Γιατί δεν είναι σωστό να γαργαλάμε τα παιδιά μας;

Δημοσιεύθηκε στις

Όλοι ως παιδιά θα έχετε βιώσει το γαργαλητό -για τα καλά- από αγαπημένα πρόσωπα. Από τη μαμά, τον μπαμπά, τους παππούδες και όποιον άλλον σας είχε αδυναμία. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα μία ευχάριστη εμπειρία και κάποιες φορές μπορεί να καταντήσει αρκετά ενοχλητικό.

Εμείς συγκεντρώσαμε εδώ 7 λόγους για τους οποίους θα πρέπει να σταματήσετε- ή έστω να περιορίσετε- το γαργαλητό στα παιδιά σας και να συμβουλεύσετε τους οικείους σας να κάνουν το ίδιο.


 Το γαργαλητό είναι μια έκφραση κυριαρχίας

«Ένα παιδί μπορεί από τα γέλια να καταλήξει σε κλάματα αν το γαργαλάτε για πολλή ώρα», αναφέρει στη New York Times ο Δρ Richard Alexander, καθηγητής της εξελικτικής βιολογίας του Πανεπιστημίου του Michigan.

Το γαργαλητό προκαλεί ζητήματα εξουσίας. Επίσης, οδηγεί σε απώλεια ελέγχου του σώματος, ταπείνωση και αγωνία. Όταν οι γονείς γαργαλάνε τα παιδιά για να διασκεδάσουν σίγουρα δεν υπάρχει κακή πρόθεση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στα παιδιά τους.

Στο παρελθόν αποτελούσε βασανιστήριο

Γιατί δεν είναι σωστό να γαργαλάμε τα παιδιά μας;

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να σκεφτείτε είναι ότι με το γαργαλητό μπορεί να πονέσετε κάποιον. Είναι εύκολο να παρασυρθείτε όταν γαργαλάτε κάποιον, γιατί νιώθετε καλά με τα γέλια του άλλου. Αλλά αν σκεφτείτε πώς χρησιμοποιείτο το γαργαλητό στο παρελθόν, ίσως να μην το ξανακάνετε.

Στο μακρινό παρελθόν, λοιπόν,  το γαργαλητό ήταν ένα είδος βασανιστηρίου. Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες το γαργαλητό είχε οδηγήσει ακόμα και σε θανατηφόρο ασφυξία.

Πιθανότατα να μην μπορούν να σας πουν να σταματήσετε 

Όταν γαργαλάτε ένα παιδί με όλη σας τη δύναμη και αυτό γελάει δυνατά ή σας φέρνει αντίσταση θεωρώντας ότι παίζει μαζί σας, δε σημαίνει πάντα ότι το διασκεδάζει. Μπορεί απλά να μην έχει τη δύναμη να ανασάνει και να σας πει «φτάνει, δεν αντέχω άλλο!».

Αν ένα παιδί γελάει δε σημαίνει ότι το ευχαριστιέται κιόλας!

Γιατί δεν είναι σωστό να γαργαλάμε τα παιδιά μας;

Σίγουρα θα σας έχει πει κάποιος που μισεί να τον γαργαλούν ότι όταν συμβαίνει αυτό δεν μπορεί να σταματήσει να γελάει. Πώς γίνεται αυτό όμως;

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1997 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έδειξε ότι το γαργαλητό δε δημιουργεί την ίδια ευχαρίστηση με αυτή που νιώθετε όταν ακούτε ένα αστείο, αλλά αντανακλαστικά ξεσπάτε σε γέλια.

Νιώθουν περίεργα

Γιατί δεν είναι σωστό να γαργαλάμε τα παιδιά μας;

Συνήθως, το γαργαλητό κάνει τα παιδιά να νιώθουν άβολα. Πόσο μάλλον όταν δεν το περιμένουν και ξαφνιάζονται. Άνετα, μπορεί κάποιος να συγκρίνει το γαργαλητό με μια αγενή συμπεριφορά.

Ορισμένοι ενήλικες αντιμετωπίζουν προβλήματα εμπιστοσύνης λόγω του γαργαλητού στην παιδική ηλικία 

Όπως δήλωσε στη New York Times ο Δρ Alexander, το γαργαλητό μπορεί να προκαλέσει μεγάλο ψυχικό πόνο. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό μέχρι τη στιγμή που θα συναντήσετε κάποιον που μόνο στην αναφορά του γαργαλητού θα ταράζεται ολόκληρος. «Ποτέ δεν το είχα σκεφτεί αυτό μέχρι που συνάντησα το σύζυγό μου, ο οποίος ταράζεται μόλις τον πλησιάζει κάποιος για πλάκα κοντά στα πόδια και τα χέρια του», λέει η Νάνσυ στο all4mama.

Παρόμοια άποψη έχει και η σύμβουλος γονέων, Patty Wipfler, η οποία επισημαίνει: «Στα τόσα χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας, έχω ακούσει από πάρα πολλούς ενήλικες να θεωρούν το γαργαλητό μία τραυματική παιδική εμπειρία». Και συνεχίζει: «Πολλοί δεν μπορούν να χαλαρώσουν όταν βρίσκονται κοντά τους άλλοι. Επίσης, δεν μπορούν να κοιμηθούν κοντά στο σύντροφό τους φοβούμενοι το γαργαλητό».

Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να δείξετε την αγάπη σας στο παιδί 

Γιατί δεν είναι σωστό να γαργαλάμε τα παιδιά μας;

Σίγουρα υπάρχει τεράστια διαφορά όταν ο γονιός γαργαλάει το παιδί του και όταν το κάνει ένας ξένος. Ωστόσο, πρέπει να καταλάβουν τα παιδιά ότι πριν αγγίξουν τον οποιονδήποτε πρέπει να τον ρωτήσουν.

Άλλωστε, υπάρχουν τόσοι άλλοι τρόποι να δείξετε την αγάπη σας στο παιδί σας και να τα κάνετε να γελάσουν. Παίξτε παιχνίδια, κάντε γκριμάτσες, δείτε κωμωδίες και όλο το σπίτι θα γεμίσει με παιδικά γέλια και φωνούλες.

tags:






tags: