SEARCH

Πεντανόστιμα κεφτεδάκια μανιταριών με δροσιστική σαλάτα αγγουριού!

Από τη *Θέμιδα Καρδιόλακα

Ξέρετε τι μου θυμίζουν τα κεφτεδάκια; Την γιαγιά μου την Αναστασία και το ταπεράκι που έφτιαχνε για το ταξίδι μας προς την Νάξο. Και της λέγαμε με τις ξαδέλφες μου να μη μας τα φτιάχνει, γιατί ντρεπόμασταν να ανοίγουμε ταπεράκια μέσα στο πλοίο. Εκείνη όμως πάντα τα ετοίμαζε (μαζί και με άλλα εδέσματα) και όταν έφτανε η ώρα που γουργούριζε το στομάχι μας τα τιμούσαμε δεόντως, χωρίς καμία έγνοια για το τι θα έλεγαν οι διπλανοί μας (άσε που νομίζω ότι τα λιγουρευόντουσαν και αυτοί!)

Τα κεφτεδάκια είναι ομολογουμένως ένα φαγητό που αγαπάνε όλα τα παιδιά. Και ακριβώς επειδή είναι ένα φαγητό που γίνεται με κιμά, έχουμε τη δυνατότητα να "κρύψουμε" μέσα ό,τι λαχανικό τραβάει η όρεξή μας. Και αυτά τα φαγητά τα αγαπάμε περισσότερο απ' όλα εμείς οι μαμάδες ;). Σε αυτά τα κεφτεδάκια λοιπόν, έχω κρύψει ένα λαχανικό το οποίο είναι τρομερά θρεπτικό και ομολογουμένως δεν είναι από τα αγαπημένα των παιδιών (εγώ το λατρεύω φυσικά): μανιτάρια.

Επειδή πάνω απ' όλα μας ενδιαφέρει τα παιδιά μας να τρώνε υγιεινά και να θέτουμε τις σωστές βάσεις για την ανάπτυξή τους, αλλά και για τις διατροφικές τους συνήθειες, αυτά τα κεφτεδάκια δεν τα τηγανίζουμε. Οh yeah! Τα ψήνουμε στο φούρνο και όχι μόνο γλιτώνουμε όλα τα αρνητικά του τηγανίσματος, αλλά έχουμε φτιάξει και τα πιο ζουμερά κεφτεδάκια ever! Τα οποία θα τα συνοδέψετε με μία φοβερά δροσιστική σαλάτα αγγουριού και θα έχετε ένα τέλειο καλοκαιρινό και υγιεινότατο γεύμα!

Τι χρειαζόμαστε

ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ

  • 1 κιλό βόειο κρέας
  • 80 γρ. μανιτάρια λευκά
  • 2 σύκα αποξηραμένα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 αυγό
  • 1 φρατζόλα ψωμί μπαγιάτικο
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.σ. μαγειρική σόδα
  • 2 κ.σ. δυόσμο φρέσκο
  • 3 κ.σ. μαϊντανό
  • Λίγη ρίγανη
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγο φρέσκο πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΑΤΑ

  • 2 αγγούρια
  • 1 ώριμο αβοκάντο
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 2 κ.σ. άνηθο
  • 1 κ.γλ. χυμό λεμόνι
  • 3 κ.σ. γιαούρτι
  • 2 κ.σ. μαγιονέζα
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγο φρέσκο πιπέρι
Τι κάνουμε

ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ

  1. Βάζουμε σε μία λεκάνη το ψωμί να μουλιάσει.
    Αφαιρούμε την ψύχα και την στύβουμε στα χέρια μας για να φύγουν τα νερά.
    Χρησιμοποιούμε περίπου 1 ½ κούπα από αυτήν.
  2. Πολτοποιούμε στο μούλτι τα μανιτάρια, τα σύκα, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  3. Ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ όλα τα υλικά και ανακατεύουμε. Πλάθουμε το μείγμα σε κεφτεδάκια (περίπου 20 τμχ).
  4. Τοποθετούμε τα κεφτεδάκια σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, για 25-35’ (τα γυρίζουμε μόλις πάρουν χρώμα από τη μία μεριά).

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΑΤΑ

  1. Κόβουμε τα λαχανικά και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Σε ένα μικρότερο μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, τον χυμό λεμονιού, τον άνηθο και το αλατοπίπερο.
  3. Περιχύνουμε το dressing στη σαλάτα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε μαζί με τα ζεστά κεφτεδάκια! Προαιρετικά - βάζουμε τη σαλάτα για 30’ στο ψυγείο για να είναι ακόμη πιο δροσερή.

*H Θέμις Καρδιόλακα είναι σεφ και blogger του mamaknows.gr. Eχει γράψει τα βιβλία "Μαμά δεν τρώω πράσινα",  "Όχι πια γλουτένη , μαμά", "Τι θα φάω στο σχολείο, μαμά;"

 

 

 

 

 

 

tags:


tags: