Το κουτάβι των Χριστουγέννων

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Το κουτάβι των ΧριστουγέννωνΑπό την Νίκη Θάνου, Κτηνίατρος

Χριστούγεννα…
Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα… στολισμένες βιτρίνες… ο Άγιος Βασίλης… η καλύτερη εποχή του χρόνου … τα παιδιά περιμένουν όλο τον χρόνο τις μέρες αυτές. Από καιρό σκέφτονται, τι θέλουν να τους φέρει ο Άγιος Βασίλης και ετοιμάζουν τα γράμματα τους με τις επιθυμίες τους.


¨Αγαπημένε Άγιε Βασίλη, αυτά τα Χριστούγεννα θέλω να μου φέρεις ένα όμορφο χνουδωτό κουταβάκι κάτω από το δέντρο…¨

Τα παιδιά ονειρεύονται μεν αυτήν τη στιγμή, την περιμένουν πως και πως, οι γονείς δε ,οι οποίοι θέλουν να ευχαριστήσουν τα παιδιά τους αυτές τις γιορτινές μέρες, «υποκύπτουν» σε αυτήν την χριστουγεννιάτικη επιθυμία , χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει και οι ίδιοι, (αν δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν κατοικίδιο), τη σοβαρότητα της επιλογής αυτής. Είναι ,λοιπόν, αξιοσημείωτο, ότι μετά τις γιορτές , όταν φεύγει ο ενθουσιασμός της «γιορτής» και έρχεται η συνειδητοποίηση της δέσμευσης και της ευθύνης , δυστυχώς να αυξάνεται ο αριθμός των εγκαταλελειμμένων ζώων.

Το κουτάβι των Χριστουγέννων… Σωστό ή λάθος ;

Λάθος

Διότι ,τα παιδιά δεν πρέπει να ενθαρρύνονται στη σκέψη, ότι ένα κατοικίδιο είναι ένα ακόμη παιχνίδι κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ένας ζωντανός οργανισμός δεν πρέπει να θεωρείται ως το νέο Χριστουγεννιάτικο παιχνίδι ,όπως π.χ. ένα ποδήλατο. Η φροντίδα ενός ζώου είναι μεγάλη ευθύνη και απέχει πολύ από την ιδέα του νέου παιχνιδιού, με το οποίο το παιδί θα παίξει και όταν βαρεθεί θα το βάλει στην άκρη. Και είναι πολύ σημαντικό να μπορέσει το παιδί να αντιληφθεί τη διαφορά ανάμεσα σε αντικείμενα και σε ένα ζώο. Κι αυτό επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις, η κίνηση αυτή είναι αποτέλεσμα παρόρμησης και όχι σοβαρής σκέψης. Το «δώρο» αυτό ουσιαστικά αποτελεί δέσμευση για 15 περίπου χρόνια. Άνθρωποι, που έχουν σχεδιάσει και έχουν σκεφτεί σοβαρά την απόκτηση ζώου, το έχουν κάνει όλη τη διάρκεια του έτους και δεν το αποφασίζουν ξαφνικά τα Χριστούγεννα.

Γι’ αυτό, ακόμα κι αν το παιδάκι παρακαλάει και ζητάει επίμονα ένα κατοικίδιο , συστήνουμε να διαχωριστεί το θέμα αυτό από τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές.
Κανένα ζωάκι δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Η άφιξη ενός σκύλου στο σπίτι αλλάζει τα πάντα …για χρόνια. Κάποιος πρέπει να είναι υπεύθυνος για τις καθημερινές του ανάγκες, τη διατροφή του, την άσκηση του, την υγεία του και την περιποίηση του. Συνεπώς, η απόφαση αυτή θα πρέπει να έχει ληφθεί κατόπιν σοβαρής σκέψης και συζήτησης μεταξύ των μελών της οικογενείας. Η απόκτηση ενός σκύλου, όχι απαραίτητα κουταβιού, θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα σοβαρής διαδικασίας και όχι αποτέλεσμα παρορμητικής σκέψης.

Τα παιδιά είναι αναξιόπιστα. Τα παιδιά αλλάζουν. Το κουτάβι τα ενθουσιάζει για μερικές μέρες ή εβδομάδες. Μετά, όμως, αρχίζουν οι καθημερινές απαιτήσεις του ζώου, οι βόλτες του, η φροντίδα του, η εκπαίδευση του και τότε αρχίζουν και τα προβλήματα, αν η απόκτηση του ζώου ήταν πολύ «βιαστική».

Σωστό

Αν εσείς και η οικογένεια σας θέλετε πραγματικά ένα σκυλάκι , σκεφτείτε προσεκτικά και «πάρτε το χρόνο σας» . Η υιοθεσία και απόκτηση ζώου απαιτεί σοβαρή σκέψη και απόφαση. Δεν μπορεί να λαμβάνεται απερίσκεπτα ενόψει εορτών και χριστουγεννιάτικων δώρων. Τα ζώα δεν είναι παιχνίδια. Τα ζώα απαιτούν χρόνο ,φροντίδα και υπευθυνότητα.

Η απόφαση μας , λοιπόν, δε θα πρέπει να καθοδηγείται και να παρασύρεται από το πνεύμα των εορτών και τα λόγια των παιδιών μας, αλλά θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα σοβαρής σκέψης. Αν ,λοιπόν, έχετε σκεφτεί και αποφασίσει την απόκτηση αυτού του νέου μέλους, τότε δεν υπάρχει ομορφότερη στιγμή , από την στιγμή που θα το αγκαλιάσετε και θα αρχίσετε να ζείτε αυτό το μοναδικό συναίσθημα της συμβίωσης με ένα ζώο !!!