Ο μπαμπάς μας: Έτσι θα καταλάβεις ότι περνάει κρίση μέσης ηλικίας

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μπορεί οι γυναίκες να περνούν εμμηνόπαυση, και οι άντρες όμως περνούν την κρίση της μέσης ηλικίας. Γιατροί και ψυχολόγοι παραδέχονται, πια, πως η κρίση της μέσης ηλικίας αφορά και τους άντρες και μάλιστα, πως υπάρχουν κάποια συνηθισμένα συμπτώματα ή αλλαγές στον τρόπο συμπεριφοράς και τη διάθεση.

Σε έρευνα για τη μέση ηλικία που διεξήγαγε πριν κάποια χρόνια το Ίδρυμα Μακάρθουρ σε 8.000 Αμερικανούς, ηλικίας 25-74 βρέθηκε το εξής:


Ενώ όλοι αντιλαμβάνονταν τον όρο «κρίση μέσης ηλικίας», μόλις το 23% των ερωτηθέντων δήλωνε ότι έπασχε από αυτήν τη νόσο. Και μόλις το 8% θεωρούσε πως η κρίση συνδέεται με το γεγονός ότι γερνάει. Το υπόλοιπο 15% ένιωθε ότι η κρίση ήταν απόρροια συγκεκριμένων γεγονότων στη ζωή του.

Παραδόξως, οι περισσότεροι ανέφεραν μια αυξημένη αίσθηση ικανοποίησης στην περίοδο της μέσης ηλικίας. Τότε λοιπόν τι είναι αυτό που συντηρεί τον μύθο περί κρίσης μέσης ηλικίας;

Ο κύριος ύποπτος, είναι σύμφωνα με τους ειδικούς, η κουλτούρα μας, που δίνει έμφαση στη νεότητα και θεοποιεί το ασταμάτητο κυνήγι της νεότητας.

Σημάδια και συμπτώματα

-Ψάχνει διαρκώς αφορμές για καβγάδες.
-Συμπεριφέρεται σαν άλλος άνθρωπος.
-Δεν του αρέσει η δουλειά του.
-Παραπονιέται ότι η ζωή του είναι βαρετή.
-Αλλάζει η σχέση του με τα χρήματα.
-Θέλει να πουλήσει το σπίτι του και να αγοράσει ένα μικρό καταφύγιο στo βουνό ή στη θάλασσα.
-Δεν του αρέσει να μένει σπίτι.
-Θέλει σπορ αυτοκίνητο.
-Αλλάζει κούρεμα και χτένισμα, ξεκινά δίαιτα και γυμναστική.
-Λέει ότι έχει αποξενωθεί από τη σύζυγό του.
-Χρειάζεται χρόνο να σκεφτεί.
-Χρειάζεται περισσότερο «χώρο».
-Θέλει κάτι, αλλά δεν ξέρει ακριβώς τι.