Το «λίγο κλάμα» δεν κάνει κακό στο μωρό μας, λένε οι ειδικοί!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μπορεί να μας πιάνει η καρδιά μας και να νιώθουμε ενοχές, όταν ακούμε το σπαρακτικό κλάμα του παιδιού μας, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι δεν πρέπει να τρέχουμε στο δωμάτιό του και να το αρπάζουμε αμέσως στην αγκαλιά μας, όταν κλαίει αντί να κοιμάται ήσυχο στο κρεβατάκι του.

 


Αφήνοντάς το να κλάψει για λίγο αντί να το παρηγορήσουμε αμέσως, δεν πρόκειται να το βλάψουμε, σύμφωνα με τη μελέτη. Αντιθέτως, η κατάληξη θα είναι να μειωθεί το στρες του και να βελτιωθεί ο ύπνος του.

Οι ερευνητές λένε πως οι γονείς θα πρέπει να εφαρμόζουν την τεχνική του ελεγχόμενου κλάματος τα βράδια. Σύμφωνα με αυτήν, οι γονείς πρέπει να περιμένουν επί συγκεκριμένη ώρα πριν πάρουν αγκαλιά το μωρό τους.

Ειδικότερα, το πρώτο βράδυ που θα ξυπνήσει το μωρό κλαίγοντας, πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 2 με 3 λεπτά και μετά να το πάρουν αγκαλιά τους. Το δεύτερο βράδυ πρέπει να περιμένουν 5 λεπτά, το τρίτο 10 και ούτως καθ' εξής, έως ότου μάθει το μωρό να κοιμάται δίχως να το παρηγορούμε εμείς.

Μία άλλη τεχνική που η μελέτη έδειξε ότι αποδίδει, είναι η λεγόμενη «κατασκήνωση». Με αυτό τον τρόπο οι γονείς κάθονται στο δωμάτιο του μωρού δίχως όμως να το παίρνουν αγκαλιά, έως ότου αυτό ξανακοιμηθεί. Να σημειώσουμε πως απλά πρέπει να το κοιτούν χωρίς να μιλάνε ή να το παρηγορούνε με λόγια όπως, «κοιμήσου αγάπη μου», «η μαμά δεν πρέπει να σε πάρει αγκαλιά, πρέπει να κοιμηθείς» και άλλα τέτοια.

Όλα αυτά μπορεί να σας φαίνονται ψυχρά, αλλά οι επιστήμονες από τη Μελβούρνη που πραγματοποίησαν τη σχετική μελέτη λένε πως όλα τα παραπάνω τελικά βοηθούν τους γονείς και το μωρό, να κοιμούνται περισσότερο και να νιώθουν λιγότερο στρες. Η μείωση του στρες είναι ιδιαιτέρως έντονη στη μητέρα, η οποία έτσι διατρέχει μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσει κατάθλιψη.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι το να αφήνουμε το μωρό να κλάψει για λίγο, δεν βλάπτει την ψυχική υγεία του, ούτε προκαλεί μακροπρόθεσμα προβλήματα συμπεριφοράς. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι τα ευρήματά τους προέρχονται από μωρά ηλικίας 7 μηνών και άνω. Επίσης τονίστηκε ότι οι γονείς δεν πρέπει να κλείσουν την πόρτα τους και να αφήσουν το μωρό να κλαίει όλη νύχτα!

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Pediatrics», βασίστηκε σε 326 παιδιά, τα οποία παρακολουθούσαν οι ερευνητές από την ηλικία των 7 μηνών έως τα 6 τους χρόνια. Σχεδόν οι μισοί γονείς διδάχτηκαν και εφάρμοσαν τις δύο προαναφερθείσες τεχνικές, ενώ οι υπόλοιποι όχι.

Όταν τα παιδιά έγιναν 6 ετών, οι ερευνητές τα υπέβαλλαν σε μία σειρά τεστ αξιολόγησης της συμπεριφοράς, των συνηθειών ύπνου και της σχέσης τους με τους γονείς τους.

Όσα είχαν αφεθεί να κλαίνε λίγο, είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς. Στην πραγματικότητα, τέτοια προβλήματα αντιμετώπιζε το 12% των παιδιών, ενώ το 16% δέχονταν ακαριαία την παρηγοριά των γονιών τους!

Σε προγενέστερη μελέτη, η ίδια ερευνητική ομάδα είχε ανακαλύψει πως οι μητέρες που αφήνουν τα μωρά τους να κλαίνε λίγο, έχουν κατά 40% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν επιλόχειο κατάθλιψη, ενώ τόσο οι μητέρες όσο και οι πατέρες ένιωθαν λιγότερο στρες.

Πηγή: onmed.gr