Αθώα "τεχνική" τιμωρίας μια ξυλιά ....στον πισινό;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Όλοι ξέρουμε ότι τα παιδιά που υφίστανται ξυλοδαρμό από τους γονείς τους είναι πιο πιθανό να τους αψηφούν, να συμπεριφέρονται αντι-κοινωνικά, να έχουν αυξημένη επιθετικότητα, προβλήματα ψυχικής υγείας και γνωστικές δυσκολίες.

Σύμφωνα μάλιστα με τα πρόσφατα ευρήματα μιας έρευνας 50 ετών που είχε σαν αντικείμενο τις ξυλιές προς τα παιδιά, η οποία πραγματοποιήθηκε ε από εμπειρογνώμονες στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, «οι ξυλιές πετυχαίνουν μόνο το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θα ανέμεναν οι γονείς».


Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Family Psychology, περιελάμβανε πάνω από 160.000 παιδιά.

Για τους σκοπούς της ανάλυσης, η ξυλιά ορίστηκε ως «χτύπημα με ανοιχτό χέρι στον πισινό ή τα άκρα». «Βρήκαμε ότι οι ξυλιές συνδέθηκαν με ακούσιες αρνητικές συνέπειες και δεν σχετίστηκαν με άμεση ή μακροπρόθεσμη συμμόρφωση, κάτι που πιστεύουν οι γονείς όταν πειθαρχούν τα παιδιά τους», δήλωσε η Elizabeth Gershoff, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Οικογενειακών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν.

Ο δεύτερος συγγραφέας της μελέτης, Andrew Grogan-Kaylor, από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δήλωσε: «Το αποτέλεσμα της μελέτης είναι ότι οι ξυλιές αυξάνουν την πιθανότητα μιας μεγάλης ποικιλίας ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων στα παιδιά».

Αυτός ο τρόπος πειθαρχίας προτάσσει την επιθετικότητα ως τρόπο επίλυσης των προβλημάτων, το να χτυπάς δηλαδή ανθρώπους και να παίρνεις αυτό που επιθυμείς, τονίζουν οι ειδικοί. Όταν για παράδειγμα ένα παιδί θέλει το παιχνίδι ενός άλλου, μπορεί να το πάρει με τη βία, γιατί οι γονείς του δεν του έχουν μάθει το πώς να χρησιμοποιεί το λόγο ή το πώς να διαπραγματεύεται προκειμένου να πετύχει αυτό που θέλει.

Να σημειωθεί ότι έως και το 80% των γονέων σε όλο τον κόσμο δέρνουν τα παιδιά τους, σύμφωνα με μια έκθεση του 2014 της UNICEF.