Στέλλα Κωστοπούλου: Η γνωστή ηθοποιός περιγράφει αναλυτικά την πρώτη εμπειρία της με τον δημόσιο θηλασμό!

Δημοσιεύθηκε στις

Ο δημόσιος θηλασμός είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει έντονα τις νέες μαμάδες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα όπου μητέρες επικρίνονται για την κίνησή τους να θηλάσουν δημόσια. Την εμπειρία της σχετικά   με το δημόσιο θηλασμό δημοσίευσε και η ηθοποιός Στέλλα Κωστοπούλου με ένα post στο Instagram. 

H ηθοποιός θηλάζει αποκλειστικά την 5 μηνών κορούλα της και έτυχε να βρίσκεται σε δημόσιο χώρο και να χρειαστεί να τη θηλάσει. Εντύπωση της προκάλεσε το γεγονός ότι κάποια παιδάκια την πλησίαζαν για να δουν τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει και δημοσίευσε το παρακάτω κείμενο:


 

Στέλλα Κωστοπούλου: Η γνωστή ηθοποιός περιγράφει αναλυτικά την πρώτη εμπειρία της με τον δημόσιο θηλασμό!

 

"Βόλτα στην παραλία σήμερα για φαγητό, εννοείται έχοντας μαζί την 5μιση μηνών κόρη μου, με την οποία εξακολουθούμε να είμαστε αχώριστες, αφού θηλάζει αποκλειστικά.
Θηλάζει αποκλειστικά σημαίνει ότι όλο αυτό το διάστημα τρέφεται σε κάθε της γεύμα με το γάλα που παράγει το σώμα μου για εκείνη. Σε κάθε, μα κάθε, γεύμα. Για την ακρίβεια θηλάζει όποτε θέλει και για όσο θέλει. Το διευκρινίζω γιατί σήμερα κατάλαβα ότι δεν είναι καθόλου αυτονόητο.

Κάθε φορά που ήθελε να θηλάσει σήμερα, πήγαινα σε ένα πιο ήσυχο μέρος του μαγαζιού, όχι για να είμαι "διακριτική" (αφού εγώ θεωρώ ότι είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα του κόσμου, κατά συνέπεια θηλάζω κυριολεκτικά παντού), αλλά για να τη βοηθήσω να συγκεντρωθεί και να φάει καλύτερα.

Σε ένα από αυτά τα πηγαινέλα βλέπω μια ομάδα από 5-6 παιδάκια, μέχρι 5 ετών το πολύ το μεγαλύτερο, να κάνουν ότι παίζουν εκεί γύρω. Το ένα μάλιστα πιο θαρραλέο, ήρθε δίπλα μου λέγοντας δήθεν στα υπόλοιπα "Να, εδώ κάτω ήταν ένας μπάμπουρας..."
Μόλις γύρισα να τα κοιτάξω φύγανε τρέχοντας!

Σε λίγη ώρα περνάει μία από τις μαμάδες τους, με κοιτάει. Δεν μπορούσανε να καταλάβουν τι ακριβώς έκανα...
Το πιο φυσιολογικό και αυτονόητο πράγμα στον κόσμο, εν έτει 2019 αποτελεί αξιοθέατο. Εξάπτει την περιέργεια των παιδιών!
Ξέρω πόση έλλειψη παιδείας υπάρχει σχετικά με τον θηλασμό.
Ξέρω πόσο δύσκολη διαδικασία είναι.
Ξέρω πόση αφοσίωση και κόπο απαιτεί για να τα καταφέρεις.
Ξέρω πόσο δεν βοηθάει η ευρύτερη οικογένεια, επειδή δεν ξέρει πώς γίνεται.
Ξέρω πόσο δεν βοηθάει η ίδια η πολιτεία με τις ανύπαρκτες ή ελλειπέστατες άδειες ανατροφής τέκνων.
Ξέρω πόσο όλα αυτά αποθαρρύνουν το 99,1% των Ελληνίδων να θηλάσουν αποκλειστικά μέχρι τον 6ο μήνα -μπας και καταφέρουμε κάποια στιγμή να γίνει αυτό το "θέαμα" λιγότερο θέαμα και περισσότερο πραγματικότητα...

(Μέρος Β)
Τα ξέρω όλα αυτά. Αλλά σήμερα είδα το αποτέλεσμα. Είδα ότι παιδιά, 3, 4, 5 ετών δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει θηλάζει ένα βρέφος. Αγόρια και δυστυχώς και κορίτσια. Παιδιά που θα μπορούσαν να θυμούνται τα ίδια τη διαδικασία, παιδιά που θα μπορούσαν να τους την έχουν θυμίσει οι μαμάδες τους, να έχουν δει τα αδέρφια ή τα ξαδέρφια τους να θηλάζουν, παιδιά που θα μπορούσαν να θηλάζουν ακόμα τα ίδια.

Δεν κρίνω τις μητέρες που δεν θηλάζουν. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει καμία μητέρα για τον τρόπο που επιλέγει να μεγαλώσει το παιδί της.
Πιο πολύ καταθέτω τον προβληματισμό μου για την κατάσταση, γιατί νόμιζα ότι η εικόνα του θηλασμού είναι συνηθισμένη και οικεία, επειδή έτσι την έβλεπα εγώ. Μάλλον έκανα λάθος. Στον δυτικό "πολιτισμένο" κόσμο μας η εικόνα μιας γυναίκας που βγάζει διακριτικά το στήθος της για να προσφέρει τροφή στο παιδί της αποδεικνύεται ένα θέαμα παράξενο, μπορεί και πρωτόγονο. Ας είναι...
Εγώ θα εξακολουθώ να το προτιμώ από το στήθος που προβάλλει αδιάκριτα από αβυσσαλέα ντεκολτέ.
• Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά αποκλειστικό θηλασμό τους πρώτους 6 μήνες ζωής του νεογέννητου, ενώ συμβουλεύει τη δυνατότητα συνέχισης του θηλασμού μαζί με στέρεες τροφές, έως την ηλικία των 2 ετών. Ενημερωθείτε! • ♡

 

 

 

 

tags:


tags: