Σχολικές εξετάσεις: Tips πως τα παιδιά σας δεν θα νιώθουν πίεση κι άγχος

Δημοσιεύθηκε στις

Μια δύσκολη περίοδος για τα παιδιά, λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, είναι οι ενδοσχολικές εξετάσεις και οι Πανελλαδικές (για αυτούς της Γ' Λυκείου).

Πως θα βοηθήσουμε τα παιδιά να μην νιώθουν άγχος και πίεση, στην εξεταστική περίοδο; Η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου, έδωσε χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς, στην εκπομπή Μαμά-δες.


Μαζί της βλέπουμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας και να μην του μεταφέρουμε μεγαλύτερη πίεση στην ήδη αγχωτική περίοδο των σχολικών εξετάσεων.

«Είναι πολύ φυσιολογικό για ένα παιδί, να βιώνει κάθε φορά, την πρώτη φορά, οποιαδήποτε εμπειρία με ένα κλικ παραπάνω άγχος.

Το λίγο άγχος, θα πρέπει να ξέρουμε ότι είναι παραγωγικό. Το πολύ είναι αυτό που μας μπλοκάρει» εξηγεί η κ. Αργυρίου.

  • Φροντίζουμε λοιπόν, να μιλήσουμε με το παιδί μας, για τους παράγοντες εκείνους που το κάνουν να αισθάνεται αυτή τη δυσφορία.
  • Δεν βαφτίζουμε τα πάντα άγχος. Υπάρχουν και μέσα στη διάρκεια της ζωής, όταν δίνουμε  εξετάσεις, και περίοδοι που μπορεί να είναι ένας απλός προβληματισμός
  • Όταν εμείς οι ίδιοι νιώθουμε αγχωμένοι, όλο αυτό το άγχος δεν το μεταφέρουμε στο παιδί. Γιατί συνήθως τι συμβαίνει; Αγχωμένα παιδιά που δίνουν εξεταστική, αγχωμένοι γονείς από πίσω που πιέζουν το παιδί.
  • Φροντίζουμε εμείς οι ίδιοι να βιώνουμε όλο αυτό το κομμάτι που λέγεται εξετάσεις, με ένα τρόπο που να μην μεταφέρουμε όλη αυτή τη συναισθηματική ενέργεια στο παιδί.  
  • Εξηγούμε στο παιδί ότι είναι μόνο μια εξέταση, είναι μόνο ένα τεστ και δεν καθορίζει όλη μας τη ζωή. Και ότι η ζωή εν τέλει, είναι γεμάτη από τέτοιες μικρές εξετάσεις, που θα χρειαστεί να προσπαθούμε.  Σημασία, λοιπόν, έχει η προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα. Κι αυτό είναι κάτι που χρειάζεται στην περίοδο των εξετάσεων να επαναλαμβάνουμε τακτικά στο παιδί μας.