Εξωσωματική γονιμοποίηση: Οι πιο συχνές ερωτήσεις (Μέρος Β')

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Οι πιο συχνές ερωτήσεις (Μέρος Β')

Από τον Δρ. Χάρη Χηνιάδη,
Μαιευτήρα-Χειρούργο Γυναικολόγο


Την προηγούμενη εβδομάδα αναφερθήκαμε στις 7 πρώτες πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με ένα θέμα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια πολλά ζευγάρια, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Σήμερα κλείνουμε το κύκλο αυτό με τις υπόλοιπες 7 ερωτήσεις όπου ο γνωστός γυναικολόγος - μαιευτήρας Χάρης Χηνιάδης απαντάει σχετικά με αυτές!

Ερώτηση 1η
Πώς γίνεται η γονιμοποίηση;

Ο σύζυγος παραδίδει την ίδια μέρα το σπέρμα στον εμβρυολόγο. Τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια τοποθετούνται μέσα σε ειδικό θρεπτικό υλικό και κλείνονται μέσα σε επωαστήρες όπου αφήνονται για 24 ώρες. Την επόμενη ημέρα ελέγχεται ο αριθμός των εμβρύων. Άλλες 24 ώρες μετά ελέγχεται και η ποιότητα των εμβρύων.

Ερώτηση 2η:
Γονιμοποιούνται όλα τα ωάρια;

Τα ωάρια γονιμοποιούνται σε ένα ποσοστό γύρω στο 66%. Οποιοδήποτε νούμερο πλησιάζει ή και ξεπερνάει τον αριθμό αυτό είναι ικανοποιητικό. Βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει η ποιότητα του σπέρματος και φυσικά των ωαρίων.

Ερώτηση 3η:
Πότε τοποθετούνται τα έμβρυα στη μήτρα;

Η εβρυομεταφορά γίνεται συνήθως τη δεύτερη ή τρίτη ημέρα μετά την ωοληψία. Δεν απαιτεί νάρκωση και είναι γενικά μια απλή για την ασθενή διαδικασία. Παραμένει όμως η πιο λεπτή στιγμή καθώς τα έμβρυα, αλλά και το ενδομήτριο, είναι πάρα πολύ ευαίσθητα. Μια μέθοδος που βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές στην επιστημονική κοινότητα είναι αυτή της βλαστοκύστης όπου τα έμβρυα μεταφέρονται στη μήτρα την 5-6η περίπου ημέρα μετά την ωοληψία.

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Οι πιο συχνές ερωτήσεις (Μέρος Β')

Ερώτηση 4η:
Πόσα έμβρυα τοποθετούνται;

Συνήθως τοποθετούνται 2-3 έμβρυα ή και λιγότερα αν η ποιότητά τους είναι ικανοποιητική. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη τόσο του ζευγαριού, όσο και του ιατρού, μπορούν να μεταφερθούν περισσότερα έμβρυα. Γενικά ο αριθμός των εμβρύων που μεταφέρονται τείνει να μειωθεί γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος της πολλαπλής κύησης.

Ερώτηση 5η:
Τι γίνεται με τα έμβρυα που περισσεύουν;

Αν τα έμβρυα που περισσέψουν είναι πολύ καλής ποιότητας τότε μπορούν να γίνει κατάψυξη και να χρησιμοποιηθούν από το ζευγάρι σε μια μελλοντική προσπάθεια η οποία βέβαια δεν περιλαμβάνει διέγερση ωοθηκών, ούτε και ωοληψία.

Ερώτηση 6η:
Πότε γίνεται το τεστ κύησης;

12 ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά γίνεται ένα κύησης. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό τότε πραγματοποιείται έλεγχος με υπερήχους σε 10 ημέρες για να επιβεβαιωθεί πως όλα βαίνουν καλώς.

Ερώτηση 7:
Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας;

Αυτή είναι βέβαια και η πιο σημαντική ερώτηση για τα ζευγάρια. Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά θα έλεγα πως τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.