Ένα γράμμα στη κόρη μου: «Συγγνώμη που δεν αποτελώ πια το πρότυπό σου»!

Δημοσιεύθηκε στις

Η Μάρθα, μητέρα της 4χρονης Λυδίας, στέλνει ένα γράμμα στην κόρη της για να της ζητήσει να την συγχωρέσει, επειδή δεν κατάφερε να είναι η τέλεια μαμά που ονειρευόταν.

«Λυδιάκι μου,


πάντα ήθελα να αποκτήσω μία κόρη. Μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, πολύ κλάμα και πολλές προσευχές, τα κατάφερα. Κάθε όνειρο που είχα για σένα, πριν σε αποκτήσω, δεν μπορούσε να φτάσει την πραγματικότητα. Ήρθες τελικά σαν τον ανεμοστρόβιλο στη ζωή μου, μία κρύα νύχτα του χειμώνα του 2015 που θα θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή.

Αυτό που ένιωσα όταν σε αντίκρισα ήταν κάτι που δεν είχα νιώσει ποτέ πριν στη ζωή μου. Έγινα μητέρα και είναι σαν να γεννήθηκα ξανά.

Η μαμά μίας κόρης όμως είναι διαφορετική. Κι αυτό γιατί γνωρίζω τι σημαίνει να γεννηθείς και να μεγαλώσεις από μία γυναίκα. Ξέρω τι είναι να φτάσεις στην περίοδο που το κοριτσίστικο σώμα σου θα αρχίσει να αλλάζει, γνωρίζω καλά τη στιγμή που θα αρχίσουν τα πρώτα ερωτικά σκιρτίματα, μπορώ να τα αναγνωρίσω. Μπορώ να καταλάβω κάθε κοριτσίστικο προβληματισμό, γιατί πολύ απλά έχω περάσει κι ‘γω ακριβώς τα ίδια.

Οι ιστορίες όλων των κοριτσιών δεν είναι ίδιες, αλλά έχουν πολλά κοινά σημεία.

Γι’ αυτό κορούλα μου, θέλω να σε προστατεύσω από το κόσμο που θα προσπαθήσει να σε διαλύσει. Πάντα ήθελα να έχω λύσει όλα τα προβλήματα που έχω με τον εαυτό μου, πριν σε φέρω στον κόσμο. Ήθελα να έχω αγαπήσει αληθινά το σώμα μου και να μην κρύβομαι από τον καθρέφτη μου. Θα ήθελα ακόμη να έχω αντιμετωπίσει το άγχος και την κατάθλιψη που με τυραννά τα τελευταία χρόνια και να μπορώ να διαχειρίζομαι καλύτερα τα συναισθήματά μου. Ήθελα να είχα σταματήσει να είμαι τόσο εγωίστρια και να μπορούσα να είμαι η «ιδανική μητέρα» για την κόρη μου. Δεν τα έκανα, όμως. Αποδεικνύεται ότι είμαι μία μαμά που δεν τα κατάφερε και τόσο καλά. Αλλά συνεχίζω να αγωνίζομαι.

Και αυτό που έχω μάθει, μικρούλα μου, από τη ζωή μου ως τώρα είναι ότι: είναι εντάξει να αγωνίζεσαι ενάντια στις δυσκολίες. Όλοι αγωνιζόμαστε. Και μερικές φορές οι αδυναμίες μας είναι που μας κάνουν τελικά και πιο δυνατούς.

Είμαι μία γυναίκα που αγωνίστηκε για να βρει τον εαυτό της, για να πατήσει στα πόδια της, για να νικήσει τους φόβους της και η εικόνα του σώματός μου είναι ακόμη πολύ μπερδεμένη μέσα μου.

Ποτέ δεν θα είμαι το ιδανικό πρότυπο σε κιλά. Αυτό που βλέπεις και θαυμάζεις στα περιοδικά, αλλά θα είμαι ένα «πρότυπο» που προσπαθεί και που πιστεύει ότι αξίζει ο αγώνας αυτός. Ελπίζω και ‘συ να καταλάβεις ότι αξίζει αυτός ο αγώνας.

Είμαι όμως μία μάνα «πρότυπο» που μπορεί να αγωνίζεται, να αποτυγχάνει και να ξανασηκώνεται καθημερινά. Ποτέ δεν θα κρίνω μία άλλη μαμά γι’ αυτό, έχω περάσει το ίδιο.

Πιστεύω πως αποτελώ «πρότυπο» γιατί έχω μία πίστη μέσα μου ότι τα καλύτερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Απολογούμαι συχνά για τα λάθη που κάνω και θέλω να μείνω δίπλα σου για πάντα.

Σε κοιτάζω τώρα, τα καστανά σου μάτια και το χαμόγελό σου, που βγαίνει πάντα μέσα από την ψυχή σου. Το χαμόγελό σου κάνει όλο το σώμα σου να χαμογελά, αυτό το λατρεύω σε σένα. Κάθε φορά που σε βλέπω, νιώθω ότι όλα θα περάσουν.

Θα πω ψέματα αν πω ότι δεν θέλω να σε πάρω στην αγκαλιά μου και να σε κρατήσω εκεί για πάντα, αλλά δεν μπορώ να το κάνω. Έχεις μία ατέλειωτη ζωή μπροστά σου, για να την γεμίσεις με ό,τι εσύ επιθυμείς.

Θα είμαι το στήριγμά σου, η εμψυχώτριά σου και η φίλη σου, δίπλα σου σε κάθε σου βήμα.

Όπως αποτυπώνω τις σκέψεις μου στο χαρτί, θέλω να ξέρεις ένα πράγμα: δεν υπάρχει τίποτα που μπορείς να κάνεις για να με διώξεις από κοντά σου. Ποτέ. Δεν υπάρχει απόφαση που μπορείς να πάρεις λάθος ή άνθρωπος που μπορείς να επιλέξεις που θα με κάνει να σταματήσω να σε αγαπώ. Τίποτα και ποτέ.

Κάνω λάθη κάθε μέρα στο μεγάλωμά σου, αλλά μικρούλα μου, σε λατρεύω. Σε λατρεύω με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια. Λατρεύω τη ζωντάνια και το πάθος σου, τη γλυκύτητα και τη δημιουργικότητα που έχεις. Λατρεύω τα πάντα σε σένα. Κοριτσάκι μου, δεν είσαι απλά όμορφη, είσαι η απόλυτη ομορφιά στα μάτια μου. Είσαι μαγική.

Ήσουν και είσαι πολλά περισσότερα απ’ όσα είχα ευχηθεί ή ονειρευτεί.

Σ’ αγαπώ,

η μαμά σου».

tags:






tags: