Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να διαβάζει μόνο του

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα άγχη που βασανίζει τους γονείς. Πώς θα μάθει το παιδί μου να διαβάζει μόνο του; Οι δικαιολογίες όπως, «Ο δάσκαλος δε μας έδωσε άσκηση για αύριο», ή «Ο δάσκαλος είπε ότι δεν είναι υποχρεωτικό να ολοκληρώσουμε αυτήν την εργασία» ακούγονται σίγουρα πολύ οικείες και φυσικά αποτελούν κάποια από τα πιο συχνά επιχειρήματα των παιδιών προκειμένου να αποφύγουν το διάβασμα.

Αν έχετε βαρεθεί να έρχεστε συνεχώς σε σύγκρουση με τα παιδιά σας για το διάβασμα, αν έχετε φτάσει στα όρια της απελπισίας με τον αγώνα που δίνετε καθημερινά για να «στρωθούν» στη μελέτη, οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία.


Το να πείσετε τα παιδιά σας να κάνουν από μόνα τους τα μαθήματα του σχολείου μπορεί να είναι μια εξαιρετικά δύσκολη πρόκληση ωστόσο με υπομονή είναι ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί.

Τι πρέπει να κάνετε; Καταρχάς να αλλάξετε στάση. Όσο το παιδί σας βλέπει γεμάτους άγχος και νεύρα αντιμετωπίζει αρνητικά το διάβασμα. Αν θέλετε πραγματικά να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, χρειάζεται να κάνετε ένα βήμα πίσω. Αν έχετε εσείς διαρκώς τον έλεγχο στα μαθήματά του, κάποια στιγμή, σε μία μάχη μεταξύ σας, αυτό θα στραφεί εναντίον σας.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι πολλοί γονείς θεωρούν ότι το διάβασμα του παιδιού  είναι δικό τους καθήκον, η πραγματικότητα είναι άλλη. Οι γονείς οφείλουν να ενθαρρύνουν και να ενισχύσουν την αυτονομία του παιδιού.

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να διαβάζει μόνο του

Το θέμα του διαβάσματος στο σπίτι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την υπευθυνότητα και την ανάληψη ευθύνης τονίζει η Οικογενειακή Σύμβουλος/Συγγραφέας Ερατώ Χατζημιχαλάκη.

Ας δούμε λοιπόν πρώτα ποια είναι τα συνήθη λάθη που κάνουν οι γονείς:

Οι γονείς ταυτίζονται τόσο πολύ με το παιδί τους θεωρώντας το προέκταση του εαυτού τους ώστε όλα λέγονται  στον πρώτο πληθυντικό.  «Εμείς διαβάζουμε μόλις φάμε, γράψαμε διαγώνισμα σήμερα, έχουμε πολύ καλό δάσκαλο».  Αν όλα αυτά κάποιος τα παρατηρήσει ενέχουν μεγάλες δόσεις ψυχοπαθολογίας.  Κάτι χρειάζεται να γίνει ώστε να ξεχωρίσει το παιδί απ’ το γονιό και το αντίθετο γιατί μόνον έτσι θα μπορέσουμε να μεγαλώσουμε υπεύθυνους ανθρώπους.

Οι γονείς αναλαμβάνουν την ευθύνη των υποχρεώσεων των παιδιών, ταυτιζόμενοι με αυτές σαν να είναι δικές τους και λειτουργούν συνήθως επικουρικά και συχνά επικριτικά για το παιδί, τον δάσκαλο, το σύστημα, μην αφήνοντας τελικά το παιδί να αναλάβει τις ευθύνες και να έχει τις συνέπειες των πράξεών του.

Οι γονείς θεωρούν πως η απόδοση στο σχολείο είναι το κύριο συστατικό της ευτυχίας του παιδιού τους. Ξεχνώντας πως η ζωή έχει άπειρες εμπειρίες και προεκτάσεις και η απόδοση στο Σχολείο είναι μόνο ένα στοιχείο της εξίσωσης, θα χρειαστεί να προσπαθήσουν πολύ για να αναθεωρήσουν.

Και ερχόμαστε τώρα στην πράξη. Αυτές είναι οι συμβουλές των ειδικών για να αναλάβει το παιδί τις ευθύνες του.

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να διαβάζει μόνο του

Τι να κάνετε για να πείσετε το παιδί να διαβάζει μόνο του:

Δημιουργήστε μία αίσθηση ανεξαρτησία

Ήδη από μικρή ηλικία ένα παιδί είναι καλό να μάθει να έχει χρόνο μόνο του, κατά τον οποίο πχ: θα παίζει, θα φέρει εις πέρας μία αρμοδιότητα που του έχετε δώσει όπως να μαζέψει τα παιχνίδια του κ.ο.κ. Με αυτό τον τρόπο το παιδί υποσυνείδητα μαθαίνει να ανεξαρτητοποιείται και να αναλαμβάνει μία ευθύνη χωρίς να σας χρειάζεται απαραίτητα δίπλα του.

Δημιουργήστε ένα πλάνο

Βρείτε έναν τρόπο που ταιριάζει στην προσωπικότητα του παιδιού σας και δημιουργήστε ένα πλάνο διαβάσματος/υποχρεώσεων. Αν το παιδί σας έχει τάση οργάνωσης μπορείτε να αγοράσετε ένα εβδομαδιαίο ημερολόγιο στο οποίο θα σημειώσετε τι ώρα πρέπει να γίνει τι και με ποια σειρά. Πχ.

• Στις 17.00 ξεκινάμε διάβασμα, πρώτα ορθογραφία, μετά μαθηματικά κλπ.

• Στις 18.00 κάνουμε διάλειμμα

• Στις 18.30 τελειώνουμε με το διάβασμα και ετοιμάζουμε τσάντα,

Έτσι, το παιδί ξέρει τι πρέπει να κάνει και ακούσια δημιουργεί μία ρουτίνα την οποία και ακολουθεί.

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να διαβάζει μόνο του

Προσωπικός χώρος

Το παιδί θέλει το δικό του χώρο για διάβασμα. Φτιάξτε παρέα το γραφείο του, αγοράστε του πίνακα αριθμητικής, μαυροπίνακα ή σχετικά αξεσουάρ και δημιουργήστε ένα «ιδανικό» περιβάλλον για το διάβασμα.

Κάντε τα μαθήματα πιο ενδιαφέροντα

Πώς; Μα φυσικά με τη βοήθεια του υπολογιστή. Για παράδειγμα το βαρετό μάθημα της ιστορίας αποκτά άλλο νόημα αν ψάξετε με το παιδί να βρείτε φωτογραφίες, χάρτες και συναφή στοιχεία με το μάθημά του που θα το κάνουν να αγαπήσει όσα διαβάζει ενώ παράλληλα να κατανοήσει καλύτερα τι διαβάζει. Ειδικά για τα μαθηματικά μπορείτε να βρείτε δεκάδες ιστοσελίδες που τα κάνουν κυριολεκτικά παιχνίδι!

Αφήστε το να σας εξηγήσει

Όταν ξεκινάτε να διαβάζετε ένας τρόπος να το κάνετε να ενδιαφερθεί αλλά και να κατανοήσετε αν έχει πράγματι δυσκολίες ή απλώς βαριέται είναι να του ζητήσετε σε κάθε μάθημα που πρέπει να διαβάσει να σας πει τι έχει καταλάβει ή τι απορίες έχει ώστε να τις λύσετε μαζί. Πολλές φορές οι δυσκολίες κατανόησης κατά την παράδοση στην τάξη αποθαρρύνουν ένα παιδί από το να ασχοληθεί με το μάθημα στο σπίτι.

Επιπτώσεις

Αν το παιδί επιλέξει να βγει εκτός του πλάνου διαβάσματος που έχετε δημιουργήσει , πρέπει να γνωρίζει τι επιπτώσεις θα έχει. Εδώ, είναι σημαντικό να διαχωρίσετε τις επιπτώσεις από την τιμωρία. Πρέπει να έχετε καταστήσει σαφές πως το αν θα παίξει παιχνίδι στον υπολογιστή είναι στο δικό του χέρι. Μπορεί να παίξει την ώρα που έχετε προσθέσει στο ημερήσιο πλάνο, για όσο έχετε υπολογίσει, μόνον αν έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του. Μη φωνάζετε και μην απειλείτε το παιδί. Φροντίστε να μάθει σιγά-σιγά και με ψυχραιμία την έννοια της υπευθυνότητας και της ανεξαρτησίας.

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να διαβάζει μόνο του

Επιβραβεύστε

Όσο ξεκάθαρο είναι πως υπάρχουν επιπτώσεις στην ασυνέπεια και την ανευθυνότητα, τόσο ξεκάθαρο πρέπει να είναι πως υπάρχει επιβράβευση για την ολοκλήρωση αυτών. Δημιουργήστε ένα σύστημα επιβράβευσης με πόντους και ορίστε παρέα την επιβράβευση του. Κάθε μάθημα που διαβάζει του δίνει πχ. 5 πόντους, οι οποίοι σημειώνονται σε πίνακα. Μόλις φτάνει στο συμφωνημένο σύνολο τότε έχει κερδίσει με την αξία του πχ. 2 ώρες παιχνιδιού ή μία εκδρομή στο πλανητάριο ή ότι έχετε συμφωνήσει.

Όσο κι’ αν σας φαίνεται ένας μικρός Γολγοθάς, μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια να διαβάσει το παιδί. Να θυμάστε όμως ότι το σημαντικό είναι να προσπαθείτε με υπομονή και με αγάπη.

Διαβάστε επίσης:

Διάβασμα στο σπίτι: Τί πρέπει να κάνουμε για να διαβάζουν τα παιδιά μόνα τους και καλά;

Παιδί και διάβασμα: 5 εύκολες συμβουλές για τις μαμάδες

Παιδί: 6 "κόλπα" για πιο εύκολο διάβασμα στο σπίτι!