Δανία: «Ανεπιθύμητο» στην αίθουσα του Κοινοβουλίου το μωρό γυναίκας-βουλευτή

Δημοσιεύθηκε στις

Αρνητικά σχόλια έχει προκαλέσει στη Δανία η απόφαση της προέδρου του κοινοβουλίου να υποχρεώσει μία μητέρα - βουλευτή να βγάλει εκτός της αίθουσας το μωρό της.

Την Τρίτη, η πρόεδρος του σώματος και πρώην επικεφαλής του ακροδεξιού Δανικού Λαϊκού Κόμματος, Πία Κέρσγκορντ, χαρακτήρισε «ανεπιθύμητο στην αίθουσα του Κοινοβουλίου» το μωρό της Μέτε Αμπιλγκόρντ και ζήτησε από τη μητέρα - βουλευτή να αποχωρήσει με το μωρό της.


«Δεν είσαι ευπρόσδεκτη με το μωρό σου μέσα στο χώρο», φέρεται να είπε η Κέρσγκορντ στην Αμπιλγκόρντ. Η βουλευτής και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κεντροδεξιού Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την αίθουσα και να αφήσει το παιδί της σε βοηθό της, ώστε να επιστρέψει στη συνέχεια.

Όπως εξήγησε μέσα από τη σελίδα της στο Facebook, ήταν η πρώτη φορά που έφερνε το μωρό της στο Κοινοβούλιο, καθώς ο πατέρας δεν μπορούσε να το κρατήσει εκείνη την ημέρα και ο λόγος που δε ζήτησε την άδεια ήταν επειδή είχε δει στο παρελθόν να ξανασυμβαίνει κάτι παρόμοιο με άλλους γονείς βουλευτές.

Όπως είπε η Αμπιλγκόρντ, είχε δώσει σαφείς εντολές στη γραμματέα της να πάρει αμέσως το παιδί, εάν αυτό έκανε τον παραμικρό ήχο.

«Η κόρη μου, ηλικίας πέντε μηνών, ήταν πολύ ευδιάθετη και αποφάσισα να την πάρω μαζί μου. Δεν είναι άλλωστε πρώτη φορά που βουλευτής παίρνει το παιδί της στη Βουλή», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το μωράκι φορούσε την πιπίλα του.

 

Δανία: «Ανεπιθύμητο» στην αίθουσα του Κοινοβουλίου το μωρό γυναίκας-βουλευτή

 

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Βουλής, Πία Κέρσγκορντ, διευκρίνισε ότι: «Μόνο βουλευτές μπορούν να βρίσκονται στην αίθουσα, όχι παιδιά και μωρά».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κέρσγκορντ δήλωσε στην εφημερίδα BT ότι η πρόεδρος δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να απαιτήσει την τήρηση του κανονισμού της Βουλής, προσθέτοντας ότι το μωρό «ενοχλούσε στη συνεδρίαση».

Η Δανία διαθέτει την πιο «γενναιόδωρη» νομοθεσία για άδεια μητρότητας και πατρότητας σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς οι νέες μητέρες δικαιούνται 18 εβδομάδες άδειας και το κάθε ζευγάρι δικαιούται επιπλέον 32 εβδομάδες απουσίας από την εργασία, τις οποίες οι δύο γονείς μοιράζονται όπως τους εξυπηρετεί καλύτερα.

 

 

 

tags:


tags: