Έρευνα: Πότε είναι ένα παιδί έτοιμο να διασχίζει μόνο του το δρόμο;

Δημοσιεύθηκε στις

Καθημερινά, οι γονείς δέχονται αμέτρητες πληροφορίες από ειδικούς για την ανατροφή των παιδιών τους. Από το τι πρέπει να δίνουν στα παιδιά τους να  τρώνε, σε τι πρέπει να τους εφιστούν την προσοχή, πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται και πολλές άλλες έγνοιες στριφογυρίζουν μέσα στο κεφάλι τους. Μία από αυτές τις έγνοιες είναι και κάποιου είδους ανεξαρτησία που πρέπει να δώσουν στο παιδί τους από κάποια ηλικία και μετά, όπως για παράδειγμα το να πηγαίνουν μόνα τους στο σχολείο χωρίς συνοδεία ή να περνούν το δρόμο.

Το συμπέρασμά τους; Στην ηλικία των δέκα ετών- το νωρίτερο- μπορεί ένα παιδί να περνά μόνο του το δρόμο.


Έρευνα: Πότε είναι ένα παιδί έτοιμο να διασχίζει μόνο του το δρόμο;

Πρόσφατα, δημοσιεύθηκε ένα συναρπαστικό άρθρο στη Wall Street Journal με τίτλο «Το υπερπροστατευμένο αμερικανάκι». Η ουσία, σύμφωνα με τη συγγραφέα Andrea Petersen, ήταν η εξής: «Οι υπερπροστατευτικοί γονείς μπορούν πραγματικά να βλάψουν το παιδί. Ψυχολόγοι και εκπαιδευτικοί το βλέπουν ως έναν παράγοντα που αυξάνει στα παιδιά και στους εφήβους τις διαταραχές άγχους». Μάλιστα, όπως επισημαίνει η  Rebecca Rialon Berry, κλινική ψυχολόγος στο Κέντρο Μελέτης Παιδιών Langone του NYU, «για τα παιδιά που είναι εξαρχής αγχώδη, η υπερπροστασία των γονέων μπορεί να χειροτερέψει την κατάστασή τους. Δηλαδή, ενισχύει στο παιδί την πεποίθηση ότι υπάρχει κάτι που πρέπει να φοβάται και ότι ο κόσμος είναι επικίνδυνος και δεν μπορούν μόνα τους να προστατεύσουν τον εαυτό τους». Το αντίδοτο σε όλο αυτό;  Λίγη περισσότερη αυτονομία λένε οι ειδικοί.

Και, για το σκοπό αυτό, αποδεικνύεται ότι η στιγμή που το παιδί θα διασχίσει το δρόμο μόνο του, χωρίς κάποιον ενήλικα, αποτελεί ορόσημο. Ακόμα, όταν πρόκειται για την ωριμότητα, την ενημέρωση σχετικά με την επικινδυνότητα και την κατανόηση της κυκλοφορίας του πεζού στους δρόμους, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι ακόμη και μερικά παιδιά ηλικίας περίπου δέκα ετών μπορεί να μην είναι σε θέση να περάσουν το δρόμο μόνα τους.

Έρευνα: Πότε είναι ένα παιδί έτοιμο να διασχίζει μόνο του το δρόμο;

«Η έρευνα έχει δείξει ότι τα μικρά παιδιά που πηγαίνουν καθημερινά μόνα τους στο σχολείο συχνά δε δίνουν σημασία στην κυκλοφορία ή σταματούν στο κράσπεδο πριν περάσουν το δρόμο», εξηγεί η Petersen. Και συνεχίζει: «Είναι πιθανόν πολλοί γονείς να υπερεκτιμούν την ικανότητα των παιδιών τους να διασχίσουν με ασφάλεια το δρόμο».

Ποιο είναι το συμπέρασμα λοιπόν;  Οι γονείς ξέρουν καλύτερα τα παιδιά τους. Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων, η ανάπτυξη δεξιοτήτων για την κυκλοφορία ενός παιδιού στο δρόμο ως πεζός μεταβαλλόταν διαρκώς, έτσι ώστε μερικά παιδιά ηλικίας 5 ετών είχαν καλύτερη πεζική συμπεριφορά από άλλα παιδιά 11 ετών. Κατά συνέπεια, φαίνεται ότι είναι καθαρά «δουλειά» του γονέα να διακρίνει πότε το παιδί του είναι ικανό και έτοιμο να διασχίζει μόνο του τους δρόμους.

 

 

tags:


tags: