Ταξίδι... στο διάστημα για τα παιδιά από το Εθνικό Αστεροσκοπείο

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Παιδιά θέλετε να εξερευνήσετε το διάστημα; Οι αστρονόμοι του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καλούν τους νεαρούς εξερευνητές του διαστήματος σ' ένα νέο αστρονομικό ταξίδι γνώσης.

Δύο νέοι κύκλοι σεμιναρίων Αστρονομίας για παιδιά ηλικίας 7 έως 11 ετών θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.


Στην διάρκεια των μαθημάτων οι μικροί «εξερευνητές του διαστήματος» θα αντιμετωπίσουν ερωτήματα όπως: Πώς δημιουργείται το σέλας; Υπάρχει νερό στη Σελήνη; Ο Δίας έχει μαγνητικό πεδίο; Πως θα βλέπαμε ένα ηλιοβασίλεμα στον Άρη; Μέχρι που έχει φτάσει η πιο απομακρυσμένη διαστημική αποστολή; Τί είναι ένα αστρικό σμήνος ή ένας γαλαξίας; Πως δημιουργήθηκαν οι γαλαξίες που παρατηρούμε από τα τηλεσκόπιά μας και πως είναι κατανεμημένοι στο Σύμπαν; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν.

Το πρόγραμμα είναι δομημένο σε δύο κύκλους σεμιναρίων. Κάθε κύκλος περιλαμβάνει 4 διαδικτυακές συναντήσεις που ολοκληρώνονται με παρατήρηση, επίσης διαδικτυακή, από τηλεσκόπιο. Φυσικά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, οι νεαροί μαθητές θα μπορέσουν να επισκεφθούν και δια ζώσης το Αστεροσκοπείο και να παρατηρήσουν τον ουρανό μέσα από το φακό του ιστορικού τηλεσκοπίου Δωρίδη, στον λόφο της Πνύκας.

Ταξίδι... στο διάστημα για τα παιδιά  από το Εθνικό Αστεροσκοπείο

Πρόγραμμα: Θεματικές ενότητες- εισηγητές

Εξερευνώντας το Διάστημα - Α΄ Κύκλος

Σάββατο 20/02, 27/02, 06/03 ώρα 11:00 και Δευτέρα 8/03, ώρα 19:00

Οι θεματικές που θα καλυφθούν στον Α’ κύκλο αφορούν

- Σχέσεις Ηλίου - Γης και Διαστημικός Καιρός

- Ηλιακό Σύστημα και Διαστημικές Αποστολές

- Αστέρια και Γαλαξίες

- Παρατήρηση από το τηλεσκόπιο

Εξερευνώντας το Διάστημα - Β΄ Κύκλος

Σάββατο 13/03, 20/03, 27/03, ώρα 11:00 και Δευτέρα 29/03, ώρα 20:00

Οι θεματικές που θα καλυφθούν στον Β’ κύκλο αφορούν

- Οι Αστερισμοί του Ουρανού και η Μυθολογία τους

- Εξωγαλαξιακή Αστρονομία και Σύμπαν

- Εξερεύνηση του Διαστήματος – Αποστολές του Μέλλοντος

- Παρατήρηση από το τηλεσκόπιο

Στον Β’ κύκλο του προγράμματος ενδείκνυται να συμμετέχουν μαθητές που έχουν ήδη παρακολουθήσει τον Α’ κύκλο.

* Οι δράσεις αφορούν παιδιά ηλικίας 7 ως 11 ετών και θα διεξάγονται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ZOOM. Το συνολικό κόστος για κάθε κύκλο δράσεων ανέρχεται στα 30 ευρώ.

* Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κόστος και την διαδικασία συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2103490160 και 210 3490055, από Δευτέρα έως Παρασκευή (ώρες: 10:00 ‐ 14:00) ή στο e‐mail: drasi@noa.gr