Videogames αυτή η... μάστιγα: Πως οι γονείς θα προστατεύσουν τα παιδιά

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια τα παιδιά αφιερώνουν τον ελεύθερο (;) χρόνο τους στο videogames. Εμεις μπορεί να μην μαζεύομασταν στο σπίτι αν δεν νύχτωνε, όωμς σήμερα οι έφηβοι, αλλά και μικρότερες ηλικίες διασκεδάζουν περνώντας ώρες ατελείωτες μπροστά στις οθόνες. Σίγουρα όλοι έχουμε στο περιβάλλον μας ή έχουμε ακούσει για παιδιά που ξημεροβραδιάζονται κυριολεκτικά παίζοντας fotnite ή άλλα γνωστά παιχνίδια.

Εκεί πρέπει να επέμβουμε, ως γονείς, και να βοηθήσουμε το παιδί να... απεξαρτηθεί από τις... οθόνες.


«Αν τα παιδιά αφιερώνουν πάρα πολύ χρόνο στα ψηφιακά παιχνίδια και λιώνουν ώρες μπροστά στην παιχνιδοκονσόλα, στον υπολογιστή ή στο κινητό και στα social media, ίσως έχουν αποκτήσει τη διαταραχή ψηφιακού παιχνιδίου» σημείωσε γνωστός Ψυχίατρος Δημήτρης Παπαδημητριάδης στο Mega.

Σύμφωνα με τον ειδικό, για να διαγνωστεί αυτή η διαταραχή, πρέπει η εξαρτητική συμπεριφορά στο διαδίκτυο να επιφέρει σημαντική βλάβη σε νευραλγικούς τομείς της ζωής των παιδιών «που να είναι μάλιστα αρκετά σαφείς τους τελευταίους 12 μήνες».

Όπως ανέφερε ο ψυχίατρος, η συγκεκριμένη διαταραχή σχετίζεται με την έκκριση ντοπαμίνης που διεγείρεται όταν το παιδί παίρνει likes ή κερδίζει σε ένα παιχνίδι.

Έτσι, ο ειδικός, προτρέπει τους γονείς να θεσπίσουν «συμβόλαια» με τα παιδιά τους, όπου άλλες θετικές παροχές ανταλλάσσονται με την μείωση του χρόνου ενασχόλησής τους με το διαδίκτυο.