Προκαλούν επιθετικότητα οι βίαιες ταινίες?

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Πολλοί γονείς διαφωνούν για το αν πρέπει να αφήνουν τα παιδιά τους να βλέπουν βίαιες ταινίες όπως θρίλερ, αστυνομικές περιπέτειες δράσης και ταινίες τρόμου. Ορισμένοι πιστεύουν πως αν τα παιδιά τους βλέπουν συνέχεια τέτοιες ταινίες μπορεί να παρουσιάσουν επιθετική συμπεριφορά. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο;

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLOS One λέει πως όχι. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι βίαιες ταινίες μπορούν να εντείνουν την επιθετική συμπεριφορά ενός παιδιού μόνο αν το ίδιο το παιδί έχει επιθετικές τάσεις και είναι στο χαρακτήρα του να είναι επιθετικό. Αν το παιδί από τη φύση του είναι ήρεμο, μια βίαιη ταινία δεν μπορεί να το κάνει επιθετικό.


Στην έρευνα πήραν μέρος 54 υγιείς άντρες, κάποιοι από τους οποίους είχαν ιστορικό βίας ενώ άλλοι δεν είχαν κανένα περιστατικό επιθετικότητας στο μητρώο τους.Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν ειδικά scanners εγκεφάλου την ώρα που οι εθελοντές δεν έκανα τίποτα άλλο από το να κάθονται στον καναπέ και να βλέπουν μια αιματηρή ταινία τρόμου. Συμπέραναν πως η αντίδραση του εγκεφάλου στις βίαιες σκηνές εξαρτιόταν καθαρά από το αν ο άνθρωπος είναι βίαιος από τη φύση του ή όχι. Αυτοί που είχαν ιστορικό βίας είχαν την αντίστοιχη αντίδραση εγκεφάλου ενώ αυτοί που ήταν από τη φύση τους ήρεμοι δεν είχαν καμία απολύτως εγκεφαλική αντίδραση στις βίαιες σκηνές.