Σοκαριστικό: Μελέτη δείχνει πως τα μωρά που ταΐζονται με μπιμπερό καταπίνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Οι γονείς κάνουν τα πάντα για να είναι υγιές το παιδί τους. Η διατήρηση της υγείας του, η προστασία του, και η προσπάθεια- όσο είναι δυνατόν- μη έκθεσης του σε βλαβερά υλικά αποτελεί το πιο σημαντικό θέμα για όλους τους γονείς. Σίγουρα αυτά που χρειάζονται περισσότερη προσοχή είναι τα μωρά αφού είναι πιο ευαίσθητα και ευάλωτα.

από τη Μαρία Αντωνίου


Έρευνα από Ιρλανδούς επιστήμονες λοιπόν που ορόσημο στην κατανόηση την ανθρώπινης έκθεσης στα μικροπλαστικά υποστηρίζει ότι τα μωρά που ταΐζονται με μπιμπερό καταπίνουν εκατομμύρια κομμάτια μικροπλαστικού καθημερινά. Αυτά τα κομμάτια απελευθερώνονται κατά την προετοιμασία του βρεφικού γάλακτος σε όσα μπιμπερό περιέχουν πολυπροπυλένιο.

Πιο συγκεκριμένα:

Οι ερευνητές του Κολεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου μελέτησαν δέκα διαφορετικά είδη μπιμπερό –τα πιο δημοφιλή στη διεθνή αγορά-. Τα μπιμπερό είτε ήταν φτιαγμένα από πολυπροπυλένιο, είτε περιείχαν κομμάτια από αυτό το υλικό.

Κατά την προετοιμασία του βρεφικού γάλατος, τα μπιμπερό απελευθερώνουν μικροπλαστικά σε ποσότητα που κυμαίνεται -ανάλογα με το μπουκάλι- από 1,3 έως 16,2 εκατομμύρια σωματίδια ανά λίτρο, καθώς επίσης τρισεκατομμύρια μικρότερα νανοπλαστικά. Η ποσότητα αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από την εκτιμώμενη μέση ετήσια κατανάλωση μικροπλαστικών της τάξης των 100.000 σωματιδίων για τους ενήλικες.

Η μελέτη διήρκησε τρεις εβδομάδες και τα μπιμπερό συνέχιζαν να απελευθερώνουν μικροπλαστικά για το χρονικό διάστημα αυτό.

Τόσο η θερμοκρασία της φόρμουλα όσο και του νερού για αποστείρωση του μπιμπερό επηρέαζαν την ποσότητα (όσο πιο ζεστό είναι το υγρό, τόσο αυξάνονται τα μικροπλαστικά). Για παράδειγμα, όταν η θερμοκρασία αυξάνει από τους 25 στους 95 βαθμούς Κελσίου, αυξάνει και η ποσότητα των μικροπλαστικών από 0,6 σε 55 εκατομμύρια σωματίδια ανά λίτρο.

Κατά μέσο όρο ένα μωρό εκτίθεται σε 1,5 εκατομμύρια σωματίδια μικροπλαστικού τη μέρα στη διάρκεια των πρώτων 12 μηνών διατροφής του με τη χρήση μπιμπερό από πολυπροπυλένιο. Τα μωρά στην Αφρική και στην Ασία εκτίθενται λιγότερο στα μικροπλαστικά, ενώ εκείνα στην Ευρώπη (2,6 εκατομμύρια ανά λίτρο), Βόρεια Αμερική (2,28 εκατ./λίτρο) και Αυστραλία (2,1 εκατ./λίτρο) περισσότερο.

Θα έχει αυτό το γεγονός επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου;

Η αλήθεια είναι πως μικροπλαστικά έχουν μέχρι στιγμής ανιχνευθεί σε θαλασσινά, λαχανικά, αλάτι, καθώς και ποτά-αναψυκτικά μέσα σε πλαστικό μπουκάλι.

Επομένως επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη πως επηρεάζουν τα μικροπλαστικά την ανθρώπινη υγεία αλλά κρίνουν πως σίγουρα πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε την έκθεση των μωρών σε μικροπλαστικά;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όπως γνωρίζουμε συμβουλεύει την αποστείρωση του μπιμπερό σε βραστό νερό και την ανάμιξη της «φόρμουλα» με ζεστό νερό σε ελάχιστη θερμοκρασία 70 βαθμών Κελσίου, ώστε να μειώνεται η ποσότητα βακτηρίων.

Όμως, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, οι συχνές μεταβολές στη θερμοκρασία και το μηχανικό στρες κατά το δυνατό κούνημα του μπιμπερό, μπορεί να οδηγήσουν σε απελευθέρωση μικροπλαστικών.

Σημαντικό είναι να έχουμε υπόψην μας ότι όταν όλο το μπιμπερό είναι φτιαγμένο από πολυπροπυλένιο και όχι μόνο κάποια μέρη του, τότε απελευθερώνει περισσότερα μικροπλαστικά.

Προτείνεται λοιπόν:

  1. Η αποστείρωση του μπιμπερό με βραστό νερό να γίνεται σε μη πλαστικό σκεύος (π.χ. γυάλινο ή από ανοξείδωτο χάλυβα), το ίδιο και η προετοιμασία του ζεστού νερού και του βρεφικού γάλατος.
  2. Να μη γίνεται δυνατό κούνημα του μπιμπερό, το οποίο πρέπει να αποτελείται από υψηλής ποιότητας υλικό.

Τέλος καθηγητής Τζον Μπόλαντ της Σχολής Χημείας του Κολλεγίου Τρίνιτι δήλωσε πως:

«Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε, είναι να ανησυχήσουμε άνευ λόγου τους γονείς, ιδίως από τη στιγμή που δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες για τις πιθανές συνέπειες των μικροπλαστικών στην υγεία των βρεφών. Όμως καλούμε τις αρμόδιες αρχές να επαναξιολογήσουν τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες για την προετοιμασία του γάλατος φόρμουλα, όταν γίνεται χρήση πλαστικών μπιμπερό. Είναι σημαντικό ότι βρήκαμε πως είναι δυνατό να μειωθεί ο κίνδυνος κατάποσης των μικροπλαστικών, αλλάζοντας τις πρακτικές της αποστείρωσης και της προετοιμασίας της φόρμουλα».