ώρα: 12:00-13:00.

Κόστος Συμμετοχής: 12€

Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου θα γίνει το εργαστήριο για βρέφη 18 –28 μηνών  με στοιχεία messy και sensory play «Δάσκαλοι και δασκάλες και βιβλία στη σειρά. Γλώσσα, μαθηματικά και άλλα πολλά…».

Με τι θα καταπιαστούμε σήμερα; Τι συμβαίνει μέσα στο μεγάλο σχολείο που πηγαίνουν τα παιδιά; Θα βοηθήσετε να γνωρίσουμε όλα τα μαθήματα; Ελάτε να γεμίσουμε την τσάντα με γνώσεις. Τα παιδιά σας μικροί δάσκαλοι, θα μας μάθουν τη χαρά του παιχνιδιού! μικροί χτίστες, δημιουργούν!».

Ώρα: 11:00-12:00.

Κόστος Συμμετοχής: 12€

Το Κυριακή 17 Φεβρουαρίου θα γίνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα φυσικών επιστημών «Αποκριάτικο slime», για παιδιά 5-8 ετών.

Το παιδί στην πόλη: 23+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Σε αυτό το εργαστήριο θα πλημμυρίσουμε με χρώματα! Χρησιμοποιώντας απλά υλικά θα δημιουργήσουμε το δικό μας slime και θα το πάρουμε μαζί μας. Σας περιμένουμε σε ένα εργαστήριο γεμάτο χρώματα, χημικά στοιχεία και επιστημονικές τεχνικές, για να φτιάξουμε το δικό μας αποκριάτικο slime.

Ώρα: 11:00-12:00.

Κόστος Συμμετοχής: 15€

Το Κυριακή 17 Φεβρουαρίου θα γίνει το πολυθεματικό εργαστήριο «Τέχνες και τεχνάσματα» για παιδιά 3-5 ετών.

Ποια τέχνη σε ενθουσιάζει; Μήπως κρύβεις μέσα σου, ένα μικρό καλλιτέχνη; Ελάτε να το ανακαλύψουμε. Ας γνωρίσουμε το θέατρο, τη μουσική, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, μήπως τη φωτογραφία.. ή μήπως είσαι ένας μικρός αρχιτέκτονας; Σε περιμένουμε!

Ώρα: 12:00-13:00.

Κόστος Συμμετοχής: 12€

Πληροφορίες: Τριπόδων 23, Πλάκα, 10558, Αθήνα, τηλ. 2103250341.

tags:


tags: