Γιατί τα παιδιά χρειάζεται να κάνουν τόσα πολλά εμβόλια;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

“Γιατί πρέπει να εμβολιάσω το παιδί μου; Τι προσφέρει ο εμβολιασμός; Μήπως οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι από τα οφέλη;” Πολλοί είναι οι γονείς που συχνά αναρωτιούνται γιατί τα παιδιά τους πρέπει να κάνουν τόσα εμβόλια και αν μέσω του εμβολιασμού επιτυγχάνεται πλήρως η προστασία των μικρών και από ποιους παθογόνους παράγοντες. Επειδή, λοιπόν, η άνοιξη που είναι η βασική περίοδος του εμβολιασμού έχει φτάσει και αρκετοί είναι εκείνοι που ακόμη κρατούν τις επιφυλάξεις τους ή δεν έχουν πλήρη εικόνα της πρακτικής και των πλεονεκτημάτων της,ο παιδίατρος του TLIFE Δρ. Σπύρος Μαζάνης δίνει βασικές και καθοριστικές οδηγίες:

Επειδή κάθε παιδί έχει δικαίωμα σε ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή του, οφείλουμε σαν χώρα να ευαισθητοποιούμε τους γονείς γύρω από τη σημασία των προγραμμάτων εμβολιασμού.


Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν πρώτον είναι τελικά όλα αυτά τα “τσιμπήματα” απαραίτητα, δεύτερον αν πρέπει να εμβολιαστεί ένα παιδί για μια ασθένεια που δεν υπάρχει πια και τρίτον γιατί όλο και πιο νέα εμβόλια προστίθενται στα προγράμματα υποχρεωτικών εμβολίων.

Οι νέοι γονείς έχουν δίκιο, αλλά η απάντηση είναι μία: τα εμβόλια γίνονται, διότι αν σταματήσουν θα επανεμφανιστούν σοβαρές επιδημίες ασθενειών που κοστίζουν ζωές παιδιών ή αφήνουν νευρομυϊκά προβλήματα όπως παράλυση, πνευματική καθυστέρηση και άλλα. Κατά συνέπεια, μία μικρή, αιρετική μερίδα ανθρώπων που αποκαλούνται “αντιεμβολιαστικό λόμπι” εκμεταλλεύονται το γεγονός πως ο υπόλοιπος πληθυσμός εμβολιάζεται και συμπεριφέρονται ανεύθυνα για την προστασία της υγείας του παιδιού τους, αλλά και για όλους τους άλλους που φροντίζουν να είναι συνεπείς στο πρόγραμμα εμβολιασμών.

Γιατί τα εμβόλια ξεκινούν από τόσο μικρή ηλικία;

Ένας λόγος είναι για να “οχυρωθεί” από την αρχή το παιδί ενάντια σε ασθένειες που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή του. Ο άλλος λόγος είναι ότι στη βρεφική ηλικία οι ασθένειες αυτές μπορεί να έχουν χειρότερες επιπλοκές, εξαιτίας του ανώριμου ακόμα ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού.

Γιατί τα παιδιά χρειάζονται τόσα πολλά εμβόλια;

Υπάρχουν τουλάχιστον 12 σοβαρές ασθένειες τις οποίες προλαμβάνουν τα εμβόλια. Απαιτείται τουλάχιστον μία δόση για καθένα από αυτά, ενώ για κάποια απαιτείται και επανάληψη. Παρ' όλα αυτά, έχουν αναπτυχθεί συζευγμένα εμβόλια, δηλαδή για την πρόληψη δύο, τριών ή και παραπάνω διαφορετικών ασθενειών ή εμβόλια πολυδύναμα, δηλαδή αυτά που αντιμετωπίζουν διαφορετικά στελέχη του μικροβίου, ενώ στο μέλλον αναμένεται να αναπτυχθούν και άλλα συζευγμένα με σκοπό να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα με τα λιγότερα “τσιμπήματα”.

Ποιες είναι οι ασθένειες που προλαμβάνονται από τα εμβόλια της παιδικής ηλικίας;

Από τη βρεφική ηλικία έως και την ενήλικη ζωή ο εμβολιασμός προστατεύει από νοσήματα όπως: διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμοβλογιά, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, πολιομυελίτιδα, γαστρεντερίτιδα από ροταϊό, ηπατίτιδα Α και Β, λοιμώξεις από HPV (καρκίνος των γεννητικών οργάνων) και γρίπη.

Πριν από την εφαρμογή του υποχρεωτικού παιδικού εμβολιασμού, τα μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελούσαν την κύρια αιτία θανάτου κατά την παιδική ηλικία σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε μία από αυτές τις ασθένειες, παρ' όλο που δεν είναι τόσο διαδεδομένες όσο στο παρελθόν (χάρη φυσικά στον εμβολιασμό), μπορεί αν αναπτύξει επιπλοκές να απειλήσει τη ζωή του παιδιού. Αν και αυτό δεν συμβαίνει, πάντα υπάρχει αυτή η στατιστική πιθανότητα και στόχος μας είναι να εξαιρούμε από τη ζωή ενός παιδιού κάθε πιθανότητα κινδύνου.

Τι πιθανότητες έχει ένα παιδί να κολλήσει τις εν λόγω ασθένειες αν δεν εμβολιαστεί;

Αν και μερικές από αυτές τις ασθένειες έχουν εκλείψει και άλλες δεν απαντώνται συχνά, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης, ιδιαίτερα λόγω της ανομοιογένειας του πληθυσμού και των μετακινήσεων ομάδων που δεν έχουν εμβολιαστεί. Ακόμα, όμως, και αν είναι μικρή η πιθανότητα, το παιδί πρέπει να είναι “οχυρωμένο”.

Αν καθυστερήσει μία δόση του εμβολίου που έχει ήδη κάνει το παιδί, πειράζει;

Αν και οι δόσεις που έχει κάνει το παιδί το προστατεύουν, είναι σημαντικό να ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός, ώστε να εξασφαλιστεί το μέγιστο της αποτελεσματικότητας του εμβολίου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερήσει ένας γονιός τα εμβόλια του παιδιού του και να μην είναι συνεπής. Τα εμβόλια καλύπτονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας δωρεάν, και ακόμη κι αν κάποιος είναι ανασφάλιστος υπάρχουν μονάδες για ευπαθείς ομάδες που αναλαμβάνουν τον εμβολιασμό των παιδιών.