Τι πρέπει να κάνετε για να βοηθήστε το παιδί σας να ΜΗ δαγκώνει τα νύχια του;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

1η Συμβουλή σε γονείς
Προκαλέστε το παιδί σας με ερωτήσεις που ξέρετε από την αρχή ότι είναι λανθασμένες. Για παράδειγμα μπορείτε να του πείτε το εξής: «Ξέρω! Προσπαθείς να ακονίσουν τα δόντια σου!» Αυτό ίσως προτρέψει το παιδί σας και να σας πει αυτό που πραγματικά τον ενοχλεί.

2η Συμβουλή σε γονείς
Μην γκρινιάζετε ή μην τιμωρήσετε το παιδί σας επειδή δαγκώνει τα νύχια του. Καλύτερα να κρατήσετε ουδέτερη στάση. Μην μπείτε σε μάχη μαζί του γιατί είναι σίγουρο ότι θα χάσετε. Επιπρόσθετα θα αυξήσετε το άγχος του και θα επιδεινώσετε τη συμπεριφορά που θέλετε να διορθώσει.Το παιδί σας θα σταματήσει να δαγκώνει τα νύχια του μόνο αν πραγματικά θέλει το ίδιο να σταματήσει να το κάνει.


3η Συμβουλή σε γονείς
Εάν το δάγκωμα των νυχιών ενοχλεί πραγματικά εσάς ή κάποιο μέλος της οικογένειας τότε μπορείτε να βάλετε κάποια όρια. Για παράδειγμα: «Δεν θα δαγκώνεις τα νύχια σου στο τραπέζι που τρώμε».

4η Συμβουλή σε γονείς
Αν το παιδί δεν πληγώνει τα χέρια του με το δάγκωμα των νυχιών τότε να κόβετε τα νύχια τακτικά και επίσης να θυμίζετε το παιδί σας πλένει τα χέρια του όσο πιο συχνά γίνεται. Επίσης προσπαθήστε όταν το βλέπετε να τρώει τα νύχια του να του τραβήξετε την προσοχή με κάτι ενδιαφέρον.

5η Συμβουλή σε γονείς
Αν οι φίλοι κοροϊδεύουν το παιδί σας γιατί τρώει τα νύχια του, τότε αρπάξτε την ευκαιρία να το στηρίξετε και να το βοηθήσετε να σταματήσει. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας πει πως αισθάνεται για τα πειράγματα. Επιβεβαιώστε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε ανεξάρτητα το πως είναι τα νύχια του και ξεκινάτε μαζί του συζήτηση για τις πιθανές λύσεις να ξεπεράσει την συνήθεια αυτή.

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε αν το παιδί σας δαγκώνει τα νύχια του;

Σε σπάνιες περιπτώσεις, σοβαρό δάγκωμα των νυχιών μπορεί να σημάνει υπερβολικό άγχος. Συμβουλευτείτε το παιδίατρο του παιδιού σας εάν το δάγκωμα των νυχιών προκαλεί πληγές στα δάχτυλά ή αν έχει και άλλες παράξενες συμπεριφορές (όπως να τραβά τις βλεφαρίδες ή τα μαλλιά του) ή αν δεν είναι κοιμάται καλά.

tags:


tags: