ΝΟΝΟΣ: Τι σημαίνει για τα παιδιά μας να είναι κοντά τους;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Γράφει η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Αγγελική Καβαλλιεράτου

Ο νονός μέσω της βάφτισης ενώνεται με το παιδί με τον πολύ ιδιαίτερο δεσμό του πνευματικού γονέα και δημιουργεί μια σχέση για το παιδί, πολύ σημαντική και απαραίτητη για όλη του τη ζωή.


Γι΄αυτό είναι ουσιαστικό ο νονός να είναι παρών στη ζωή του παιδιού και σε κάθε του στιγμή και όχι μόνο στις τυπικές υποχρεώσεις. Όταν αυτή η σχέση είναι αληθινή το παιδί δένεται με τον νονό του και βλέπουμε την μεγάλη ανάγκη που έχει να απευθύνεται σε εκείνον για διάφορα θέματα που μπορεί να το απασχολούν.

Πολλές φορές όμως, οι νονοί απουσιάζουν από τις ζωές των παιδιών. Τότε το παιδί που κατανοεί πόσο σημαντικός είναι ο νονός του, πληγώνεται.

Αρχικά, τα περισσότερα παιδιά θεωρούν πως τα ίδια ευθύνονται που δεν έχουν μια καλύτερη σχέση με τον νονό τους. Σε αυτή την περίπτωση, οι γονείς πρέπει να βοηθήσουν το παιδί να καταλάβει πως δεν φταίει εκείνο για την απουσία του νονού του και να του εξηγήσουν με ωραίο και απλό τρόπο, το λόγο της απουσίας του.

Τα παιδιά συνηθίζουν να συζητούν με τους φίλους τους και να επηρεάζονται από τις απόψεις τους. Συγκρίνοντας τις στενές σχέσεις των υπόλοιπων παιδιών με τους νονούς τους, υπάρχει πιθανότητα να νιώσουν άσχημα και να βάλουν τον εαυτό τους σε μειονεκτική θέση. Εάν το εντοπίσουν αυτό οι γονείς, είναι σημαντικό να συζητήσουν με το παιδί τους, καθησυχάζοντάς και εξηγώντας τους λόγους που υπάρχει αυτή η πιο απόμακρη σχέση με τον νονό τους.

Εκτός από τα συναισθήματα μειονεξίας που μπορεί να βιώνει το παιδί, όταν συγκρίνεται με τους συμμαθητές του ή όταν νιώθει την απουσία του νονού του σε σημαντικές στιγμές του, αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι πως το παιδί νιώθει υπεύθυνο για την εξέλιξη μιας πολύ σημαντικής σχέσης της ζωής του. Έτσι εξαιτίας της απουσίας του νονού το παιδί, σε πολύ μικρή ηλικία, νιώθει απογοητευμένο και εγκαταλελειμμένο από ένα πολύ στενό του πρόσωπο, γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει ως μια πρώτη αίσθηση του αποχωρισμού.

Εάν η αιτία της απουσίας του νονού είναι η σχέση του με τους γονείς, τότε οι γονείς θα πρέπει να προσπαθήσουν να διαχωρίσουν τους δικούς τους δεσμούς από αυτούς του παιδιού και να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να ενισχύσουν τη σχέση με το παιδί. Σε κάθε περίπτωση οι γονείς οφείλουν με τη συζήτηση και το παράδειγμα, να δημιουργήσουν στο παιδί μια αίσθηση ασφάλειας γύρω από αυτό το θέμα.

ΝΟΝΟΣ: Τι σημαίνει για τα παιδιά μας να είναι κοντά τους;

Η ουσιαστική όμως σχέση του νονού με το βαφτιστήρι του είναι να βρίσκεται δίπλα του σε όλες του τις στιγμές, να το συμβουλεύει και να λειτουργεί ως ένα πρότυπο για εκείνο. Το παιδί μαθαίνει μέσω αυτής της σχέση, η οποία λειτουργεί σαν γονεϊκή αλλά το παιδί την αισθάνεται διαφορετικά. Νιώθει πιο ελεύθερο και πιο αυθόρμητο, γνωρίζοντας πως υπάρχει ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος στον οποίο μπορεί να τρέξει όποτε θελήσει για βοήθεια ή συμβουλές.

Η ξεχωριστή αυτή σχέση το βοηθά να συζητά και άλλα θέματα, που μπορεί να μην θέλει να μοιραστεί με τους γονείς του αλλά και να καλλιεργήσει δεξιότητες και να μάθει να είναι αυτόνομο. Το παιδί αισθάνεται ελεύθερο, αλλά και πιο ολοκληρωμένο καλλιεργώντας μόνο του μια από τις πρώτες σημαντικές του σχέσεις.

Η σχέση νονού και παιδιού, είναι ένας ιδιαίτερος και μοναδικός δεσμός που είναι σημαντικό να υπάρχει και οι γονείς, ό,τι κι αν συμβαίνει οφείλουν να τον ενισχύσουν όσο περισσότερο μπορούν.

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, BSc Ψυχολογίας
MSc Κλινικής και Κοινοτικής Ψυχολογίας

Email: aggelikikavallieratoy@gmail.com
Site: www.aggelikikavallieratou.com

Πηγή: mommy.gr