Διεθνής Ημέρα Οικογένειας: Η Μανίνα Ζουμπουλάκη μας θυμίζει τους μη κανονικούς κανόνες της σύγχρονης οικογένειας

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Οικογένειας το all4mama ζήτησε από την γνωστή και αγαπημένη συγγραφέα & μαμά Μανίνα Ζουμπουλάκη να μας υπενθυμίσει τί έχει αλλάξει -ευτυχώς- στα θεμέλια της σύγχρονης οικογένειας στην Ελλάδα.

 


Διεθνής Ημέρα Οικογένειας: Η Μανίνα Ζουμπουλάκη μας θυμίζει τους μη κανονικούς κανόνες της σύγχρονης οικογένειας

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 2018

"Οι καλύτερες διακοπές μας σαν οικογένεια ήταν… με τις πρώην και νυν οικογένειες των πρώην και νυν συντρόφων, με παιδιά που δεν ήταν ακριβώς δικά μας  ούτε και ακριβώς ξένα, συν τα ορίτζιναλ δικά μας παιδιά, και κάτι ξαδέρφια ξέμπαρκα, και ξέμπαρκους πρώην χωρίς συντρόφους εκείνη την περίοδο: όλοι ρίχναμε μια ματιά στα παιδιά όλων, όλοι ρωτάγαμε «έφαγες;» και φωνάζαμε «πέσε κοιμήσου!» αδιακρίτως. Τα παιδιά ήτανε καμιά δεκαριά, και χαρούμενα, γιατί η ασφάλεια, για τα παιδιά, είναι στους αριθμούς (όσο περισσότεροι, τόσο καλύτερα). Εμείς οι μεγάλοι επίσης ήμασταν χαρούμενοι, δεν υπήρχε ούτε στιγμή πλήξης, και ο πολύς χαβαλές ήταν όταν εξηγούσαμε σε άτομα εκτός της εκτεταμένης, μποκού εναλλακτικής οικογένειάς μας, τι περίπου σχέσεις είχαμε μεταξύ μας…. Ποια/ός τα είχε ή ήταν παντρεμένη/ος με ποιάν/όν, πότε, και ποιος ήταν ο νέος σύντροφος τίνος, με την/τον οποίαν/ον είχε κάνει ποιά παιδιά.

Η σημερινή οικογένεια δεν είναι αυτό που ήτανε, ευτυχώς, γιατί δεν θα την σήκωνε το κλίμα. Οι κανόνες έχουν αλλάξει – για την ακρίβεια, έχουν τιναχτεί στον αέρα. Ορίστε οι νέοι, μη-κανονικοί-κανόνες, με τους οποίους χτίζουμε οικογένειες από δω και πέρα:

  1. Οι γονείς μπορεί να είναι στρέητ, γκέη, μπάι, τρανς και ό,τι τραβάει η ψυχή τους. Το πόσο καλός γονιός είσαι δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με το πώς/με ποιο κόσμο κάνεις σεξ.
  2. Η οικογένεια μπορεί να είναι μονογονεϊκή, παραδοσιακή, εναλλακτική, μεικτή, interracial, ασυνήθιστη ή ό,τι βολεύει τα μέλη της.
  3. Τα παιδιά σε μια οικογένεια μπορεί να είναι υιοθετημένα, δανεικά, παρένθετα, προσωρινά ή μόνιμα, αρκεί να αισθάνονται σπίτι τους.
  4. Το δικαίωμα στην μητρότητα/πατρότητα είναι το ίδιο για τους στρέητ, γκέη και τρανς, αρκεί να θέλουν να γίνουν γονείς (θα γίνουν σίγουρα καλύτεροι από αυτούς που δεν θέλησαν ποτέ να γίνουν γονείς, ή έγιναν χωρίς να το καταλάβουν).
  5. Οι χωρισμένοι γονείς είναι εξ ίσου καλοί με τους μη χωρισμένους, άπαξ και το πάρουν απόφαση. Τα ετεροθαλή αδέρφια είναι κανονικότατα αδέρφια (το «ετεροθαλή» είναι ένα απλό κοσμητικό επίθετο).
  6. Ο συνδετικός ιστός κάθε οικογένειας είναι ένας, σόρι αν ακούγεται πασσέ, αλλά αυτόν έχουμε και λέγεται ΑΓΑΠΗ. Μόνον αυτό το συστατικό είναι απαραίτητο για να λειτουργήσουνε δύο ή περισσότεροι γονείς συνδυαστικά με τα παιδιά τους, ή, αν δεν θέλουν να αποκτήσουν/υιοθετήσουν/αναλάβουν παιδιά, χωρίς παιδιά.
  7. Μια και το΄φερε η κουβέντα, η οικογένεια μπορεί να έχει ή να μην έχει παιδιά, να έχει παππούδες και γιαγιάδες ή όχι, να κρατάει επαφή με θείους ή όχι, να συμμετέχει σε οικογενειακά γεύματα ή να τα βαριέται φριχτά.
  8. Γενικά, η νέα οικογένεια μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αρκεί να μην ξεχνάει το κυρίως θέμα, που όπως είπαμε είναι η ΑΓΑΠΗ. «Τυρί», αλλά τι να κάνουμε, αυτή είναι η πικρή/γλυκιά αλήθεια…

Το νέο βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη "Ακουσε με", κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος τη Δευτέρα 21 Μαίου. 

tags:






tags: