Δημιουργική απασχόληση μέσα στο σπίτι

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Αν έχετε τη δυνατότητα να περάσετε εσείς κάποιες ώρες με το παιδί σας, μπορείτε να δημιουργήσετε ιδανικές συνθήκες για να απασχοληθεί δημιουργικά το παιδί. Και να πώς:

Μαθήματα μαγειρικής:


Βρείτε κάποιες συνταγές από βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά της ηλικίας του και ξεκινήστε μαζί να φτιάχνετε κέικ, μπισκότα ή πίτσες, μικρογεύματα δηλαδή για τα οποία τα παιδιά τρελαίνονται. Καλέστε και κάποιους φίλους τους και αφήστε τα να κοσκινίσουν, να ζυμώσουν ή να πλάσουν μόνα τους τα εδέσματα τους.

Χειροτεχνίες:

Αεροπλανάκια από χαρτί και άλλες δημιουργικές χειροτεχνίες, είναι πάντα ευπρόσδεκτες ιδέες για τα παιδιά, καθώς επίσης η ζωγραφική ή και η κατασκευή ευχητήριων καρτών και δώρων.

Φωτογραφίες:

Αν δώσουμε στο παιδί μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, μπορεί να κάνει θαύματα, μια που τα παιδιά έχουν ιδιαίτερο ταλέντο στις «καλλιτεχνικές» φωτογραφίες. Φωτογραφίστε λοιπόν παρέα ό,τι σας τραβάει την προσοχή και στο τέλος του καλοκαιριού δημιουργήστε ένα όμορφο χειροποίητο άλμπουμ με όλες τις καλοκαιρινές σας φωτογραφίες.

Οργανώστε ένα πικ-νικ ή μια ποδηλατάδα:

Πάρτε τους φίλους των παιδιών και οργανώστε ένα πικ νικ σε μια κοντινή παραλία ή μια εξοχή, ή μια βόλτα με τα ποδήλατα. Έτσι και θα γυμναστείτε αλλά και θα περάσετε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας, αλλάζοντας παράλληλα παραστάσεις.

Επισκέψεις σε εκπαιδευτικούς χώρους:

Οι επισκέψεις σε μουσεία ή στο ζωολογικό κήπο είναι δράσεις που αγαπούν πολύ τα παιδιά. Οι εικόνες που βλέπουν κατά τη διάρκεια των επισκέψεων αυτών συνήθως αποτελούν μια μοναδική εμπειρία γι’ αυτά!

Μαθήματα κηπουρικής

Μια πολύ ωραία δραστηριότητα είναι να φυτέψουμε λουλούδια μαζί με το παιδί μας. Εξοπλίστε λοιπόν τους μικρούς κηπουρούς με εργαλεία κηπουρικής, κατάλληλα για παιδιά, δώστε τους μερικά φυτά για τα οποία θα είναι υπεύθυνα και καλλιεργήστε είδη που έχουν ταχεία ανάπτυξη για να κρατάτε το ενδιαφέρον τους ζωντανό όπως, ραπανάκια, μαρούλια, ρόκα κλπ.

Μαθήματα διακόσμησης

Δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε χρήματα για να αλλάξουμε το παιδικό δωμάτιο. Μπορούμε απλά να αλλάξουμε τη διάταξη των επίπλων, να φτιάξουμε μια ζωγραφιά σε έναν από τους τοίχους, να αλλάξουμε το χρώμα σε έναν τοίχο, ή να προσθέσουμε χειροποίητες κατασκευές που θα φτιάξουμε μαζί με το παιδί.

Με τη συνεργασία της Μαρίας Ποθητού Σύμβουλος Γονέων & Ανάπτυξης Παιδιού (BSc Psychology), Υπεύθυνη Επιστημονικού Ιστότοπου Χαμογελάκια, http://www.xamogelakia.com