Επίδομα γέννησης: Τι αποφασίστηκε για τα εισοδηματικά κριτήρια

Δημοσιεύθηκε στις

Το πλαίσιο για το επίδομα γέννησης παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το ύψος του επιδόματος ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και χορηγείται για τα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2020, με απλοποιημένη διαδικασία χορήγησης και σε ευρύ κύκλο δικαιούχων.


Το εισοδηματικό κριτήριο λήψης του επιδόματος ανέρχεται σε 70.000 ευρώ για ένα νέο ζευγάρι που κάνει το πρώτο του παιδί (40.000 ευρώ ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος), ενώ ειδική μέριμνα έχει ληφθεί κατά τον υπολογισμό του για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «το επίδομα γέννησης είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για το δημογραφικό.

Ενός σχεδίου που συμπληρώνεται από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, από καλύτερη ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, από μεταρρυθμίσεις που φέρνουν επενδύσεις και δουλειές οι οποίες δίνουν καλύτερη προοπτική και τελικά ελπίδα για καλύτερη ζωή».

Από την πλευρά τους, ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης και η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου σημείωσαν πως με το νομοσχέδιο εισάγονται στοχευμένες παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση μίας έμπρακτης πολιτικής ενίσχυσης της οικογένειας και του παιδιού ενώ θεσμοθετείται για πρώτη φορά επίδομα γέννησης ως μέτρο δημογραφικής πολιτικής.

Παράλληλα ανέφεραν ότι επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός της επιδοματικής πολιτικής για την οικογένεια, αλλά και η προσαρμογή της στις ανάγκες του σήμερα.