Γράμμα στο παιδί που δεν πέρασε στο πανεπιστήμιο. Από τον ακαδημαικό Γιάννη Πανούση

Δημοσιεύθηκε στις

Ο Γιάννης Πανούσης γράφει ένα γράμμα προς τα παιδιά που δεν κατάφεραν να «μπουν» στο Πανεπιστήμιο.

Ο πανεπιστημιακός δάσκαλος Γιάννης Πανούσης μέσα από το γράμμα του δίνει θάρρος στα παιδιά που δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στο Πανεπιστήμιο, μιλώντας για τις πραγματικές αξίες της ζωής που διαφέρουν κατά πολύ από όλο αυτό που πρεσβεύουν οι Πανελλήνιες. Με μηνύματα γεμάτα νόημα και ουσία, δείχνει πως η πρόσκαιρη επιτυχία δεν φέρνει την ευτυχία.


Συγκεκριμένα, στο εν λόγω γράμμα αναφέρει: 

Φίλε /φίλη νεαρέ/νεαρά,
Καθώς θα ωριμάζεις ηλικιακά, κοινωνικά, πολιτιστικά θα συνειδητοποιείς όλο και περισσότερο ποιες είναι οι πραγματικές αξίες της ζωής. Επιμένω στον όρο «πραγματικές» γιατί πολλές φορές αυτές διαφέρουν από τις «κατασκευασμένες»,όσες δηλαδή παράγονται και προβάλλονται από τα ΜΜΕ ή άλλες ομάδες συμφερόντων.

Στις πραγματικές αξίες της ζωής συμπεριλαμβάνονται - πέραν του αυτονόητου σεβασμού της αξιοπρέπειας [της δικής σου και των άλλων] και της προστασίας των δικαιωμάτων [των δικών σου και των άλλων] - η τήρηση των κανόνων και των ορίων στη Δημοκρατία και την Ελευθερία.

 

Η Παιδεία,κι όχι η εκπαίδευση,είναι το βασικό εργαλείο για να διαβάσεις το Μεγάλο Βιβλίο της Γνώσης. Η Παιδεία, ως σύστημα αρχών και αξιών, δεν ταυτίζεται με τα πτυχία και τα διπλώματα αλλά κινητοποιεί τις πνευματικές και ψυχικές σου δυνάμεις για να πετύχεις τους όποιους στόχους σου.

Άλλωστε η ζωή ούτε εφάπαξ κρίνεται, ούτε μονόδρομος είναι.

Άλλωστε η ευτυχία είναι το ζητούμενο κι όχι μόνον η πρόσκαιρη επιτυχία ή αποτυχία.

Άλλωστε η προσπάθεια της δικαίωσης των ονείρων είναι μαραθώνιος κι όχι δρόμος ταχύτητας 100 μέτρων.

Εύχομαι λοιπόν ούριο άνεμο στο ταξίδι της ζωής κι ανανέωση ελπίδας για κάθε σχέδιο.

ΥΓ. Μη δίνετε σημασία στους λαϊκισμούς μερικών που τάχατες «κλαίνε εκ μέρους σας» και σας παρασύρουν σ’εύκολες κι αδιέξοδες λύσεις.Το μέλλον είναι στα δικά σας χέρια κι όχι στα λόγια των διαφόρων πολιτικάντηδων.

Γράφει ο Γιάννης Πανούσης 

Γράμμα στο παιδί που δεν πέρασε στο πανεπιστήμιο. Από τον ακαδημαικό Γιάννη Πανούση

dikaiologitika.gr

tags:


tags: