Το οικογενειακό φαγητό στο τραπέζι είναι καθοριστικό για την υγεία ενός παιδιού

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Το οικογενειακό φαγητό στο τραπέζι είναι καθοριστικό για την υγεία ενός παιδιού

Από τον Χάρη Γεωργακάκη


Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής

 

Μια από τις συνήθειες που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τείνει να εκλείψει είναι αυτή του φαγητού όλης της οικογένειας στο τραπέζι. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν είναι σωστό, καθώς φαίνεται ότι το να κάθονται τα παιδιά στο τραπέζι για φαγητό μαζί με τους γονείς και τα αδέρφια τους δεν ενισχύει μόνο τους δεσμούς της οικογένειας αλλά έχει και σημαντικά οφέλη για τη σωματική και πνευματική τους υγεία.

Σύμφωνα λοιπόν με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics, η τακτική κατανάλωση οικογενειακών γευμάτων με όλη την οικογένεια μαζί στο τραπέζι είναι ωφέλιμη για την υγεία και ευεξία των παιδιών. Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1.492 παιδιά, που γεννήθηκαν κατά το διάστημα 1997-1998. Στην ηλικία των 6 ετών, συγκέντρωσαν πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση οικογενειακών γευμάτων και αξιολόγησαν τη φυσική κατάσταση και την ψυχική υγεία των παιδιών όταν εκείνα έφτασαν στην ηλικία των 10 ετών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι συγκριτικά με τα παιδιά που δεν κατανάλωναν ιδιαίτερα  γεύματα με όλη την οικογένεια στο τραπέζι στην ηλικία των 6 ετών, εκείνα που κατανάλωναν τουλάχιστον 3 γεύματα την εβδομάδα φάνηκαν να έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση, χαμηλότερη κατανάλωση αναψυκτικών και καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες στην ηλικία των 10 ετών. Όπως πιθανολογούν οι ερευνητές, η παρουσία των γονέων στο τραπέζι την ώρα του γεύματος, δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν και να συζητήσουν μαζί τους, γεγονός που μπορεί να τα βοηθήσει να αναπτύξουν καλύτερες επικοινωνιακές δεξιότητες και να τις χρησιμοποιήσουν και εκτός οικογένειας. Επιπλέον, σχολιάζουν πως στη σημερινή κοινωνία, που η κατανάλωση γευμάτων μπροστά στην τηλεόραση γίνεται όλο και συχνότερη, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης δείχνουν ότι τα οικογενειακά γεύματα μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη για την ψυχοσωματική υγεία των παιδιών.

Δυστυχώς σήμερα οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι καταιγιστικοί. Είναι όμως όπως φαίνεται πολύ σημαντικό για το παιδί σας, πέρα από τα υλικά αγαθά, τη μόρφωση και τις ξένες γλώσσες να τους προσφέρετε και ορισμένα πολύ πιο απλά και ανέξοδα πράγματα, όπως λίγο από το χρόνο σας για να φάτε όλοι μαζί το μεσημέρι ή το βράδυ στο τραπέζι. Αξίζει τον κόπο …

 

tags:






tags: