Τοξοπλάσμωση: Μύθοι και Αλήθειες

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τοξοπλάσμωση: Μύθοι και ΑλήθειεςΑπό την Νίκη Θάνου, Κτηνίατρος

• Τι είναι η τοξοπλάσμωση ;
Η τοξοπλάσμωση είναι νόσος, η οποία προκαλείται από το παράσιτο, Toxoplasma gondii.


Πώς μολύνεται η γάτα από το τοξόπλασμα;
Η γάτα μολύνεται, όταν φάει ωμό ή όχι καλά ψημένο κρέας άλλου μολυσμένου ζώου. Συνεπώς η γάτα κινδυνεύει , όταν την ταϊζουμε ωμά κρέατα ή κυνηγάει και τρώει ποντίκια. Όταν η γάτα φάει ωμό μολυσμένο κρέας, τότε μέσα στον οργανισμό της παράγονται τα αυγά του παρασίτου, τα οποία αποβάλλονται στο εξωτερικό περιβάλλον με τα κόπρανα της για 20 ημέρες. Μετά από 2-4 μέρες στο εξωτερικό περιβάλλον τα αυγά ,που έχουν αποβληθεί με τα κόπρανα της γάτας , γίνονται μολυσματικά. Σε αυτό το στάδιο μπορεί να μολυνθεί ο άνθρωπος, αν καταναλώσει άπλυτα χόρτα, λαχανικά, φρούτα, κ.λ.π. ή ένα ζώο, αν καταναλώσει μολυσμένα χόρτα, στα οποία έχει αφήσει η γάτα τα κόπρανα της. Το παράσιτο πολλαπλασιάζεται στον οργανισμό του ανθρώπου ή του ζώου και το αίμα καθίσταται μολυσματικό. Επομένως , ένα έμβρυο μπορεί να μολυνθεί από το αίμα της μητέρας του ή ένα βρέφος από το γάλα της μητέρας του κατά τον θηλασμό.
Η «παρεξηγημένη» γάτα ευθύνεται σε ποσοστό μόνο 0,9% για τη μόλυνση του ανθρώπου, αφού απλά αποτελεί τον συνδετικό κρίκο αυτής της μόλυνσης, αποβάλλοντας τα αυγά του παρασίτου με τα κόπρανα της. Ο άνθρωπος μολύνεται καταναλώνοντας αυτά τα ατελώς πλυμένα λαχανικά από τα οποία δεν έχουν απομακρυνθεί τα μολυσμένα κόπρανα της γάτας ή τρώγοντας ωμό κρέας από μολυσμένο ζώο. Δε μπορεί να μολυνθεί άμεσα από την καθημερινή επαφή και τη συμβίωση του με τη γάτα.
Η γάτα που μολύνθηκε δεν μεταδίδει για πάντα το τοξόπλασμα. Αυτό συμβαίνει μόνο την πρώτη φορά και διαρκεί 2-20 ημέρες. Μετά η γάτα αποκτά ανοσία και δεν το αποβάλλει ξανά με τα κόπρανα της.

Πώς μολύνεται,λοιπόν,ο άνθρωπος;
- με κατανάλωση ωμού μολυσμένου κρέατος ή όχι καλά ψημένου κρέατος
- με κατανάλωση άπλυτων λαχανικών, χόρτων, φρούτων, κ.λ.π.
- βάζοντας τα χέρια του στο στόμα μετά την επαφή με κόπρανα γάτας (γάτα που ταϊζεται με ωμά μολυσμένα κρέατα)

Πώς μπορούμε να προστατευθούμε από την τοξοπλάσμωση ;
- τρώμε μόνο καλά μαγειρεμένο κρέας
- πλένουμε καλά τα σκεύη που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επεξεργασία, κοπή, κ.λ.π. του ωμού κρέατος
- πλένουμε καλά τα λαχανικά, χόρτα, φρούτα, κ.λ.π.
- όσοι έχουμε ως κατοικίδιο γάτα δεν την ταϊζουμε ποτέ ωμά κρέατα (όχι μόνο για τον κίνδυνο του τοξοπλάσματος, αλλά και για την προστασία από άλλα λοιμώδη και παρασιτικά νοσήματα) και καθαρίζουμε τακτικά την άμμο της γάτας μας
- πλένουμε τα χέρια μας πριν το φαγητό και πάντα τηρούμε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.
Η έγκυος θα πρέπει να τηρεί όλα τα ανωτέρω, διότι ,ως γνωστό, η τοξοπλάσμωση μπορεί να προκαλέσει αποβολές ή άλλα προβλήματα στο έμβρυο. Εδώ αξίζει να προσθέσουμε, ότι αν μία γυναίκα έχει μολυνθεί τουλάχιστον 6 μήνες πριν μείνει έγκυος, έχει αντισώματα και δεν κινδυνεύει !

Δυστυχώς, η έλλειψη ενημέρωσης για τον κύκλο ζωής του παρασίτου και για τον τρόπο με τον οποίο μολύνεται ο άνθρωπος, έχει σαν αποτέλεσμα την παραπληροφόρηση, η οποία αποβαίνει εις βάρος των κατοικιδίων.