"Να χρησιμοποιήσω στράτα ή όχι;"

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ερώτηση:

"Ο γιος μου είναι 11 μηνών και έχει ήδη αρχίσει να κάνει 2-3 βηματάκια. Ο παιδίατρος μου είπε να μην χρησιμοποιήσω στράτα αλλά η πεθερά μου επιμένει ότι με την στράτα θα βοηθήσω το παιδί να περπατήσει πιο εύκολα και γρήγορα. Τι λέτε;".


Απάντηση:

Παλιά επικρατούσε η άποψη ότι η στράτα βοηθά τα παιδιά στα βήματα τους. Σήμερα ωστόσο δεν ενδείκνυται για πολλούς και διάφορους λόγος. Πρώτα από όλα με τη χρησιμοποίηση στράτας πολλά παιδιά τραυματίζονται με αποτέλεσμα είτε να νοσηλεύονται είτε να αγχώνονται στην προσπάθεια τους να περπατήσουν εξαιτίας του τραυματισμού.

Επίσης λανθασμένα υπάρχει η άποψη ότι αν βάλετε στην στράτα τα παιδιά σας θα περπατήσουν πιο γρήγορα καθώς τα παιδιά που χρησιμοποιούν στράτα για πολύ καιρό συνηθίζουν με αυτήν και έπειτα περπατούν στις μύτες για αρκετά χρόνια ( περίπου μέχρι την ηλικία των 4 ετών).

Με την στράτα το μωρό σας δεν μαθαίνει ούτε να κρατάει ισορροπία, ούτε να πέφτει, πράγματα απαραίτητα για να μάθει να περπατάει.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιήσετε στράτα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βοηθήσετε εσείς το παιδί σας να περπατήσει. Κρατήστε το κάτω από τις μασχάλες. Μην το τραβάτε  ποτέ από χέρι γιατί είναι ακόμη τόσο ευαίσθητα που μπορούν να τραυματιστούν.

Ένας αρχικός τρόπος για να το βοηθήσετε είναι να βάλετε έπιπλα κοντά το ένα στο άλλο για να μπορεί να πιάνετε και να κάνει κάποια βηματάκια. Σταδιακά απομακρύνετε τα έπιπλα και το ενθαρύνετε να έρθει προς τα εσάς ανοίγοντας τα χέρια σας για να το αγκαλιάσετε!

Η ηλικία που περπατάνε τα παιδιά είναι συνήθως από 9 έως 15 μηνών. Αυτό που χρειάζετε από μέρους σας είναι μεγάλη ενθάρυνση.