Άμμος και ξαπλώστρες: Πόσο επικίνδυνη είναι η επαφή μαζί τους;

Δημοσιεύθηκε στις

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και των διακοπών είναι πολύ πιθανό να εντοπιστούν είτε δερματικές, είτε άλλες μικρομολύνσεις στο σώμα των παιδιών. Η συνεχής έκθεση τόσο στον ήλιο, αλλά κυρίως στην άμμο και τις κοινόχρηστες ξαπλώστρες των παραλιών μπορεί να είναι υπεύθυνοι παράγοντες για τα διάφορα συμπτώματα που ίσως εμφανιστούν στο παιδί. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί ποιες είναι οι αιτίες και γιατί η αμμουδιές και τα καθίσματα των πλαζ δεν είναι ό,τι πιο ασφαλές υπάρχει:

Τα παιχνίδια στην άμμο και η ξεκούραση στις ξαπλώστρες είναι συνυφασμένα με την ψυχαγωγία του καλοκαιριού. Ωστόσο, τόσο το ένα, όσο και το άλλο κρύβουν πολλούς κινδύνους για μολύνσεις που μπορεί να κάνουν δύσκολη τη ζωή των παιδιών και των γονιών τους.


Η άμμος και οι ξαπλώστρες δεν είναι αποστειρωμένα και επομένως δεν είναι καθαρά. Το βρεγμένο μαγιό και το βρεγμένο δέρμα είναι ό,τι πρέπει για να “κολλήσουν” τα μικρόβια και να περάσουν μέσα στον οργανισμό του παιδιού και ειδικά στην περιοχή γύρω και μέσα στα γεννητικά όργανα.

Τι μπορεί να πάθει από την άμμο και τις ξαπλώστρες το παιδί

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από την απευθείας επαφή με την άμμο και τις ξαπλώστρες είναι:

Ουρολοιμώξεις:
Πάρα πολύ εύκολα τα μικρόβια μπορεί να περάσουν στα γεννητικά όργανα των παιδιών και να προκαλέσουν μόλυνση στο ουροποιητικό σύστημα. Ιδιαίτερα ευπαθή είναι τα κορίτσια, διότι το μήκος της ουρήθρας τους είναι πολύ μικρότερο από εκείνο των αγοριών.

Μυρμηγκιές:
Ο ιός της μυρμηγκιάς συνήθως μεταφέρεται από έναν άνθρωπο σε άλλο άνθρωπο. Είναι, λοιπόν, πολύ εύκολο να κολλήσει το σώμα του παιδιού που έρχεται σε επαφή με μια ξαπλώστρα, όπου προηγουμένως είχε ξαπλώσει ένας φορέας ή από την άμμο που ξαπλώνει ή παίζει.

Μολυσματική τέρμινθος:
Είναι ένας ιός που αφού εισχωρήσει στο δέρμα του παιδιού αρχίζει να μεταφέρεται σε άλλα σημεία και αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως τότε μπορεί να γεμίσει όλο το σώμα. Εμφανίζονται σαν σπυράκια με άσπρο κεφαλάκι τα οποία δεν έχουν υγρό και δεν σπάνε.

Μύκητες:
Οι μύκητες χωρίζονται στους ανθρωπόφιλους (δηλαδή σε αυτούς που μεταφέρονται από άνθρωπο σε άνθρωπο), σε ζωόφιλους (δηλαδή αυτούς που μεταφέρονται από τα ζώα στους ανθρώπους) και τους γεώφιλους (δηλαδή σε αυτούς που μεταφέρονται από το χώμα και την άμμο στον άνθρωπο). Προκαλούν μυκητιάσεις στο δέρμα, αλλά και στο τριχωτό του κεφαλιού.

Κόκκοι:
Είναι μικρόβια με κυριότερο εκπρόσωπο τον σταφυλόκκοκο. Βρίσκονται παντού στο χώμα, στην άμμο και τις ξαπλώστρες, μεταδίδονται ραγδαία και προχωρούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Πώς θα προφυλάξετε τα παιδιά:

δεν πρέπει να παίζουν ή να κάθονται γυμνά στην άμμο και τις ξαπλώστρες
δεν πρέπει να μένουν με το μαγιό στην παραλία,μ παρά μόνο αν μπαινοβγαίνουν στο νερό
δεν πρέπει να ξαπλώνουν στις ξαπλώστρες χωρίς να έχει τοποθετηθεί κάποια πετσέτα ή ψάθα
στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να φοράνε σορτσάκι και μπλουζάκι