Το παιδί στην πόλη: 23+ 1 προτάσεις για να περάσετε ένα ξεχωριστό ΣΚ με τα παιδιά σας!

Δημοσιεύθηκε στις

Από τη Στέλλα Παπαδάκη

Και αυτή την εβδομάδα το All4mama συγκέντρωσε για εσάς τις καλύτερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, για να περάσετε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας.


Μουσείο Συναισθημάτων

Το Σάββατο 12 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο «Η Γκρίνια μέσα από ένα παραμύθι!» για ενήλικες και παιδιά από 5 έως 10 χρονών.

Ωχ, μην αρχίζεις τώρα! Σταμάτα να γκρινιάζεις παιδί μου. …. έχει γκρίνια τώρα.

Είναι γκρινιάρικο τούτο το παιδί. Δε θέλω γκρίνιες! Ταλαιπωρία; Τι είναι η γκρίνια; Ποια η σχέση της με την αναποφασιστικότητα; Τι ζητάει η γκρίνια κάθε φορά που μιλάει; Πάμε να τη γνωρίσουμε να δούμε τι θα ανακαλύψουμε;

Ώρα: 13:00-14:00.

Είσοδος εργαστηρίου: 8 ευρώ (στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στην έκθεση του μουσείου)

Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου θα γίνει το εργαστήριο «Θυμός και Μαγικοί Βοηθοί...!» για ενήλικες και παιδιά 5 έως 115 χρονών.

Το παιδί στην πόλη: 23+ 1 προτάσεις για να περάσετε ένα ξεχωριστό ΣΚ με τα παιδιά σας!

Παράξενα, μαγικά πλάσματα έρχονται να ανταποδώσουν την καλοσύνη και να προσφέρουν βοήθεια στους ήρωες των παραμυθιών, που έχουν δύσκολη δουλειά να κάνουν, να τα βάλουν με το θυμό!

Ώρα: 13:00-14:00.

Είσοδος εργαστηρίου: 8 ευρώ (στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στην έκθεση του μουσείου)

Επίσης στο χώρο του Μουσείο πραγματοποιείται η διαδραστική έκθεση «Στο Παλάτι του Θυμού!» για παιδιά και εφήβους από 5-15 χρόνων και ενήλικες.

Κάθε Σαββατοκύριακο και τις καθημερινές στις διακοπές των Χριστουγέννων τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ενήλικες μαζί, μπορούν να παίξουν και να εξερευνήσουν τη διαδραστική έκθεση του μουσείου!

Να γνωρίσουν καλύτερα το συναίσθημα του θυμού και να ανακαλύψουν δημιουργικούς τρόπους για να αντιμετωπίζουν τη ζωτική του ενέργεια!

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 10.00-13.00.

Εισιτήριο για την έκθεση: 4 ευρώ

Πληροφορίες: Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου 56, 117 41 Φιλοπάππου, τηλ. 210 9218329, www.mce.gr.

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 1-2 ετών, κάθε Σάββατο και Κυριακή και ώρα 10:00-10:50 και για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 2-3 ετών, κάθε Σάββατο και Κυριακή και ώρα 11:10-12:00.

Το Σάββατο 12 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα «Κάτι γλυκό και τραγανό… μπισκότο!».

Το παιδί στην πόλη: 23+ 1 προτάσεις για να περάσετε ένα ξεχωριστό ΣΚ με τα παιδιά σας!

Άραγε η ζάχαρη κάνει ήχο; Πώς μυρίζει το αλεύρι; Τι θα συμβεί εάν τα ανακατέψουμε όλα μαζί σε ένα μπολ; Πώς παίρνουν σχήμα τα αγαπημένα μας μπισκότα; Πόσο μαλακό είναι το ζυμάρι και πόσο σκληρό το μπισκότο; Τα παιδιά πειραματίζονται με τα υλικά μιας συνταγής, τα δοκιμάζουν, τα ανακατεύουν και δημιουργούν από την αρχή τα δικά τους μπισκότα!

Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου θα γίνει το πρόγραμμα «Παίζω με το πράσινο».

Πού να κρύβεται το πράσινο γύρω μας; Τι ήχο να κάνει άραγε; Τι γεύση έχουν τα πράσινα φαγητά; Τι θα συμβεί εάν φορέσω πράσινα γυαλιά; Τα παιδιά αναγνωρίζουν το πράσινο χρώμα, ενεργοποιούν τις αισθήσεις τους ανακαλύπτοντας αντικείμενα, υφές, γεύσεις και ήχους από τον κόσμο που τα περιβάλλει.

Κόστος συμμετοχής ανά πρόγραμμα: 10€ (για 1 ενήλικα και 1 παιδί).

Επίσης πραγματοποιούνται προγράμματα για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 3-12 χρόνων.

Πρόγραμμα

Σάββατο 12 Ιανουαρίου

11:15 – 12:00 «Μπισκότα από τα …χεράκια μας!», για όλη την οικογένεια

Το παιδί στην πόλη: 23+ 1 προτάσεις για να περάσετε ένα ξεχωριστό ΣΚ με τα παιδιά σας!

Αλεύρι, ζάχαρη, νερό, χρώματα και μυρωδιές ζυγίζονται, ανακατεύονται και μπερδεύονται στο μπολ γεμίζοντας μοσχοβολιά το μουσείο μας!

12:15 – 13:00 «Χρώματα και σχήματα!», για παιδιά 3 έως 6 χρόνων (εξοικείωση με την αγγλική γλώσσα)

Το παιδί στην πόλη: 23+ 1 προτάσεις για να περάσετε ένα ξεχωριστό ΣΚ με τα παιδιά σας!

Ποιο είναι το αγαπημένο σου φρούτο; Τι χρώμα έχει; Τι σχήμα; Μαζεύουμε μήλα, πορτοκάλια, αχλάδια, μπανάνες και άλλα φρούτα! Ας τα μετρήσουμε, ας μάθουμε τα χρώματα και τα σχήματα …. In English, please!

13:15 – 14:00 «Μουσικός Βροχοποιός», για οικογένειες με παιδιά 3-4 χρόνων

Πώς είναι ο ήχος της βροχής; Πώς ακούγεται ο αέρας; Με τι μοιάζει ο κεραυνός, η βροντή, η καταιγίδα; Ελάτε να εξασκήσουμε την ακοή μας και να δημιουργήσουμε τον δικό μας ευφάνταστο μουσικό… βροχοποιό!

14:15 – 15:00 «Μαγνήτισέ με!», για όλη την οικογένεια

Ποια αντικείμενα μαγνητίζονται στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας; Ποια όχι; Γιατί συμβαίνει αυτό; Γινόμαστε  ερευνητές, ανακαλύπτουμε τις ιδιότητες του μαγνήτη και φτιάχνουμε μια κατασκευή που … μαγνητίζει.

Κυριακή 13 Ιανουαρίου

11:15 – 12:00 «Επιστήμονες στην κουζίνα», για όλη την οικογένεια

Ποια υλικά μαγειρικής διαλύονται στο νερό; Ποιους τρόπους χρησιμοποιεί ένας χημικός για να ανακαλύψει τις ιδιότητές τους; Γινόμαστε επιστήμονες και πειραματιζόμαστε με αλεύρι, σόδα, κόκκινο λάχανο και άλλα υλικά και γνωρίζουμε τις ιδιότητές τους.

12:15 – 13:00 «Κοίτα! Χειμώνιασε», για οικογένειες με παιδιά 3-4 χρόνων

Το παιδί στην πόλη: 23+ 1 προτάσεις για να περάσετε ένα ξεχωριστό ΣΚ με τα παιδιά σας!

Η ανάσα μας γίνεται το πινέλο και τα χρώματα πηγή έμπνευσης. Με οδηγό τη φαντασία μας σχηματίζουμε σχήματα στο χαρτί, δίνουμε μορφή στο αφηρημένο και δημιουργούμε τις δικές μας ιστορίες.

13.15 – 14.00 «Αβάντι μαέστρο!», για όλη την οικογένεια

Το παιδί στην πόλη: 23+ 1 προτάσεις για να περάσετε ένα ξεχωριστό ΣΚ με τα παιδιά σας!

Μουσικά όργανα δίνουν ρυθμό και μελωδία! Μπλέκονται με μαράκες και ντέφια! Γινόμαστε μουσικοί ορχήστρας και όλοι μαζί ακολουθούμε τις οδηγίες της μαέστρου παίζοντας Can-Can!

14:15 – 15:00 «Ένας… ήρωας στο πιάτο μου!», για όλη την οικογένεια

Ποιες τροφές μας δίνουν ενέργεια; Πώς ξεκινάμε τη μέρα μας γεμάτοι διάθεση και δύναμη; Βρώμη, μέλι, στάλες σοκολάτας και άλλες υπερ-τροφές ενώνονται και γίνονται οι σούπερ ήρωες που θα… στηρίξουν την ημέρα μας!

Κόστος συμμετοχής: 5€ για κάθε παιδί και 2 € για κάθε ενήλικα.

Πληροφορίες: Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄17-19, 106 75 Aθήνα, Τ. 2103312995, www.hcm.gr.

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Το Σάββατο 12 Ιανουάριου θα γίνει το βιωματικό εργαστήρι «1,2,3… 10 εκπληκτικές ιστορίες, της Ανιέζε Μπαρούτσι» για παιδιά 2-4 ετών. Στο εργαστήρι τα παιδιά θα ασχοληθούν με τις αριθμοκατασκευές και τα αριθμοπαιχνίδια.

Ώρα: 12:00-13:00

Κόστος Συμμετοχής: 12€

Το Σάββατο 12 Ιανουάριου θα πραγματοποιηθεί ακόμη το βιωματικό εικαστικό εργαστήρι «Χιονισμένη πλαγιά», Donald Maier, για παιδιά 4-7 ετών.

Έχετε περπατήσει ποτέ σε χιονισμένο βουνό; Έχετε παίξει χιονοπόλεμο; στο εργαστήρι μας θα περπατήσουμε στον παγωμένο και χιονισμένο πίνακα ζωγραφικής του Donald Maier! Θα ανακαλύψουμε μαζί τι υπάρχει σ αυτόν τον πίνακα και ποια ιστορία κρύβει! θα δημιουργήσουμε μοναδικά χιονισμένα βουνά, τα οποία θα ανακαλύψουμε όλοι μαζί!

Ώρα: 12:00-13:00.

Κόστος Συμμετοχής: 12€

Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου θα γίνει το εργαστήρι για βρέφη 18 –28 μηνών με στοιχεία messy και sensory play «Λύκε λύκε είσαι εδώ;».

Μέσα από αυτό το κλασικό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας, τα παιδιά γνωρίζουν το θεατρικό, δημιουργικό παιχνίδι.  Παρέα με τη μουσική, θα ζωντανέψουμε τους ήρωες και θα δημιουργήσουμε παρέα, το δικό μας παραμύθι.

Ώρα: 11:00-12:00

Κόστος Συμμετοχής: 12€

Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα φυσικών επιστημών «Τήξη και Πήξη», για παιδιά 5-8 ετών.

Ελάτε στο πιο λαχταριστό εργαστήριο της χρονιάς για να μάθουμε τα πάντα γύρω από την τήξη και την πήξη των υλικών. Στο τέλος θα φτιάξουμε και το δικό μας λαχταριστό δημιούργημα.

Ώρα: 11:00-12:00.

Κόστος Συμμετοχής: 12€

Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου θα γίνει το πολυθεματικό εργαστήρι «Μικρός Πρίγκιπας», του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, για παιδιά 3-5 ετών.

Το παιδί στην πόλη: 23+ 1 προτάσεις για να περάσετε ένα ξεχωριστό ΣΚ με τα παιδιά σας!

Μέσα από αυτό το παραμύθι, ταξιδεύουμε σε μέρη μαγικά. Θεατρικό παιχνίδι και μουσικά μονοπάτια, μας οδηγούν σε ένα όμορφο μήνυμα. Μια ξεχωριστή χειροτεχνία, αφιερωμένη σε αυτό το υπέροχο παραμύθι.

Ώρα: 12:00-13:00

Κόστος Συμμετοχής: 12€

Πληροφορίες: Τριπόδων 23, Πλάκα, 10558, Αθήνα, τηλ. 2103250341.

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Το Σάββατο 12 Ιανουαρίου παιδιά προσχολικής ηλικίας (3 έως 5 ετών) μαζί με τους γονείς τους θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Ο αέρας ...ο παιχνιδιάρης».

Το παιδί στην πόλη: 23+ 1 προτάσεις για να περάσετε ένα ξεχωριστό ΣΚ με τα παιδιά σας!

Είναι το στοιχείο της φύσης που μας ακολουθεί παντού! Τον αισθανόμαστε αλλά δεν μπορούμε να τον δούμε. Θέλετε να ανακαλύψουμε που κρύβεται; Παιχνίδια, πειράματα και απλές κατασκευές θα μας οδηγήσουν σε μερικές από τις πιο απίθανες κρυψώνες του!

Ώρα: 11:30-12:40.

Κόστος συμμετοχής: 8 ευρώ το παιδί, 4 ευρώ ο ενήλικας (απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα).

Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου θα γίνει το εργαστήρι «Αλλόκοτα, τρομακτικά, μοναδικά… είναι τέρατα και είναι μυθικά!», για παιδιά Νηπιαγωγείου και μαθητές έως Γ’ δημοτικού.

Μπορείτε να φανταστείτε ένα πλάσμα με κεφάλι λιονταριού, σώμα κατσίκας και ουρά δράκου; Κι όμως υπήρχε! Μα πού αλλού; … στην ελληνική μυθολογία! Αυτό το μυθικό τέρας και άλλα πολλά, που βάζουν τους ήρωες μας σε περιπέτειες θα ανακαλύψουμε μαζί στον Ελληνικό Κόσμο!

Ώρα: 12:30-14:00.

Κόστος συμμετοχής: 8,50 ευρώ.

Πληροφορίες: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου θα γίνει το εργαστήριο «Αποθήκη – Κόκκινη κλωστή δεμένη» για παιδιά 2-3,5 ετών με τους γονείς τους.

Σ’ αυτό το εργαστήριο μπαίνουμε στο βασίλειο των χαμένων θησαυρών, την αποθήκη. Γονείς και παιδιά, θα δουν πώς ένα ευτελές αντικείμενο μπορεί να μας δώσει χίλιες δυο ιδέες. Τα παιδιά θα κόψουν, θα πιάσουν, θα τυλίξουν, θα τραβήξουν και θα εξασκήσουν τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες. Επιπλέον, θα μαγευτούν από τα απρόσμενα αποτελέσματα που μπορεί να έχει ένα μικρό νήμα και θα ενισχύσουν τη φαντασία τους.

Ώρα: 11.30-13.00

Εισιτήριο: €15

Το Σάββατο 12 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο «Χορεύοντας στους τοίχους – Η τέχνη της φυλής Warli», για παιδιά 5-7 ετών.

Η τέχνη που θα γνωρίσουμε σε αυτό το εργαστήριο προέρχεται από μια φυλή της δυτικής Ινδίας και θυμίζει πολύ της σπηλαιογραφίες. Σε αυτήν την τέχνη χρησιμοποιείται ένα πολύ βασικό γραφικό λεξιλόγιο, όπως κύκλος, τρίγωνο, τετράγωνο. Τα γεωμετρικά αυτά σχήματα τα συνδυάζουν απλά, συμβολίζοντας το περιβάλλον τους και αναπαριστώντας, πάνω στους τοίχους της καλύβας τους, σκηνές της καθημερινότητάς τους, όπως κυνήγι, ψάρεμα, χορούς, δέντρα και ζώα. Η τέχνη τους έχει εμπνεύσει σχεδιαστές ρούχων και χρησιμοποιείται συχνά στη διακόσμηση χώρων και ξενοδοχείων.

Ώρα: 11:00-13:00.

Εισιτήριο: €12

Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα «Ποιον θα παντρευτώ; Ο γάμος στην αρχαιότητα», για γονείς και παιδιά 6-12 ετών.

«Θα είναι πλούσιος, ευγενής, όμορφος, έξυπνος, θα μοιάζει με θεό;». Ποιους, πώς, πότε, πού και γιατί παντρεύονταν οι αρχαίοι Έλληνες; Τι πετούσαν οι καλεσμένοι στους νιόπαντρους; Πήγαιναν ταξίδι του μέλιτος; Είχαν λίστα γάμου;  Κάποια πράγματα έχουν αλλάξει από τότε. Κάποια όμως έχουν παραμείνει σχεδόν ίδια. Σε αυτή τη διαδρομή, μία αρχαία πυξίδα θα μας οδηγήσει στις απαντήσεις...

Ώρα: 11:30-12:30.

Εισιτήριο:  €5 (για ένα παιδί και συνοδό)

Πληροφορίες: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα, τηλ. 210 7294220, www.cycladic.gr.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στο Αίθριο του Μεγάρου στρώθηκε και φέτος πάγος, άναψαν τα φώτα, έβαλαν μουσική και έφτιαξαν το πιο γιορτινό παγοδρόμιο της πόλης με παγοπίστα έκτασης 350 τ.μ. και προστατευτικό στέγαστρο. Ως τις 24 Φεβρουαρίου λοιπόν το παγοδρόμιο του Μεγάρου σας περιμένει να το επισκεφτείτε.

Το παιδί στην πόλη: 23+ 1 προτάσεις για να περάσετε ένα ξεχωριστό ΣΚ με τα παιδιά σας!

Ώρες: Καθημερινές: 16:00 – 23:00, Σαββατοκύριακα: 11:00 – 23:00

Εισιτήρια: 10 € για όλες τις ηλικίες, ιδιαίτερο μάθημα για αρχαρίους (διάρκειας 15 λεπτών): 10 € χωρίς ραντεβού.

Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα, www.megaron.gr, 210 7282 333.

tags:






tags: