Πώς θα μάθεις στο παιδί σου να μοιράζεται!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από την Σάντυ Κουτσοσταμάτη

Πρόσφατα βρέθηκα σε μια οικογενειακή συνάντηση. Γονείς παιδιά διαφόρων φύλων και ηλικιών και πολλά παιχνίδια για όλα τα παιδιά.


Μετά από λίγα λεπτά, δεν άργησαν να ξεσπάσουν οι γνωστοί σε όλους μας καβγάδες ανάμεσα στα παιδιά που διεκδικούν το ίδιο παιχνίδι. «Εγώ το θέλω», «Εγώ το είδα πρώτος», «Μαμά μου πήρε το παιχνίδι», «Θέλω κι εγώ σ’ αυτή την κούνια»
Ο στόχος είναι τα παιδιά να μάθουν να μοιράζονται, χωρίς όμως να νιώσουν ότι δεν πρέπει να διεκδικούν αυτό που θέλουν ή ότι δεν πρέπει να εκφράζουν τι τους ενοχλεί.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιχνίδια είναι πολύ σημαντικά για τα παιδιά, κάτι που χρειάζεται να το σεβόμαστε.

Έτσι, αν καλείτε άλλα παιδιά στο σπίτι, ζητείστε από το παιδί σας να κρύψει κάπου ένα παιχνίδι (αυτό που θα επιλέξει εκείνο, αυτό που είναι το αγαπημένο του) που δεν θέλει να μοιραστεί με τα αλλά παιδιά, αλλά εξηγείστε του ότι θα χρειαστεί να μοιραστεί τα υπόλοιπα όση ώρα τα παιδιά θα είναι στο σπίτι σας. Εξηγήστε του ότι τα παιδιά δεν του παίρνουν το παιχνίδι, απλά θα το παίξουν για λίγο.

Μάθε τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές για να μάθεις στο παιδί σου να μοιράζεται!

Το χρονόμετρο
Προμηθευτείτε ένα χρονόμετρο, ελκυστικό στο παιδί. Ακόμη καλύτερα, αφήστε το παιδί να διαλέξει αυτό που θέλει.
Εξηγήστε του, ότι όταν θα χτυπάει το χρονόμετρο θα αλλάζει το παιχνίδι χέρια και μετά που θα ξαναχτυπήσει θα ξαναβρεθεί στα δικά του χέρια.
Όταν θα χτυπήσει το χρονόμετρο, είναι πολύ σημαντικό να μην αρπάξετε εσείς το παιχνίδι από τα χέρια του παιδιού, αλλά να το ενθαρρύνετε, με θετικό βλέμμα και στάση, να δώσει εκείνο το παιχνίδι στο άλλο παιδάκι. Πείτε του «τέλος χρόνου!», βάλτε μαζί τον χρόνο στο χρονόμετρο και επιβραβεύστε τη στάση του κατεβαίνοντας στο ύψος του και κοιτώντας το στα μάτια.
Χρειάζεται οι γονείς να είστε επίμονοι και να τηρήσετε τους κανόνες. Αργά ή γρήγορα θα καταλάβει ότι το να μοιράζεσαι είναι κάτι καλό και ότι το παιχνίδι δεν χάνεται για πάντα.
SOS. Πριν εφαρμόσετε την τεχνική με άλλο παιδί, εφαρμόστε την πρώτα στο σπίτι εσείς με το παιδί σας. Εσάς σας εμπιστεύεται και θα είναι πιο εύκολο για εκείνο. Προσπαθήστε να το κάνετε σαν παιχνίδι. Ο στόχος είναι να ξαναγυρίσει το παιχνίδι στο παιδί, ώστε να καταλάβει στην πράξη ότι όταν μοιράζεται δεν χάνει το παιχνίδι του.

Όταν τσακώνονται τα αδερφάκια

Τεχνική με τα κουτιά
Προμηθευτείτε όσα κουτιά είναι και τα παιδάκια. Δώστε στο κάθε παιδί ένα κουτί και γράψτε από έξω το όνομά του.
Αδειάστε όλα τα παιχνίδια στο πάτωμα. Βοηθήστε τα παιδιά να αποφασίσουν σε ποιο ανήκει το κάθε παιχνίδι.
Αφού όλα τα παιχνίδια έχουν ξεχωριστεί και έχουν τοποθετηθεί στα κουτιά με το όνομα του κάθε παιδιού, δημιουργήστε ένα έξτρα κουτί και ονομάστε το «παιχνίδια που μοιραζόμαστε».
Ζητείστε από τα παιδιά να επιλέξουν ένα παιχνίδι που θα μοιράζονται αυτή την εβδομάδα με το αδερφάκι τους. Τα παιχνίδια που θα μοιράζονται θα αλλάζουν κάθε εβδομάδα. Μπορείτε να ζητήσετε να επιλέξουν και δύο παιχνίδια αν θέλετε.
Αν τα παιδιά τσακώνονται για κάποιο από τα παιχνίδια, και το θέλουν στο δικό τους κουτί, ζητείστε τους να το αφήσουν για λίγο στην άκρη και συνεχίστε με τα υπόλοιπα. Μετά από λίγο μπορείτε να επανέλθετε στο παιχνίδι που τσακώνονταν. Αν ο καβγάς συνεχιστεί, κρατείστε το παιχνίδι στην άκρη μέχρι να αποφασίσουν ή προτείνετέ τους να τοποθετηθεί στο κουτί με «τα παιχνίδια που μοιραζόμαστε»

Μάθε στα παιδιά την ομαδικότητα

-Κυνήγι θησαυρού
Γράψτε σε ένα χαρτάκι κάποια φράση που συνδέεται με το σημείο που έχετε κρύψει το επόμενο χαρτάκι. Τα χαρτάκια θα οδηγήσουν στον θησαυρό. Ο θησαυρός μπορεί να είναι μια βόλτα, μια εκδρομή ή ακόμη ένα παιχνίδι θησαυρού. Προσπαθήστε οι φράσεις να μην είναι ούτε πολύ δύσκολες, αλλά ούτε και πολύ εύκολες…

-Ο κύκλος
Καθίστε όλοι μαζί, εσείς και τα παιδιά σε έναν κύκλο. Κρατείστε ένα παιχνίδι στα χέρια σας και περάστε το στον διπλανό σας, ψιθυρίζοντάς του μια λέξη. Ο επόμενος χρειάζεται να το περάσει στον επόμενο λέγοντάς του πάλι την ίδια λέξη. Ο τελευταίος θα πει την λέξη δυνατά και θα επιλέξει το αντικείμενο που θα περιφέρεται στον επόμενο γύρο.

-Κλείσε τα μάτια
Κλείστε με μία κορδέλα τα μάτια ενός παιδιού και ενθαρρύνετε τα υπόλοιπα να τον καθοδηγήσουν για να βρει ένα κρυμμένο αντικείμενο

-Ομαδικός καθαρισμός
Δεν χρειάζεται πάντα να σχετίζεται με το παιχνίδι η ομαδικότητα. Τα παιδιά θα μάθουν την υπευθυνότητα και την ομαδικότητα εάν καθαρίσετε κάτι μαζί τους και τους αναθέσετε αρμοδιότητες.
Αυτό το παιχνίδι βοηθούν στην εμπιστοσύνη, στην υπευθυνότητα, στην συνεργασία και στην ομαδικότητα.

Καλή επιτυχία!
Να είστε καλά!
Σ.

Πηγή : missbloom.gr
Instagram: sandy_koutsostamati
Twitter: S_Koutsostamati
Facebook: Σάντυ Κουτσοσταμάτη
Μail: koutsostamati@gmail.com