Να τον ονομάσω Δέξιππο ή Γιωργάκη. Διαβάστε την έρευνα για τα σπάνια ονόματα που δίνουμε στα παιδιά μας

Δημοσιεύθηκε στις

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι γονείς καταναλώνουν φαιά ουσία προκειμένου να βρουν ένα αληθινά πρωτότυπο και «ιδιαίτερο» όνομα για το παιδί τους.

Πριν όμως καταλήξετε στην απόφαση να βγάλετε την κόρη σας Ιφιγένεια ή το γιο σας Δέξιππο, πρέπει να το σκεφτείτε καλά.


Έρευνες θέλουν τα παιδιά με πολύ σπάνια ονόματα να επηρεάζονται αρνητικά από το γεγονός αυτό καθώς μεγαλώνουν!

Συγκεκριμένα, έρευνα που διεξήχθη με στόχο να μελετηθεί ο τρόπος που επηρεάζει το όνομά μας την εικόνα που σχηματίζουν οι άλλοι για εμάς, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο πιο σπάνιο το όνομα τόσο περισσότερες οι πιθανότητες το άτομο αυτό να αντιμετωπίζεται από τους υπόλοιπους ως «επικίνδυνο» ή «αναξιόπιστο».

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες καλούνταν να πείσουν μια ομάδα ανθρώπων για κάτι πολύ απλό και, από ό,τι φάνηκε, όσο πιο κοινότοπο και απλό ήταν το όνομά τους τόσο πιο εύκολα μπορούσαν να πείσουν το ακροατήριό τους για αυτό που έλεγαν.

Ακούγεται ανόητο; Κι όμως, όπως εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Eryn Newman από το Πανεπιστήμιο Victoria στο Wellington της Νέας Ζηλανδίας, η άποψη ότι το όνομα επηρεάζει την εικόνα που σχηματίζουμε για κάποιον ή κάτι δεν είναι καινούρια. «Έχει αποδειχτεί από άλλες έρευνες ότι οι άνθρωποι θεωρούν ότι τα χημικά πρόσθετα των τροφίμων που έχουν απλά ονόματα είναι πιο ασφαλή σε σχέση με όσα είναι δύσκολο να τα προφέρει κανείς. Τα κοινά ονόματα ακούγονται πιο οικεία κι αυτό για το πιο πρωτόγονο κομμάτι του εγκεφάλου μας εκλαμβάνεται ως κάτι που είναι ασφαλές και άξιο εμπιστοσύνης. Με τον ίδιο τρόπο, κάθε πληροφορία που είναι δυσκολότερο να την επεξεργαστεί χτυπάει μέσα μας το καμπανάκι του κινδύνου!»

Η έρευνα αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι συχνά το όνομα μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική θέση και την καριέρα ενός ατόμου.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχετε το ελεύθερο να επιλέξετε όποιο όνομα σάς αρέσει περισσότερο για το μωρό σας -κι ας μην είναι καθόλου συνηθισμένο.

Άλλωστε, το πιο πιθανό είναι στο μέλλον να βρίσκεται σε επαγγελματικά και κοινωνικά περιβάλλοντα με άλλα άτομα με εξίσου -ή και περισσότερο- ιδιαίτερα ονόματα, κι έτσι δεν θα έχει να συναγωνιστεί κανένα Γιώργο και καμία Μαρία, σωστά;

tags:


tags: