ΒΙΤΑΜΙΝΗ D & ΣΙΔΗΡΟΣ:  Διατροφικά μυστικά για ένα γερό παιδικό οργανισμό

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

 

Η διατροφή της 8χρονης κόρης μου Κρίστας και του 4χρονου γιου μου Γιώργου  είναι κάτι το οποίο με αγχώνει καθημερινά γιατί –πέρα από τους αναπόφευκτους διατροφικούς πειρασμούς - θέλω να είμαι πάντα σίγουρη ότι κάνω το καλύτερο για την πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά στη διατροφή τους.  Δεν τα καταφέρνω όμως πάντα…


Για παράδειγμα, είχα πάντα την πεποίθηση και κυρίως την ασφάλεια, ότι εφόσον ζω σε μία ηλιόλουστη χώρα όπως η Ελλάδα, τα παιδιά μου έπαιρναν όλη τη βιταμίνη D που είχαν ανάγκη.   Μέχρι που διάβασα τις  νέες μελέτες  που πραγματοποιήθηκαν από την Ελληνική Διατρoφολογική Eταιρεία στο πλαίσιο της μελέτης “Healthy for life” για τη διατροφή και τη φυσική άσκηση που έδειχναν ότι στην Ελλάδα είναι αυξημένα τα ποσοστά των ανθρώπων -περίπου 7 στους 10- που έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Αυτό είναι πολύ σημαντικό δεδομένου ότι η έλλειψη της βιταμίνης D μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά και τους μεγάλους.

Και εκεί αναρωτιέσαι.. Μα τι μπορεί να φταίει;  Ίσως το γεγονός ότι δεν εκτιθέμεθα τόσο στον ήλιο, όπως οι παλιότερες γενιές. Θυμάμαι τη γιαγιά μου να λιάζεται κάθε πρωί στον κήπο του σπιτιού της πίνοντας το κλασσικό καφεδάκι  με τις φίλες της .

Και εμείς τότε ως παιδιά βγαίναμε στις γειτονιές και τις αλάνες παίζαμε κρυφτό, κυνηγητό και δεν εγκλωβιζόμασταν στην οθόνη μιας τηλεόρασης ή ενός υπολογιστή.

Το τελευταίο έχει ως  αποτέλεσμα λιγότερη έκθεση στο ήλιο και στην σωματική άσκηση και άρα λιγότερη παραγωγή της πολυπόθητης βιταμίνης D.

Mέσα από ρεπορτάζ και έρευνες κρατάω πάντα τις βασικές συμβουλές του συνεργάτη του all4mama και παιδιάτρου Σπύρου Μαζάνη σε σχέση με την βιταμίνη D.

H βιταμίνη D είναι αναγκαία για τον οργανισμό των παιδιών μας αφού βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών των παιδιών. Επίσης η βιταμίνη D επιδρά στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Και πώς καταλαβαίνουμε, σύμφωνα με τον κ. Μαζάνη, την έλλειψη της βιταμίνης D στον οργανισμό των παιδιών μας;

Παρατηρούμε:

  • Καθυστέρηση της αύξησης του σώματος
  • Καθυστέρηση εμφάνισης δοντιών
  • Καθυστέρηση της κινητικής εξέλιξης
  • Πόνο στα κόκκαλα

Όπως καταλαβαίνετε χτυπάει καμπανάκι σε κάθε μαμά προκειμένου να είμαστε σίγουρες ότι κάνουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας.

Μια απλή εξέταση αίματος κατόπιν συμβουλής του παιδιάτρου σας μπορεί να δείξει τα ποσοστά της βιταμίνης D στον οργανισμό του παιδιού σας.

Από εκεί και έπειτα, προσωπικά, παίρνω τις απαραίτητες προφυλάξεις μου τώρα που τα παιδιά μου βρίσκονται στην ανάπτυξη και ακολουθώ όσο μπορώ σωστή ισορροπημένη διατροφή. Γιατί η βιταμίνη D δεν παράγεται μόνον στον οργανισμό μας με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά είναι και ένα θρεπτικό συστατικό που μπορούμε να λάβουμε μέσω των τροφών: τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και ο τόνος τα ιχθυέλαια, αποτελούν τις καλύτερες φυσικές πηγές, ενώ μικρές ποσότητες περιλαμβάνονται στο μοσχαρίσιο συκώτι, το τυρί, το αβγό, αλλά και ορισμένα μανιτάρια! Για τα παιδιά ωστόσο η πιο «εύκολη» τροφή πλούσια στη βιταμίνη του ήλιου όπως την ονομάζουν είναι το γάλα. Μάλιστα υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα γαλατά, πλούσια σε βιταμίνη D τα οποία μπορούν εύκολα και γρήγορα να βοηθήσουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών.

Και με τον σίδηρο τι γίνεται;

Άλλο άγχος από εκεί!  Τα παρατηρώ κάθε μέρα, μη μου χλόμιασαν,  μη δεν έχουν όρεξη για φαγητό, μη μου κουράζονται εύκολα- βασικά συμπτώματα έλλειψης σιδήρου. Αναρωτιέμαι κάθε μέρα τι θα φάνε  ώστε να είναι καλυμμένος ο οργανισμός  τους από τις ανάγκες του για σίδηρο; Γιατί με απασχολεί τόσο πολύ ο σίδηρος;

  • Ο σίδηρος συμβάλλει στη φυσιολογική μεταφορά του οξυγόνου στο σώμα
  • Ο σίδηρος συμβάλλει στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης
  • Ο σίδηρος συμβάλλει στην ομαλή φυσιολογική γνωσιακή ανάπτυξη του παιδιού

Πώς θα τα πείσω να φάνε κάτι που δεν τους αρέσει αλλά είναι πλούσιο σε σίδηρο;  Προσπαθώ να εντάξω στην διατροφή τους κόκκινο κρέας, θαλασσινά, αυγά, πράσινα λαχανικά, όσπρια και φρούτα όπως οι σταφίδες, τα σύκα, οι φράουλες και τα βατόμουρα, τα οποία αποτελούν πηγές σιδήρου όμως και πάλι η «εύκολη» τροφή είναι τα εμπλουτισμένα γάλατα της Nestlé πλούσια σε σίδηρο με τα οποία μπορεί εύκολα και γρήγορα ένα παιδί να πάρει ένα μεγάλο ποσοστό της ημερήσιας ανάγκης του σε σίδηρο.

Σε κάθε περίπτωση μετά από μαμαδίστικη έρευνα και δημοσιογραφικό ρεπορτάζ (δύο ρόλοι που θα με ακολουθούν για πάντα) συνειδητοποίησα ότι πλέον υπάρχουν προϊόντα για την ισορροπημένη και την πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη D αλλά και άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία διατροφή των παιδιών μου και τώρα νιώθω πια ασφαλής και σίγουρη ότι κάνω το καλύτερο  για τη σωστή ανάπτυξή τους.

#MegalonoumeParea #NestleJunior#NestlesChOOL

#Sponsored

#Nestlé #healthierkids

tags:


tags: