Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: 4+1 υγιεινές συνταγές γλυκών που θα γλείφουν τα δαχτυλάκια τους!
Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση
Από τη *Θέμιδα Καρδιόλακα
Τα καλύτερα pancakes χωρίς γλουτένη
Τι χρειαζόμαστε
- 240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη
- 3 αυγά
- 3 κ.σ. ζάχαρη
- ¼ κ.γλ. αλάτι
- 250 γρ. γιαούρτι
- 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 150 ml. γάλα με χαμηλά λιπαρά
- Βούτυρο ή λάδι για τηγάνισμα
Τι κάνουμε
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη σόδα μέχρι να φουσκώσει λίγο.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το χέρι μας ελαφρά μέχρι να αφρατέψει (ένα λεπτό περίπου).
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλάτι και τα ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα (δε θέλουμε να αφρατέψουν).
- Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε σιγά-σιγά και το αλεύρι και συνεχίζουμε να ανακετεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί (η υφή του θα πρέπει να είναι σαν κρέμα μωρού).
- Σε ένα τηγανάκι βάζουμε ελάχιστο λάδι ή βούτυρο (ίσα ίσα για να μην κολλήσουν τα pancakes) και προσθέτουμε από το μείγμα 2 κ.σ.
- Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει και από τις 2 πλευρές.
- Σερβίρουμε με μέλι, αυγά, φρούτα, γιαούρτι ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή μας.
Σημειώσεις
- Το μείγμα μπορεί να διατηρηθεί για 2 ημέρες στο ψυγείο.
Το πιο ωραίο σοκολατένιο cake ψυγείου χωρίς ζάχαρη
«Αντί για βερίκοκα, βάζουμε αποξηραμένα δαμάσκηνα. Ή και τα δύο μαζί.»
Μερίδες: 10-12 άτομα
Τι χρειαζόμαστε
- 400 γρ. μπισκότα τύπου Digestive ή μπισκότα χωρίς γλουτένη
- 120 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα
- 175 γρ. κουβερτούρα
- 150 γρ. βούτυρο
- 2 κ.σ. μέλι
Τι κάνουμε
- Βάζουμε σε μία πλαστική σακούλα τα μπισκότα και τα θρυμματίζουμε με έναν πλάστη.
- Κόβουμε τα βερίκοκα σε κυβάκια.
- Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με τα βερίκοκα και τα ανακατεύουμε.
- Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι την κουβερτούρα, το βούτυρο και το μέλι. Τα ρίχνουμε στο μπολ καλύπτοντας με σοκολάτα όλα τα μπισκότα και τα βερίκοκα.
- Βάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα για κέικ στην οποία έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και το αφήνουμε όλο το βράδυ στο ψυγείο.
Μηλόπιτα
«Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα 6 μήλα με 6 άλλα φρούτα (π.χ. 3 μήλα, 2 αχλάδια, 1 μπανάνα ή ό,τι άλλο συνδυασμό θέλετε).»
Μερίδες: 10-12 άτομα
Χρόνος προετοιμασίας: 90 λεπτά
Τι χρειαζόμαστε
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- 6 μήλα πράσινα
- 1 στικ κανέλας
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 1 κούπα ζάχαρη καστανή
- 1 κούπα νερό
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 φλ. καφέ κονιάκ
Τι κάνουμε
- ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Βάζουμε τα μήλα μαζί με τις κανέλες, τη ζάχαρη και το νερό σε ένα κατσαρολάκι να σιγοβράζουν μέχρι να μαλακώσουν πολύ (περίπου 40-45 λεπτά).
Αν δεν έχουν πιει το ζουμί τους, τα στραγγίζουμε.
- ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΥΜΗ
Σε ένα μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη.
- Ρίχνουμε το κονιάκ και τη βανίλια.
- Βγάζουμε το μείγμα από το μίξερ και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, πλάθοντας με το χέρι, μέχρι το ζυμάρι να μην κολλάει στα δάχτυλά μας.
- ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΤΑ
Βγάζουμε το 1/3 του ζυμαριού στην άκρη και το υπόλοιπο το απλώνουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι, δημιουργώντας ένα «τοιχάκι» (για να μπει μέσα η γέμιση)
- Γεμίζουμε με τα μήλα και απλώνουμε.
- Με το υπόλοιπο ζυμάρι φτιάχνουμε λεπτά μπαστουνάκια και τα τοποθετούμε επάνω από τη γέμιση.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά στους 190°C στις αντιστάσεις.
Σοκολατένια muffins με κολοκυθάκι και καρότο
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Τι χρειαζόμαστε
- 2 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3/4 κούπας κακάο
- 1 κ.γλ. baking powder
- 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 1/4 κ.γλ. αλάτι
- 1 1/4 κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 1/2 κούπας ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1/2 κούπα γιαούρτι
- 1/2 κούπα κολοκυθάκι τριμμένο
- 1/2 κούπα καρότο τριμμένο
Τι κάνουμε
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κακάο, το baking powder, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
- Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και χτυπάμε καλά.
- Ρίχνουμε τη βανίλια.
- Ρίχνουμε το μείγμα του αλευριού στον κάδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Προσθέτουμε και το γιαούρτι.
- Όταν το μείγμα γίνει ομοιογενές, ρίχνουμε μέσα το κολοκυθάκι και το καρότο και τα ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
- Γεμίζουμε τις ειδικές θήκες για muffins, στις οποίες έχουμε βάλει τα ειδικά χαρτάκια, με το μείγμα κατά τα 2/3.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 περίπου λεπτά (μέχρι να βάλουμε μία οδοντογλυφίδα μέσα, που πρέπει να βγει καθαρή).
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν για 15 λεπτά και τα αφαιρούμε από τις θήκες.
Επιδόρπιο γιαουρτιού σε ποτηράκι
"Μπορεί να γίνει με ό,τι φρούτο τραβάει η όρεξή μας."
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Μερίδες: 3 άτομα
Τι χρειαζόμαστε
- 50 γρ. νιφάδες βρώμης
- 2 κ.σ. ηλιόσπορος
- 1 κ.σ. κολοκυθόσπορος
- 3 γεμάτες μέλι
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι
- 1 μπανάνα
- 1 ακτινίδιο
Τι κάνουμε
- Κόβουμε τη μπανάνα και το ακτινίδιο σε τετραγωνάκια.
- Τοποθετούμε τις νιφάδες βρώμης σε ένα τηγάνι και τις αφήνουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας για να μην καούν.
- Προσθέτουμε τον ηλιόσπορο και τον κολοκυθόσπορο, ανακατεύοντας μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα (3 λεπτά περίπου).
- Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε μέχρι να μελωθούν όλοι οι σπόροι και τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
- Τοποθετούμε σε ποτηράκια το μείγμα των σπόρων, από πάνω το γιαούρτι και από επάνω τα φρούτα.
*H Θέμις Καρδιόλακα είναι σεφ και blogger του mamaknows.gr. Eχει γράψει τα βιβλία "Μαμά δεν τρώω πράσινα", "Όχι πια γλουτένη , μαμά", "Τι θα φάω στο σχολείο, μαμά;"\