Οι πρώτες συνταγές του μωρού σου! Oδηγίες βήμα, βήμα για αρχάριες μανούλες

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από την Ιουλία Ανωμερίτου

Το μωρό σου μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Αν έχει κλείσει τους πέντε μήνες, ήρθε η ώρα για το σπουδαίο πέρασμα στις στερεές τροφές (κρεμώδεις, για να ακριβολογούμε…) Οπλίσου με υπομονή και μπόλικες σαλιάρες και φτιάξε του τα πιο νόστιμα και θρεπτικά παιδικά γευματάκια!


Να θυμάσαι ότι κάθε νέο γεύμα εισάγεται στο μενού του παιδιού σταδιακά, ξεκινώντας, δηλαδή, με μικρή ποσότητα που αυξάνεται κάθε μέρα μέχρι να τρώει ολόκληρο το γεύμα στο τέλος περίπου της εβδομάδας. Κάθε φορά που εισάγεις μια νέα τροφή σε μικρή ποσότητα, το γεύμα του μωρού θα πρέπει να συμπληρώνεται με γάλα.

Κρέμα με ρυζάλευρο ή βανίλια (συνήθως ξεκινά από τις αρχές του έκτου μήνα)

Για την κρέμα θα χρειαστείς 40 γραμμάρια χλιαρό νερό με 2 κουταλιές σκόνη για την πρώτη μέρα, ποσότητα την οποία θα αυξάνεις ανά 40 γραμμάρια νερό και 2 κουταλιές σκόνη κάθε μέρα, μέχρι το πλήρες γεύμα την τέταρτη μέρα (180 γραμ. νερό και 8 κουταλιές σκόνη).

Φρουτόκρεμα (συνήθως ξεκινά από τα μέσα του έκτου μήνα)

Ξεκινάμε δίνοντας λίγο φρούτο λιωμένο στο μπλέντερ, με την εξής σειρά: μήλο, αχλάδι, μπανάνα, πορτοκάλι (για δύο μέρες κάθε φρούτο χωριστά). Στη συνέχεια, δίνουμε όλα μαζί τα φρούτα σαν φρουτόκρεμα (1/2 αχλάδι, ½ μπανάνα, ½ μήλο, 50 γρ. χυμός πορτοκάλι, όλα μαζί στο μπλέντερ). Ξεκινάμε με μικρή ποσότητα την πρώτη μέρα και σταδιακά την αυξάνουμε μέχρι να φάει όλο το γεύμα (150 γραμμάρια) στο τέλος της εβδομάδας. Το καλοκαίρι μπορούμε να δώσουμε και φρούτα εποχής, όπως καρπούζι, ροδάκινο κ.α.

Οι πρώτες συνταγές του μωρού σου! Oδηγίες βήμα, βήμα για αρχάριες μανούλεςΧορτόσουπα (συνήθως προς το τέλος του έκτου μήνα)

Θα χρειαστούμε μία πατάτα, ένα καρότο και 3-4 λαχανικά εποχής (κολοκύθι, σέλινο, κρεμμύδι, κουνουπίδι, μπρόκολο, σπανάκι, φρέσκια λιωμένη ντομάτα, παντζάρι, μελιτζάνα, πιπεριά). Βράζουμε τα λαχανικά για 30-40 λεπτά και μετά τα αλέθουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε 2 κουταλάκια ελαιόλαδο και προαιρετικά λόγο λεμόνι. Αρχίζουμε με μικρή ποσότητα χορτόσουπας, την οποία αυξάνουμε σταδιακά κάθε μέρα, μέχρι να φάει όλο το γεύμα (180-200γρ.).

Κρεατοχορτόσουπα (συνήθως από τον έβδομο μήνα)

Θα χρειαστούμε 50 γρ. κρέας (άπαχο μοσχάρι ή κοτόπουλο χωρίς πέτσα). 1 πατάτα, 1 κολοκύθι, 1 καρότο και 1 κλαρί σέλινο ή μαϊντανό. Βράζουμε το κρέας για μισή ώρα και προσθέτουμε τα λαχανικά για ακόμα μισή ώρα. Ρίχνουμε 1 κουταλιά λάδι και προαιρετικά λίγο λεμόνι και τα αλέθουμε στο μπλέντερ. Ξεκινάμε με δύο κουταλιές την πρώτη μέρα, 4 κουταλιές τη δεύτερη, μέχρι να φάει όλο το γεύμα στο τέλος της εβδομάδας. Από τη δεύτερη εβδομάδα, μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 κουταλιές φρέσκια ντομάτα χωρίς φλούδα και ½ κρεμμύδι ξερό.

Αυγό (συνήθως από τον όγδοο μήνα)

Βράζουμε το αυγό για 5 λεπτά περίπου, αφαιρούμε τον κρόκο και τον λιώνουμε με ένα πηρουνάκι. Δίνουμε στο μωρό 1 κουταλάκι από τον κρόκο την πρώτη μέρα, 2 κουταλάκια τη δεύτερη, μέχρι να τρώει ολόκληρο τον κρόκο. Από τα μέσα του όγδοου μήνα, δίνουμε σταδιακά και το ασπράδι από το αυγό. Το μωράκι μπορεί να τρώει ένα αυγό μέρα παρά μέρα, λιωμένο με λίγο ψωμί και 1 κουταλάκι λάδι.

Ψαρόσουπα (συνήθως από τον δωδέκατο μήνα)

Θα χρειαστούμε ένα μέτριο, φρέσκο, άπαχο ψάρι, όπως ο βακαλάος ή το λιθρίνι και μια μερίδα βραστά λαχανικά (όπως στις προηγούμενες σούπες). Βράζουμε το ψάρι, αφαιρούμε προσεκτικά τα κόκκαλα και το περνάμε από το μπλέντερ μαζί με τα λαχανικά, λίγο λάδι και λίγο λεμόνι.

Να θυμάστε: συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για το πότε ακριβώς μπορείτε να  εισάγετε οποιαδήποτε νέα τροφή στη διατροφή του μωρού σας!

Καλή του όρεξη!