Βασιλόπιτα: Μία παραλλαγή της κλασικής συνταγής που θα εντυπωσιάσει τους αγαπημένους σου!

Δημοσιεύθηκε στις

Από τη *Θέμιδα Καρδιόλακα

Χρόνος προετοιμασίας: 90 λεπτά


Μερίδες: 10-12

Βασιλόπιτα: Μία παραλλαγή της κλασικής συνταγής που θα εντυπωσιάσει τους αγαπημένους σου!

Μία υπέροχη συνταγή για νόστιμο και γιορτινό κέικ, ιδανικό για την Πρωτοχρονιάτική σας βασιλόπιτα! 

Υπάρχει κάποιος ο οποίος να μην αγαπάει τα κέικ; Κανείς. Σε όποια μορφή και να είναι αυτό (βανίλια, σοκολατένιο, με ξηρούς καρπούς, με βρώμη, με πορτοκάλι, με τα πάντα..) το κέικ είναι ένα γλυκό το οποίο αρχικά σου θυμίζει μαμά, γιαγιά και -το βασικότερο- ζεστασιά. Δε μπορώ να σκεφτώ ωραιότερη μυρωδιά από αυτήν του ζεστού κέικ που έχει μοσχοβολήσει την κουζίνα ολόκληρη. Άσε και το άλλο: τη ζύμη που από μικροί όλοι μας περιμέναμε να μας αφήσει λίγο στο τέλος η μαμά μας για να γλείψουμε με το δαχτυλάκι μας. Και που τώρα εμείς αφήνουμε στα δικά μας παιδιά.

Όσα κέικ και να φτιάξουμε δε θα τα βαρεθούμε ποτέ. Αυτή είναι η αλήθεια.

Εδώ, έχω ετοιμάσει μία εκδοχή ενός κέικ το οποίο εγώ το αγαπάω πολύ για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι έχει μέσα κρυμμένο λαχανικό (και ξέρετε την αδυναμία μου στα κρυμμένα λαχανικά). Γι’ αυτό και θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε και "πράσινη βασιλόπιτα". Ο δεύτερος είναι ότι το συγκεκριμένο κέικ μπορεί να γίνει πάρα (μα πάρα) πολύ άνετα η φετινή σας βασιλόπιτα! Oh yeah. Αν κάθε χρόνο αγοράζατε τη βασιλόπιτα για το σπίτι σας, φέτος θα την φτιάξετε με τα χεράκια σας και όλοι θα σας αποθεώσουν. Το μόνο που -αν θέλετε- θα προσθέσετε σε αυτό το κέικ είναι στολίδια Χριστουγεννιάτικα και έτοιμη!

Τι χρειαζόμαστε
  • 200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 2 κ.γλ. baking powder
  • 3 βανίλιες
  • 100 γρ. αμύγδαλα ωμά ανάλατα
  • 500 γρ. βούτυρο
  • 180 γρ. ζάχαρη καστανή μαλακιά
  • 180 γρ. ζάχαρη λευκή
  • 3 αυγά
  • 120 ml. φρέσκο γάλα πλήρες
  • 120 ml. χυμό πορτοκάλι
  • 1κ.σ. κονιάκ
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 150 γρ. καρότα τριμμένα
  • Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Τι κάνουμε
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC στον αέρα.
  2. Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλεύρι ολικής άλεσης, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και τις βανίλιες.
  3. Χτυπάμε τα αμύγδαλα στο μούλτι, μέχρι να γίνουν μικρά κομμάτια (όχι σκόνη).
  4. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη λευκή και την καστανή ζάχαρη.
  5. Προσθέτουμε στο μίξερ ένα ένα τα αβγά και χτυπάμε για άλλα 3’.
  6. Ρίχνουμε και τα στερεά υλικά από το μπολ και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
  7. Όσο χτυπάμε, προσθέτουμε και τα αμύγδαλα.
  8. Προσθέτουμε το γάλα, τον στημένο χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ, και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
  9. Τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού και τα τριμμένα καρότα, και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως το μείγμα.
  10. Περιχύνουμε το μείγμα σε ένα στρογγυλό ταψί (χωρίς τρύπα), βουτυρωμένο και αλευρωμένο, και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 60’.
  11. Πασπαλίζουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη και απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο ή την Πρωτοχρονιά, σαν ιδανική βασιλόπιτα!

Βασιλόπιτα: Μία παραλλαγή της κλασικής συνταγής που θα εντυπωσιάσει τους αγαπημένους σου!*H Θέμις Καρδιόλακα είναι σεφ και blogger του mamaknows.gr. Eχει γράψει τα βιβλία "Μαμά δεν τρώω πράσινα",  "Όχι πια γλουτένη , μαμά", "Τι θα φάω στο σχολείο, μαμά;"

 

 

 

 

 

 

tags:






tags: